Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

H Ε.Ε. αυξάνει τις επενδύσεις και την επιχειρηματική συνεργασία με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βρυξέλλες, 10 Ιούνιος 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 118 εκατ. ευρώ για νέα στήριξη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και η επιχειρηματική συνεργασία της ΕΕ στην περιοχή.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την επιχειρηματική διάσκεψη κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Ο κ. Mimica, επίτροπος αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία και την ανάπτυξη, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία σύγκλισης, ανταλλαγής ιδεών και ενίσχυσης των δεσμών για τις επιχειρήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Τα νέα προγράμματα που υπογράφηκαν σήμερα θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή και τη λατινοαμερικανική κοινωνία.»

Η κ. Elżbieta Bieńkowska, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις δημιουργούν και στις δύο όχθες του Ατλαντικού τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε. Οι ΜΜΕ θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνοποίηση. Η εκδήλωση αυτή μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση και την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και την επέκταση των αλυσίδων αξίας που συνδέουν τις ηπείρους μας.»

Αρκετά νέα προγράμματα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα υλοποιηθούν μέσω συνδυασμού των μέσων (χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια). Προωθούν πρόσθετες επενδύσεις και βασικές υποδομές στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενώ υποστηρίζουν την κοινωνική ανάπτυξη και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ορισμένα παραδείγματα των σχεδίων που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνουν:
Επενδυτική επιχορήγηση ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον μηχανισμό γεωθερμικής ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας στη Λατινική Αμερική.

Συνδρομή για ένα σχέδιο στον τομέα της ενέργειας για την Ανατολική Καραϊβική (4,25 εκατ. ευρώ ενωσιακής επιδότησης). Το σχέδιο αυτό παρέχει τεχνική βοήθεια και επενδύει στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η 5η φάση του προγράμματος AL-Invest (με συνολική χρηματοδότηση 26 εκατ. ευρώ) που διευκολύνει την πρόσβαση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της Λατινικής Αμερικής στις διεθνείς αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί επίσης το πρόγραμμα για το επιχειρηματικό δίκτυο υπηρεσιών και καινοτομίας (ELAN) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής. Σκοπός του είναι να προωθήσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΕΕ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και τις ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της τεχνολογίας μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής, με συνολικό προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Μεξικό, το Περού, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής διάσκεψης κορυφής υπογράφηκε επίσης μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (IDB), εκπροσωπούμενης από τον πρόεδρό της Luis Alberto Moreno, ώστε να προωθηθεί η στενή συνεργασία αυτών των ηγετικών οργανώσεων δωρητών.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ολοκληρωμένο κατάλογο των σχεδίων που ανακοινώθηκαν σήμερα στο εξής ενημερωτικό δελτίο: MEMO/15/5152.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η επιχειρηματική σύνοδος κορυφής, με θέμα «Η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική: προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, με ενίσχυση του ρόλου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», συγκεντρώνει 500 υψηλά ιστάμενους συμμετέχοντες από την επιχειρηματική κοινότητα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής από όλη την ΕΕ και τα κράτη μέλη της CELAC.

Τα συμπεράσματα της επιχειρηματικής συνόδου κορυφής θα υποβληθούν ως επίσημη σύσταση στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ΕΕ-CELAC. Πρόκειται για την 5η επιχειρηματική σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο περιφερειών, μετά τις προηγούμενες που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη (2006), στη Λίμα (2008), στη Μαδρίτη (2010) και στο Σαντιάγκο της Χιλής (2013).

 
Περισσότερες πληροφορίες: http://eucelac-bizsummit2015.eu/


Ετικέτες για αναζήτηση ενέργεια ΕΕ ανάπτυξη


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο