Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Οι θέσεις του 10ου Π.Τ. του Ο.Ε.Ε. επί του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης.»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
10o ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση Zαίμη 21 Τ.Κ. 26223, Πάτρα
Πληροφορίες Κα Νικολοπούλου Βάσω
Τηλέφωνο 2610 221645
Fax 2610 273767
E-mail [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από σχετική απόφαση της Τοπικής Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σε ειδική Συνεδρίαση στις 03/06/2015, για το σχέδιο Νόμου «Πρόγραμμα εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης » που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης έστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, επιστολή στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα στους Έλληνες φορολογουμένους οικειοθελούς δήλωσης κεφαλαίων (καταθέσεων) που δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες Ελληνικές φορολογικές αρχές και βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως στην Ελβετία και σε χώρες μη συνεργάσιμες με τις Ελληνικές φορολογικές αρχές. Οι καταθέσεις αυτές φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% και εξαντλείται πλέον κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των καταθετών. Δηλαδή με την καταβολή φόρου με συντελεστή 15% νομιμοποιούνται όλα τα παρανόμως αποκτηθέντα εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα και σταματά η διενέργεια οποιουδήποτε φορολογικού ελέγχου για τα κεφάλαια αυτά. Αντιθέτως, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τα κεφάλαια προϊόντα φοροδιαφυγής που δεν έχουν φυγαδευτεί στις τράπεζες της Ελβετίας και των φορολογικών παραδείσων της Καραϊβικής και της Ασίας, αλλά έχουν παραμείνει στις Ελληνικές τράπεζες φορολογούνται δυσανάλογα με υψηλότερο συντελεστή 30%.

2. Για λόγους ίσης και δίκαιης φορολογικής μεταχείρισης όλων των Ελλήνων πολιτών το Οικονομικό Επιμελητήριο - Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τέτοιου είδους νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες ουσιαστικά αναδρομικά επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες και νομιμοποιούν εισοδήματα που ενδεχομένως να είναι και προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας όπως από εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, φακελάκια επίορκων λειτουργών του Δημοσίου κ.λπ. Είναι αντίθετο σε τέτοιου είδους νομοθετικές διατάξεις , γιατί δίνουν το κακό παράδειγμα και αλλοιώνουν τη φορολογική συνείδηση των έντιμων και ειλικρινών φορολογουμένων.

3. Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιβραβεύονται οι μεγαλοφοροφυγάδες αφού όπως αναφέρεται σε αυτό, τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της Ελβετίας και των φορολογικών παραδείσων της Καραϊβικής και της Ασίας φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή 15%, ενώ τα κεφάλαια που έχουν παραμείνει στις Ελληνικές τράπεζες φορολογούνται με μεγαλύτερο συντελεστή 30%. Διότι είναι γνωστό ότι μόνο οι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και να δημιουργήσουν offshore εταιρείες. Πέραν τούτου, δημιουργείται και η εντύπωση της τιμωρίας για αυτούς που κράτησαν τα κεφάλαιά τους στις Ελληνικές τράπεζες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας, σε αντίθεση με αυτούς που έβγαλαν τα μη φορολογηθέντα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη:

α) την τραγική οικονομική κατάσταση που διέρχονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, σε μία περίοδο όπου με τις δυνατότητες και τα ελάχιστα εφόδια που έχουν στη διάθεση τους οι ελεγκτικές φορολογικές αρχές είναι αντικειμενικά αδύνατον να ελεγχθούν οι περισσότερες από αυτές τις εκκρεμείς φορολογικά υποθέσεις του παρελθόντος, με κίνδυνο η πλειοψηφία των φοροφυγάδων λόγω παραγραφής να μείνουν παντελώς ατιμώρητοι και β) δεδομένου ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι αναγκαία προϋπόθεση από την Ελβετία προκειμένου να προχωρήσει με την Ελλάδα στην σύναψη της «συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, ώστε επιτέλους να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Ελβετικών και Ελληνικών δικαστικών, νομισματικών και φορολογικών αρχών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες,

Το Οικονομικό Επιμελητήριο - Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας δεν θα ήταν αντίθετο στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, με την επισήμανση όμως ότι ο φορολογικός συντελεστής των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού να μην είναι μικρότερος του συντελεστή φορολόγησης των κεφαλαίων που βρίσκονται η έχουν επενδυθεί στη χώρα μας.


Η Τοπική Διοίκηση
του 10ου Π.Τ. του Ο.Ε.Ε.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
10o ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση Zαίμη 21 Τ.Κ. 26223, Πάτρα
Πληροφορίες Κα Νικολοπούλου Βάσω
Τηλέφωνο 2610 221645
Fax 2610 273767
E-mail [email protected]

Πάτρα, 04/06/2015

Αριθμ. Πρωτ. 152

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Γιάνη Βαρουφάκη
Δ/νση: Νίκης 5-7, 10180 Αθήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κα Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη
Δ/νση: Καραγιώργη Σερβίας 10, 10184 Αθήνα
2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Δημήτρη Μάρδα
Δ/νση: Πανεπιστημίου 37 και Κοραή, 10165 Αθήνα
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ κ. Κων/νο Κόλλια
Δ/νση: Μητροπόλεως 12-14, 10563 Αθήνα
4. ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Οι θέσεις του φορέα μας επί του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης.»

