Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Σύνοψη διαμεσολάβησης

Αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης

Ιούνιος 2015

Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη: Γεώργιος Μόσχος, Ιωάννης Σαγιάς
Ειδικοί επιστήμονες: Μαρία Αποστόλου, Ματούλα Παπαδημητρίου

Κύκλος Ποιότητας Ζωής
Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαπιστώσει ότι η οικονομική κρίση έχει δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία φορέων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες φιλοξενίας, φροντίδας και αρωγής σε πρόσωπα ιδιαίτερα ευάλωτα, που αδυνατούν να διαβιούν αυτόνομα (παιδιά, ασθενείς, αναπήρους, άτομα τρίτης ηλικίας κλπ). Για τον λόγο αυτό, τον Ιούλιο του 2013 πρότεινε την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, πέραν των οικιακών, και ειδικότερα την προώθηση ρύθμισης παροχής ειδικών μειωμένων τιμολογίων από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στις δομές φιλοξενίας των αναγνωρισμένων φιλανθρωπικών κοινωφελών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους εν μέσω δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Η πρόταση του Συνηγόρου έγινε αποδεκτή και με διάταξη του ν. 4203/2013 προβλέφθηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, τα εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους ειδικά πιστοποιημένους φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Ακολούθησε Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης των δικαιούχων φορέων στο Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ). Ωστόσο, τα οριζόμενα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης (από 1000 έως 1200kWh) ήταν μικρότερα από αυτά των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παρόλο που η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων-δικαιούχων του ΤΥΑ είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη, καθώς παρέχουν τις βασικές δομές επιβίωσης σε καθημερινή βάση σε πολυάριθμες ομάδες ατόμων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Δεδομένου επομένως ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που είχε τεθεί για την έκπτωση από την Υπουργική Απόφαση, οι φορείς-δικαιούχοι δεν εντάσσονταν στο Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Προκειμένου η εφαρμογή του ΤΥΑ να αποτελέσει πραγματική ελάφρυνση και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των δικαιούχων του, ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε και πρότεινε την επανεξέταση και αναπροσαρμογή των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τα οποία προβλέπεται ποσοστό έκπτωσης.

Ειδικότερα, η Αρχή πρότεινε να υιοθετηθεί το προτεινόμενο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύστημα κλιμακούμενης έκπτωσης βάσει της κατανάλωσης.

Η Αρχή ενημερώθηκε από τη ΔΕΗ ότι με νέα Υπουργική Απόφαση θεσμοθετήθηκε το προτεινόμενο από τη ΡΑΕ σύστημα κλιμακούμενης έκπτωσης και αναπροσαρμόστηκαν τα όρια κατανάλωσης για τους φορείς που εντάσσονται στο ειδικό ΤΥΑ.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο