Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


 


Ι. Πρόλογος

Φτάσαμε αισίως στο ήμισυ του έτους και ο Ιούνιος φιγουράρει με υπερηφάνεια εδώ και λίγες μέρες στα ημερολόγια, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη του καλοκαιριού. Μισός χρόνος πέρασε -χωρίς να το καταλάβουμε- και όλοι έχουμε ήδη φορτιστεί με άγχος, ανασφάλεια, πίεση και ένταση, όλα απότοκα της καθημερινότητας που απομυζεί κάθε θετική ενέργεια και διάθεση εκ μέρους μας για κάτι διαφορετικό. Τα πράγματα στη δουλειά είναι δύσκολα, αφού η συνεχιζόμενη κρίση και η ύφεση της οικονομίας σε συνδυασμό με το συνεχώς ευμετάβλητο φορολογικό τοπίο της χώρας, συνθέτουν ένα αμάγαλμα που καταρρακώνει την ψυχική υγεία και την αξιοπρέπειά μας. Δεσμώτες της αλλοπρόσαλλης φορολογικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών και της αμετροέπειας που χαρακτηρίζει συχνά τις αποφάσεις των ιθυνόντων, καλούμαστε να ασκήσουμε με συνέπεια την εργασία μας μέσα στην επαγγελματική κονίστρα που εσχάτως θυμίζει έντονα βάλτο με κινούμενη άμμο.

Αδιαφορώντας για το κέρας της Αμάλθειας, απαλλαγμένος από φαινόμενα παραδοπιστίας, επιζητώ ένα σταθερό πλαίσιο αναφορικά με το επάγγελμα που διάλεξα να ασκώ και κυρίως ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με αμοιβές που θα με κάνουν να ζω αξιοπρεπώς. Διακαής πόθος μου είναι στο χώρο μας να κυριαρχεί το αίσθημα αλληλεγγύης, ο σεβασμός της εργασίας που προσφέρουμε, η αναγνώριση του έργου που παρέχουμε και γενικότερα η αναβάθμιση του ρόλου του λογιστή-φοροτεχνικού στον κοινωνικό ιστό. Γιατί, είμαι θιασώτης της άποψης ότι ο σύγχρονος λογιστής έχει τα εχέγγυα και πρέπει να ηγείται των εξελίξεων και όχι να παραμένει ουραγός, όντας παραγκωνισμένος στη γωνία σαν απόπαιδο. Όμως, για να μας λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες γενικότερα, πρέπει να φροντίσουμε επιμελώς να τους δείξουμε ότι έχουν να κάνουν με έναν κλάδο που απαρτίζεται από σοβαρούς επαγγελματίες, που μέσω της επιστημονικότητας και της γενικότερης παιδείας των μελών του αγωνίζεται, διεκδικεί τα αυτονόητα και δεν υποτάσσεται στα κελεύσματα των εκάστοτε ηγετών. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν προσπάθειες και απ΄την πλευρά μας, γιατί οι στόχοι δεν κατακτώνται ποτέ αβρόχοις ποσί.

Ένα μεγάλο αγκάθι που αποτελεί ταυτόχρονα τροχοπέδη στην επίτευξη ενός αρραγούς μετώπου από την πλευρά μας και συνάμα ανάδειξης του ρόλου μας στην κοινωνία, είναι το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι συχνά εξευτελίζουμε την εργασία μας, ποδοπατώντας κάθε ίχνος επαγγελματικής αξιοπρέπειας, παρέχοντας υπηρεσίες σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, αποσκοπώντας έτσι σε εφήμερο κέρδος και αδιαφορώντας συνάμα για τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτή η στάση στο μέλλον του επαγγέλματός μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο μας πολύ συχνά ο ένας πάει να φάει το μάτι του άλλου ή για να είμαι ακριβής τον πελάτη του άλλου συναδέλφου. Κόντρες, διαξιφισμοί, εντάσεις, ειρωνικά σχόλια, ρεβανσισμοί και άλλα πολλά, αποτελούν επίσης κομμάτι της καθημερινότητας, σκοτώνοντας έτσι κάθε ίχνος συσπείρωσης του κλάδου. Η διαφορετικότητα των απόψεων είναι θεμιτή, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να έχουμε πάντα την ενότητα του κλάδου.

Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι με τις ενέργειες ή με την απραξία μας καθορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις τύχες μας, οπότε πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα όσον αφορά στην επαγγελματική δραστηριότητα και στην γενικότερη στάση μας. Αν οι εκάστοτε τεχνοκράτες που προΐστανται σε καίριες θέσεις στο υπ. Οικονομικών νιώθουν την ανάσα μας, ακούν την ενιαία και δυνατή φωνή μας, αισθάνονται τη δύναμή μας -που μπορεί να παρασύρει ως χείμαρρος τα πάντα-, τότε θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο χώρο μας. Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ποιοι είμαστε και κυρίως πόσοι είμαστε. Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει εστιάσουμε στα δικά μας προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, έτσι ώστε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην κατάκτηση όλων των αιτημάτων μας.

Πάλι παρασύρθηκα! Μετά το παραπάνω λογύδριο, με επαναφέρω στην τάξη γιατί ομολογουμένως ξέφυγα. Συγχωρέστε με, αλλά όπως ξέρετε γράφω ανερυθρίαστα αυτά που έχω μέσα μου. Επανέρχομαι πάραυτα στο σχολιασμό των γεγονότων, γιατί ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος. Την μερίδα του λέοντος στο σημερινό σχολιασμό θα έχει η απόφαση για τις εκπιπτόμενες δαπάνες, γιατί όπως είναι λογικό μας απασχόλησε όλους.


ΙΙ. Εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο

Κοινοποιήθηκε η απόφαση ΠΟΛ.1112/2.6.2015 σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο. Με την απόφαση αυτή δίνονται οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Ας δούμε εν τάχει τα βασικά σημεία της με τη μορφή ερώτησης-απάντησης:

Από ποιόν υποβάλλεται η δήλωση εκχώρησης; Από τον εκχωρητή
Πού υποβάλλεται η δήλωση εκχώρησης;Στη Δ.Ο.Υ. του εκχωρητή
Πότε υποβάλλεται; Μετά το πέρας του φορολογικού έτους στο οποίο αφορά και πριν την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Πώς υποβάλλεται;Με την ειδική δήλωση εκχώρησης που επισυνάπτεται στην απόφαση.
Ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται; α) συμφωνητικό μίσθωσης, β) εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ή πρόσκληση καταβολής μισθωμάτων, γ) αγωγή απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων, δ) δικαστική απόφαση απόδοσης του μισθίου και καταβολής μισθωμάτων. Σημείωση: Όλα τα ανωτέρω θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, όπου ο εκχωρητής βεβαιώνει τη μη είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων, το ακριβές ποσό αυτών, την ακρίβεια των κατατεθειμένων εγγράφων και τη μη κατοχή άλλων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων πλην των κατατεθειμένων.
Πότε ολοκληρώνεται η εκχώρηση; Με την μονομερή δήλωση του εκχωρητή χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ρητή αποδοχή της εκχώρησης από το Δημόσιο και αναγγελία της εκχώρησης των μισθωμάτων στον οφειλέτη.
Αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση εκχώρησης, γίνεται δεκτή;Όχι, η εκχώρηση δεν γίνεται δεκτή.
Μπορεί να γίνει ανάκληση της εκχώρησης;Όχι, δεν είναι δυνατή η ανάκληση.

 

 

IΙI. Δημοσιεύθηκε η πολυπόθητη απόφαση για τις δαπάνες!

Αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί έλαχε σε μένα ο σχολιασμός της πολυπόθητης απόφασης για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών. Αυτή τη στιγμή διαπερνά το κορμί μου έντονο ηλεκτρικό φορτίο και η συγκίνηση στο βλέμμα μου είναι εμφανής. Είναι γεγονός ότι δεν καθυστέρησε και πολύ να εκδοθεί η εν λόγω απόφαση, μόλις δύο χρόνια! Μα, θα μου πείτε, τι αξία έχουν τα δύο χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα; Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη τις θεωρίες του χωροχρόνου και της κβαντομηχανικής, σε άλλα σύμπαντα τα δύο χρόνια μπορεί να διαρκούν μόλις ένα δικό μας λεπτό! Περιμέναμε λοιπόν τόσο καιρό αυτή την ερμηνευτική εγκύκλιο και μόλις τη διαβάσαμε διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται άμεσα έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα διευκρινίζει όσα ανέφερε η αρχική ερμηνευτική! Νομίζω πως ζούμε σε ένα απέραντο φορολογικό φρενοκομείο...

 

Τα βασικότερα σημεία της απόφασης ΠΟΛ. 1113/2.6.2015, μπορείτε να τα δείτε συγκεντρωμένα στη σχετική είδηση του κόμβου (Η απόφαση για τις εκπιπτόμενες δαπάνες - Τα σημαντικότερα σημεία της). Θα εστιάσω σε ορισμένα σημεία που μνημονεύονται στην ανωτέρω απόφαση και θα προσπαθήσω να τα κωδικοποιήσω, αλλά και να τα αποκωδικοποιήσω, όσο αυτό είναι εφικτό.

i. Σχετικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών

Πίνακας Ι. Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014

Είδος ασφαλιστικών εισφορώνΠότε εκπίπτει η δαπάνη
Ασφαλιστικές εισφορές Ο.Α.Ε.Ε., κ.λπ.

Γενικά: Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής της), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν. Δηλαδή, τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και αφορούν στην περίοδο 1.1.2014-31.12.2014, εφόσον καταβάλλονται στο έτος αυτό, εκπίπτουν στο φορολογικό έτος 2014. Τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών τα οποία καταβάλλονται μέσα στο έτος 2015 και ειδικότερα από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν κι αυτά να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους 2014.

Παράδειγμα: Το τελευταίο δίμηνο του Ο.Α.Ε.Ε. έπρεπε να καταβληθεί εμπροθέσμως μέχρι 30/1/2015. Συνεπώς, η δαπάνη αυτή εφόσον καταβλήθηκε μέχρι την ημερομηνία αυτή μπορεί να εκπέσει μέσα στο φορολογικό έτος 2014.

Ρυθμίσεις: Σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ετών 2014 και επομένων έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν κατά το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με την υπόψη ρύθμιση. Ειδικά για τις εισφορές που αφορούν στις χρήσεις των ετών 2012 και μετά και που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση θα εκπίπτουν στο έτος που πραγματικά καταβάλλονται. (σ.σ. δείτε έγγραφο υπ΄ αριθμ. πρωτ. Δ12 1006031 ΕΞ 2015/19.1.2015, το οποίο όπως προκύπτει από την απόφαση ΠΟΛ.1113/2.6.2015, ισχύει και δεν έχει ανακληθεί).

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος στον Ο.Α.Ε.Ε. είχε προβεί σε ρύθμιση το 2013 για οφειλές που είχε από το έτος 2012 και μετά. Η δόση της ρύθμισης είναι 200 ευρώ ανά δίμηνο. Στο φορολογικό έτος 2014 είχε καταβάλει έξι δόσεις/δίμηνα, ήτοι 1.200 ευρώ (6 Χ 200,00). Το ποσό αυτό δύναται να το εκπέσει από τα κέρδη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας μέσα στο φορολογικό έτος 2014.

Σημείωση/Γενικός κανόνας: Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν.

Ασφαλιστικές εισφορές σε Ι.Κ.Α. και επικουρικά ταμεία

Γενικά: Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο Ι.Κ.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα απ' αυτόν που αφορούν. Ως μη καταβληθείσες εισφορές -εφόσον συντρέχει περίπτωση μη καταβολής στο σύνολο τους των εισφορών που δηλώθηκαν στις Α.Π.Δ.-, θεωρούνται είτε αυτές για τις οποίες δεν υπάρχει το αποδεικτικό καταβολής στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα ή στα ΕΛ.ΤΑ., είτε αυτές για τις οποίες υπάρχει πράξη επιβολής εισφορών (Π.Ε.Ε.) και δεν έχουν εξοφληθεί μέσα στο 2014 (οι πράξεις αυτές αναρτώνται σε ειδική εφαρμογή του Ι.Κ.Α. στην καρτέλα του εργοδότη), είτε αυτές που δεν εξοφλήθηκαν και για τις οποίες δεν είχε συνταχθεί πράξη επιβολής εισφορών (Π.Ε.Ε.).