Κύριε Υπουργέ,

Το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ανταποκρινόμενο στην πρόσκλησή σας για Δημόσια διαβούλευση, με την παρούσα ανοιχτή Δημόσια επιστολή υποβάλλουμε τις απόψεις μας επί του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης», οι οποίες εγκρίθηκαν σε ειδική Συνεδρίαση της Τοπικής Διοίκησης στις 03/06/2015 και έχουν ως ακολούθως.

1. Με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα στους Έλληνες φορολογουμένους οικειοθελούς δήλωσης κεφαλαίων (καταθέσεων) που δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως στην Ελβετία ή σε χώρες μη συνεργάσιμες με τις Ελληνικές φορολογικές αρχές. Με την δήλωση αυτών των κεφαλαίων όπως αναφέρεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου καταβάλλεται φόρος με συντελεστή 15% και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των υπόχρεων φυσικών ή νομικών προσώπων για τα κεφάλαια που δηλώνονται. Επίσης, με την δήλωση τους δεν ερευνάται πλέον από τις αρμόδιες Ελληνικές φορολογικές αρχές ο τρόπος απόκτησής τους και αυτά τα κεφάλαια λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη των τεκμηρίων (δαπανών) απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων και τον περιορισμό της διαφοράς εισοδήματος σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 34 του Ν.4172/2013 αντίστοιχα. Δηλαδή, με απλά λόγια με την καταβολή φόρου με συντελεστή 15% νομιμοποιούνται όλα τα παρανόμως αποκτηθέντα εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα και σταματά η διενέργεια οποιουδήποτε φορολογικού ελέγχου για τα κεφάλαια αυτά.

2. Με το ίδιο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, πέραν των προαναφερθέντων προβλέπεται και η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 30% για την νομιμοποίηση μη φορολογουμένων εισοδημάτων σε προηγούμενα φορολογικά έτη τα οποία ωστόσο δεν έχουν εξαχθεί σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά παραμένουν στις Ελληνικές τράπεζες. Και αυτά τα κεφάλαια εφόσον δηλωθούν και καταβληθεί ο ανάλογος φόρος, νομιμοποιούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Κύριε Υπουργέ,

Ο επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας μας, για λόγους ίσης και δίκαιης φορολογικής μεταχείρισης όλων των Ελλήνων πολιτών είναι αντίθετος σε τέτοιου είδους νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες ουσιαστικά αναδρομικά επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες και νομιμοποιούν εισοδήματα που ενδεχομένως να είναι και προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας όπως από εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, φακελάκια επίορκων λειτουργών του Δημοσίου κ.λπ.

Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους νομοθετικές διατάξεις , γιατί δίνουν το κακό παράδειγμα και αλλοιώνουν τη φορολογική συνείδηση των έντιμων και ειλικρινών φορολογουμένων, προτρέποντας τους να μην δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στον χρόνο που αυτά προκύπτουν, αφού θα έχουν την δυνατότητα με ελάχιστη φορολογική επιβάρυνση στο μέλλον εξ’ ονόματος των Δημοσιονομικών αναγκών του Δημοσίου με μία νέα νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει η πολιτεία να τα νομιμοποιήσουν.

Τέλος κύριε Υπουργέ, επισημαίνουμε ότι με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιβραβεύονται οι μεγαλοφοροφυγάδες όταν τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της Ελβετίας και των φορολογικών παραδείσων της Καραϊβικής και της Ασίας φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή 15%, ενώ τα κεφάλαια που έχουν παραμείνει στις Ελληνικές τράπεζες φορολογούνται με συντελεστή 30%. Διότι είναι γνωστό ότι μόνο οι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και να δημιουργήσουν offshore εταιρείες. Πέραν τούτου δημιουργείται και η εντύπωση της τιμωρίας για αυτούς που κράτησαν τα κεφάλαιά τους στις Ελληνικές τράπεζες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας, σε αντίθεση με αυτούς που έβγαλαν τα μη φορολογηθέντα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο κ. Υπουργέ, α)αντιλαμβανόμενοι την τραγική οικονομική κατάσταση που διέρχονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, σε μία περίοδο όπου με τις δυνατότητες και τα ελάχιστα εφόδια που έχουν οι ελεγκτικές φορολογικές αρχές είναι αντικειμενικά αδύνατον να ελεγχθούν οι περισσότερες από αυτές οι εκκρεμείς φορολογικά υποθέσεις του παρελθόντος, με κίνδυνο η πλειοψηφία των φοροφυγάδων λόγω παραγραφής να μείνουν παντελώς ατιμώρητοι και β)δεδομένου ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι αναγκαία προϋπόθεση από την Ελβετία προκειμένου να προχωρήσει με την Ελλάδα στην σύναψη της «συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, ώστε επιτέλους να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Ελβετικών και Ελληνικών δικαστικών, νομισματικών και φορολογικών αρχών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παρά του ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του φορολογικού δικαίου όπως λεπτομερειακά αναφερόμαστε πάρα πάνω, δεν θα ήμασταν αντίθετοι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, με την επισήμανση όμως ότι ο φορολογικός συντελεστής των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού να μην είναι μικρότερος του συντελεστή φορολόγησης των κεφαλαίων που βρίσκονται η έχουν επενδυθεί στη χώρα μας.

Με την ελπίδα ότι με την παρουσίαση των θέσεων μας και τους προβληματισμούς που εκφράσαμε συμβάλλουμε σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, είμαστε στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση εφόσον μας ζητηθεί.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο