Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γιουνκέρ: «Νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση» - Τι απαντά η κυβέρνηση

«Νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως παραποιεί εσκεμμένα τις θέσεις του όταν μιλά στον ελληνικό λαό. «Λένε στην κοινή γνώμη πράγματα που δεν συνάδουν με όσα εγώ έχω πει στον πρωθυπουργό [Αλέξη Τσίπρα]», δήλωσε με νόημα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως κατά τη γνώμη του θα ήταν «μεγάλο λάθος» να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα φάρμακα, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση ότι παρουσιάζει με λάθος τρόπο τις προτάσεις των θεσμών ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο σημείωσε πως η πρόταση των θεσμών προβλέπει αυξήσεις τόσο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ όσο και στα φάρμακα, χαιρετίζοντας ως «θετική» τη διαφοροποίηση του προέδρου της Επιτροπής από τις θέσεις των δανειστών.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πάντως πως δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με την Αθήνα από το βράδυ της Κυριακής, τονίζοντας πως ο ίδιος αποφάσισε να «διακόψει» τις διαπραγματεύσεις καθώς «δεν οδηγούσαν πουθενά».

Είπε ακόμα πως έχει προτείνει στην Αθήνα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 35 δισεκ. ευρώ από το 2015 έως το 2020 για την υποστήριξη επενδύσεων που θα γίνουν στην ελληνική οικονομία.

Σε ένα λίγο πιο θετικό σινιάλο πάντως, ο κ. Γιούνκερ συμπλήρωσε μια μικρή μείωση στις ελληνικές αμυντικές δαπάνες είναι εύκολα εφικτή και θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό  και ισοδύναμο δημοσιονομικό για την αποφυγή περικοπών που δεν θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η εν λόγω περικοπή περιλαμβάνεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: http://www.skai.grΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Ο Γ. Σακελλαρίδης για Ζ. Κλ. Γιούνκερ

16.06.2015

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή των σημερινών δηλώσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο