Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επανέρχεται η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στους συμβολαιογράφους για τη μεταβίβαση ακινήτων

(Επαναδημοσίευση της είδησης λόγω κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων. Το νομοσχέδιο ήταν σε Δημόσια διαβούλευση και η παρούσα είδηση είχε δημοσιευθεί αρχικά στις 17 Ιουνίου 2015)

Σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης "Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας Ο.Τ.Α. - Οικονομιμή βιωσιμότητα και αυτοτέλεια Ο.Τ.Α. - Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης." και συγκεκριμένα με την παράγραφο 3 του άρθρου 31, επανέρχεται σε ισχύ η παράγραφος 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, σύμφωνα με την οποία προκειμένου να συνταχτεί συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου απαιτείται βεβαίωση του Ο.Τ.Α., στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο από την οποία να προκύπτει ότι δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας.


Η διάταξη, η οποία αναβιώνει κρίνεται απαραίτητη καθώς παρέχει στους Ο.Τ.Α. δικλείδα ασφαλείας για την είσπραξη θεσμοθετημένου υπέρ αυτών εσόδου, όταν αυτή δεν διασφαλίζεται μέσω της συνείσπραξης από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά του ακινήτου.

Σχέδιο νόμου


"3. Η παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4262/2014 (Α' 114) καταργείται και επανέρχεται σε ισχύ η παρ.18 του άρθρου 24 του ν.2130/1993."

Η παράγραφος 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, πριν την κατάργησή της είχε ως εξής:

"18. Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου οι πωλητές υποχρεούνται να προσκομίζουν στο συμβολαιογράφο βεβαίωση του οικείου Ο.Τ.Α., στην περιφέρεια του οποίου κείται το ακίνητο, από την οποία να προκύπτει ότι δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας, άλλως το συμβόλαιο μεταβίβασης είναι άκυρο, ελέγχεται δε ο συμβολαιογράφος που το συνέταξε."


Ετικέτες για αναζήτηση συμβολαιογράφοι ΤΑΠ ΟΤΑ μεταβίβαση


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο