Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ένα δισ. ευρώ έχει εισπραχθεί από την ρύθμιση - Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση θα έχουν σοβαρές συνέπειες - Μόνον 130 μεγαλοοφειλέτες από τους 6.500 μπήκαν στην ρύθμιση

9 Ιούνιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Σχεδόν ένα δισ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις ρυθμίσεις του Υπ.Οικ. όπως σχετικά ανέφερε  η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της ρύθμισης για την εφάπαξ εξόφληση μέρους της οφειλής προς την εφορία με έκπτωση.

Ταυτόχρονα η Κα Βαλαβάνη έκανε έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή στην ρύθμιση οφειλών ενώ επανέλαβε ότι οι μεγαλοοφειλέτες που δεν θα ενταχθούν θα ελεγχθούν.

Αναλυτικά η συζήτηση στη Βουλή:

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, όταν αναφερθήκαμε σε σωρεία αιτημάτων που οδήγησαν στην παράταση μέχρι τις 26 Μαΐου και στη συνέχεια μέχρι την οριστική λήξη της ρύθμισης έως εκατό δόσεις που θα είναι στις 26 Ιουνίου, μιλούσαμε για τηλεφωνήματα, mail, κλπ που βομβάρδιζαν εκείνη την περίοδο το Υπουργείο.

Τα νούμερα που μπορώ να σας δώσω είναι τα εξής: Στις 29 Απριλίου 2015 είχαν κάνει ήδη χρήση του άρθρου 15, που είναι η μερική προκαταβολή που σβήνει άλλο τόσο ποσό από προσαυξήσεις –μόνο προσαυξήσεις, καθώς εδώ δεν υπάρχει θέμα συμβεβαιωμένου φόρου- για ποσά πάνω από 200 ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχω και αφορούν το Σάββατο 6-6-2015 –όμως, από τις τράπεζες είναι τρεις εργάσιμες ημέρες πίσω- έχουν μπει σήμερα σαράντα πέντε χιλιάδες εξήντα τρεις (45.063) συνολικά και απ’ αυτούς ήταν στη ρύθμιση το 21%, δηλαδή εννιά χιλιάδες οκτακόσιοι πέντε (9.805). Ήταν σε προηγούμενες ρυθμίσεις και πέρασαν σ’ αυτή.

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Τι είπατε για τις 29 Απριλίου 2015, επειδή δεν άκουσα;

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Στις 29-4-2015 ήταν είκοσι επτά χιλιάδες εξακόσιοι ογδόντα επτά (27.687) άνθρωποι οι οποίοι είχαν μπει στη ρύθμιση του άρθρου 18 για τη μερική προκαταβολή, ενώ στις 6-6-2015 ήταν σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000). Απ’ αυτούς ήταν σε προηγούμενη ρύθμιση –σε οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση- το 21% και είχαν μεταπηδήσει σ’ αυτή τη ρύθμιση, δηλαδή εννέα χιλιάδες οκτακόσιοι πέντε (9.805).

Μέχρι τις 6-6-2015 –πάντα, λέω, με διαφορά τρεις εργάσιμες μέρες από την άποψη των τραπεζών- είχαν εισπραχθεί ως προκαταβολές 45,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν ρυθμιστεί συνολικά 571 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό στις 29-4-2015 ήταν 362 εκατομμύρια ευρώ. Για πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοί που μπήκαν στη ρύθμιση, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, είναι δεκαέξι.

Ως μετρητά, δηλαδή σαν μερική προκαταβολή, εισπράχθηκε κάτι παρακάτω από ένα εκατομμύριο. Τι ποσό διαγράφηκε συνολικά; Για ρύθμιση περίπου κάτι παραπάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ διαγράφηκαν 37 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Στους οφειλέτες που είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, διαγράφηκαν 808.000 ευρώ.
 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Μόνο στη Μύκονο, κυρία Υπουργέ, διαγράφησαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ από συγκεκριμένη επιχείρηση.
 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Τα έχετε μπερδέψει. Αναφέρεστε στα συμβεβαιωμένα…
 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Είναι άλλο αυτό. Αυτό είναι το άρθρο 15 με τη μερική καταβολή. Στη μερική καταβολή του άρθρου 15 δεν συμπεριλαμβάνονται συμβεβαιωμένοι φόροι. Συμβεβαιωμένοι φόροι μπαίνουν μόνο για τη χρήση στο άρθρο 1 με παράλληλη χρήση βέβαια και των εκατό δόσεων.

Θα ήθελα, επίσης, να πω και δύο λόγια για το πώς έχει πάει συνολικά, επειδή είναι κάμποσος καιρός από τότε που το είπαμε. Θα ήθελα να πω κατ’ αρχήν ότι το νούμερο που έδωσε ο Πρωθυπουργός ήταν σωστό, αλλά συμπεριελάμβανε μέσα και τις ανοιχτές ρυθμίσεις που ξέρουμε ότι δεν κλείνουν πάντα. Οι κλειστές και επικυρωμένες αιτήσεις την ίδια ημερομηνία που έγινε η συζήτηση, δηλαδή με ημερομηνία Σαββάτου αλλά με τρεις μέρες πάλι λόγω των τραπεζών, ήταν εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000).

Αφορούσαν ρυθμιζόμενο κεφάλαιο, μαζί με τις προσαυξήσεις και τα τοκοχρεολύσια της ρύθμισης, ύψους 4,135 δισεκατομμυρίων.

Το 20% αυτού του ποσού προέρχεται από παλαιότερες ρυθμίσεις. Βλέπουμε, δηλαδή, μια σταθερότητα. Εισπράχθηκαν συνολικά, ως μετρητά, 368 εκατομμύρια και μαζί με τα 147 εκατομμύρια της ρύθμισης εξπρές των οκτώ ημερών του Μαρτίου μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει σε μετρητά το μισό δισεκατομμύριο.

Οι συνολικές εισπράξεις, μαζί με αυτά της ρύθμισης εξπρές για το 2015, από τα μέχρι τώρα ρυθμισμένα σε μετρητά είναι 933 εκατομμύρια και με αυτά ρυθμίζονται και φτάνουν μέχρι το 2023 που κλείνει με 234 εκατομμύρια. Ξαναλέω, με βάση ό,τι έχει κλείσει μέχρι στιγμής.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Να πω ότι η ανταπόκριση είναι πραγματικά πέρα από κάθε προσδοκία, γιατί με αυτά τα αποτελέσματα είναι απολύτως θεμιτό να υπολογίσουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα 5 δισεκατομμύρια μέχρι να κλείσει η ρύθμιση.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι θα ήθελα να κάνω μια έκκληση: Να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη ρύθμιση μέχρι 26 Ιουνίου που τελειώνουμε.
Επίσης, θα ήθελα να κάνω και μια προειδοποίηση, την οποία είπα στην αρχή, αλλά τη λέω ξανά τώρα που φτάνουμε στο τέλος, γι’ αυτούς τους περίφημους μεγάλους οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου.

Ξέρετε ότι στη ρύθμιση έχουν μπει περίπου εκατόν τριάντα. Παρ’ όλο, λοιπόν, που δεν μου αρέσει ούτε να απειλώ ούτε να λέω μεγάλα λόγια, προειδοποίησα -και θέλω να το επαναλάβω ξανά- ότι υπάρχουν 6.500 χιλιάδες οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση. Για όσους από αυτούς -που είναι το 99,9%- δεν το έκαναν και δεν θα το κάνουν μέσα στις επόμενες δεκαεπτά, δεκαοκτώ μέρες μέχρι τη λήξη, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες, όσο σοβαρές μπορεί να είναι αυτές οι συνέπειες.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης