Τι θα αλλάξει στη φορολογία κεφαλαίου και εισοδήματος

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Μάιος 2007
ΔΕΥΤΕΡΟ κύκλο μεταρρυθμίσεων, μετά τις ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της επόμενης τετραετίας.... Taxheaven.gr

Τι θα αλλάξει στη φορολογία κεφαλαίου και εισοδήματος

ΔΕΥΤΕΡΟ κύκλο μεταρρυθμίσεων, μετά τις ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της επόμενης τετραετίας.

Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν «σφικτό πακέτο» παροχών καθώς, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι αντοχές της οικονομίας είναι ακόμη περιορισμένες και υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η διατήρηση του ελλείμματος σε χαμηλά επίπεδα, η επικείμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ που θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010.

Στο πλαίσιο αυτό και με τα μέχρι στιγμής σχέδια των παραγόντων του υπουργείου η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει:

*νέες αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου

*μέτρα για αντιμετώπιση της φτώχειας

*την ενίσχυση των ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και μονογονεϊκών οικογενειών

*την επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους

*την επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων ως κίνητρο για φορολογική έκπτωση

*την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρξουν περιθώρια από τη μείωση των ελλειμμάτων.

Το στίγμα των περιορισμένων παροχών προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις που κατ επανάληψη έχει κάνει ο υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό, ούτε για καθυστερήσεις».

Για το λόγο άλλωστε αυτό και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου φέρονται αποφασισμένα να μην υποχωρήσουν σε διεκδικήσεις που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων. Δεν σταματάμε και δεν ενδίδουμε στις πιέσεις κοντόφθαλμων πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Τρίτη φάση

Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση προγραμματίζει ήδη την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα προσανατολίζεται κυρίως στην αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία των ακινήτων (επιβολή Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές, αύξηση των αφορολογήτων ορίων σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές κ.λπ.) ετοιμάζουν και πάλι σημαντικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, εν όψει και των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2008 και οι οποίες θα είναι αυξημένες κατά μέσο όρο 25% - 30%.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι πρώτος στόχος της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως έχει άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα είναι οι φόροι συναλλαγών αφού όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει «σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς φόρους συναλλαγών και ο στόχος είναι, στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, να καταργήσουμε φόρους συναλλαγών και να τους αντικαταστήσουμε με φόρους που θα έχουν να κάνουν με το εισόδημα που δημιουργείται και όχι με το γεγονός ότι γίνονται συναλλαγές».

Ένας μάλιστα από τους πρώτους φόρους συναλλαγών που εξετάζεται όπως καταργηθεί είναι αυτός ο οποίος σήμερα βαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες και εμποδίζει τον επενδυτικό τους ρόλο, το τέλος χαρτοσήμου.

Το πακέτο παροχών

Όσον αφορά στο νέο «πακέτο» παροχών του 2008, το ακριβές πλαίσιο του οποίου θα αποσαφηνιστεί πλήρως με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αυτό έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και προς το παρόν περιλαμβάνει επτά συγκεκριμένα μέτρα:

*Επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος και στις 150.000 οικογένειες με τρία παιδιά. Στόχος είναι όπως κάθε μητέρα με τρία παιδιά ηλικίας μέχρι 23 ετών, τα οποία είναι άγαμα, λαμβάνει από το επόμενο έτος το πολυτεκνικό επίδομα το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 39,95 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, δηλαδή 119,85 ευρώ (3 Χ 39,95 = 119,85) για κάθε μήνα. Επισημαίνεται ότι το επίδομα αυτό θα χορηγείται πέραν του ήδη προβλεπομένου επιδόματος για το τρίτο παιδί, το οποίο ανέρχεται σε 159,82 ευρώ το μήνα και χορηγείται μέχρι το τρίτο παιδί να συμπληρώσει το έκτο έτος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μία τρίτεκνη μητέρα της οποίας το τρίτο παιδί έχει ηλικία μικρότερη των έξι ετών, θα λαμβάνει από το 2008 συνολικά 279,67 ευρώ το μήνα, από 119,85 ευρώ που λαμβάνει σήμερα, μόνο για το τρίτο παιδί.

*Χορήγηση του «επιδόματος φτώχειας» ύψους 1.000 ευρώ σε ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες που δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

*Θεσμοθέτηση κατώτατης μηνιαίας εθνικής σύνταξης με ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ, που χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους.

*Επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις δαπανών. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά ορισμένες και όχι όλες τις δαπάνες που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε επιτηδευματίες που τους παρέχουν υπηρεσίες, όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Παράλληλα δεν αποκλείεται, οι εκπτώσεις δαπανών που ισχύουν σήμερα για την επισκευή των ενοικιαζόμενων ακινήτων, να επεκταθούν και στα ιδιοκατοικούμενα. Η επαναφορά των αποδείξεων αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλη καμπάνια κεντρική ιδέα της οποίας θα είναι «όποιος δεν κόβει απόδειξη κοροϊδεύει το κράτος και τον ίδιο τον φορολογούμενο».

*Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό άλλωστε αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν απέκλεισε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «πιστεύω στη χαμηλή φορολογία και από τα περιθώρια που θα δημιουργούνται από τη μείωση των ελλειμμάτων μέχρι να φτάσουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εύκολα υπάρχουν ευκαιρίες να προχωρήσουμε και σε φορολογικές μειώσεις».

*Περιορισμό των περιπτώσεων στις οποίες θα προβλέπεται η πλήρης απόρριψη των βιβλίων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών από τις Δ.Ο.Υ., δηλαδή ο χαρακτηρισμός τους ως ανακριβών, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή φόρου επί προσαυξημένων τεκμαρτών καθαρών κερδών.

*Εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη διδασκαλία στα σχολεία. «Ολοι οι μαθητές θα παρακολουθούν πολύ μεγάλο μέρος του μαθήματος την ημέρα της διδασκαλίας με laptop μέσω Ιnternet», επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι στόχοι

Το μεταρρυθμιστικό πάντως πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως αναμένεται να επισημάνει και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα έχει ξεκάθαρους στόχους οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Δημοσιονομική εξυγίανση

2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

3. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας

4. Ενίσχυση της απασχόλησης

5. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής

6. Αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων

7. Μετασχηματισμός της οικονομίας μας σε μια οικονομία γνώσης και καινοτομίας.

Tα ακίνητα

Όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο μελετά, όπως άλλωστε προκύπτει και από το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, την ενοποίηση όλων των φόρων που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα σε έναν «ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες καθώς, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου τους, θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ενώ θα προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία. Με δεδομένη εξάλλου την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το επόμενο έτος, κατά μέσο όρο περίπου 30%, η επιβάρυνση στην περίπτωση που υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση αναμένεται να είναι σημαντική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα αναστάτωση στην κτηματαγορά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση τότε οι φόροι που θα αντικατασταθούν είναι οι εξής:

*ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ΦΜΑΠ

*ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος σήμερα εισπράττεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων

*το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε όλες τις κατοικίες

*ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται στα ενοίκια, καθώς και στα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση

*ο φόρος εισοδήματος που υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.

Επισημαίνεται ότι με βάση την πρόταση που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,05% έως 0,10% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται όπως για τις κατοικίες επιβάλλεται ο συντελεστής 0,10%, ενώ για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια επιβάλλεται ο συντελεστής 0,05%.

Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση για την υιοθέτηση του εν λόγω φόρου αποτελεί η καταγραφή όλων των ακινήτων, η οποία πάντως θα καταστεί δυνατή φέτος με την υποβολή του εντύπου Ε9.

Πηγή Ναυτεμπορική