Τι γίνεται σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής εισφορών του Ι.Κ.Α.: Στην έννοια της δαπάνης των ασφαλιστικών εισφορών, που αν δεν έχουν καταβληθεί δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα περιλαμβάνονται τόσο οι εισφορές του εργοδότη, όσο και του εργαζομένου, οι οποίες, ως εμπεριεχόμενες στις αμοιβές του, βαρύνουν τον εργοδότη.

Παράδειγμα: Έστω ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του Ι.Κ.Α. του 12/2014 καταβλήθηκαν εκπρόθεσμα τον 5/2015. Το συνολικό ποσό των εισφορών αυτών δεν δύναται να εκπέσει στο φορολογικό έτος 2014 και πρέπει να αναμορφωθεί φορολογικά η δαπάνη της μισθοδοσίας. Αν υποθέσουμε ότι ο μεικτός μισθός του μηνός αυτού ήταν 372,78 ευρώ, οι κρατήσεις εργαζομένου 57,78 ευρώ και του εργοδότη 91,55 ευρώ, τότε αφού οι εισφορές του 12/2014 πληρώθηκαν εκπρόθεσμα, δεν πρέπει να εκπέσουν φορολογικά στο έτος αυτού (εισφορές εργοδότη και εργαζομένου) και να αναμορφωθεί η δαπάνη μισθοδοσίας. Συνεπώς, ως δαπάνη μισθοδοσίας για τον μήνα αυτόν θα εκπέσει μόνο το ποσό των 315,00 [ενώ αν είχαν καταβληθεί εμπροθέσμως θα εξέπιπτε το μεικτό ποσό μισθοδοσίας (372,78 ευρώ) και οι εργοδοτικές εισφορές (91,55 ευρώ)]. Στο έτος 2015, το ποσό των εισφορών που καταβλήθηκε εκπρόθεσμα μέσα στο 2015, θα μπορεί να εκπέσει φορολογικά στο έτος αυτό.

Ρυθμίσεις: Σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ετών 2014 και επομένων έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν κατά το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με την υπόψη ρύθμιση. Αναφορικά με τις ρυθμίσεις οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. που αφορούν παλαιότερες χρήσης, θεωρούμε ότι θα ισχύσουν τα ίδια που αναφέρονται ανωτέρω για τις εισφορές προς τον Ο.Α.Ε.Ε., κ.λπ. δηλαδή θα εκπέσουν όσες εισφορές είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβλήθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2014.

Σημείωση/Γενικός κανόνας: Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν.

 

Πίνακας ΙΙ. Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών μελών προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.) και αστικών εταιρειών

Μέλος Ο.Ε., Ε.Ε.και αστικής εταιρείαςΑπό ποιόν εκπίπτει η δαπάνη
Φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσω ατομικής επιχείρησης) και είναι παράλληλα μέλος προσωπικής ή αστικής εταιρείαςΑπό τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής του επιχείρησης. Αν η ατομική επιχείρηση έχει τεθεί σε αδράνεια, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας.
Φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι μέλος προσωπικής ή αστικής εταιρείας Από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας.

Σημείωση:Σε περίπτωση συμμετοχής εταίρου σε περισσότερες προσωπικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από την εταιρεία από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.

Σημείωση: Σχετικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών Ι.Κ.Α. κ.λπ. από τις εν λόγω εταιρείες, δείτε όσα αναφέρονται στον ΠΙΝΑΚΑ Ι.

 

Πίνακας ΙΙΙ. Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών εταίρων Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. και των μελών Δ.Σ. Α.Ε. ή διαχειριστών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε.

Ιδιότητα Από ποιόν εκπίπτει η δαπάνη
Εταίροι Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. Δεν εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές
Εταίροι Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. που λαμβάνουν αμοιβή και ασκούν παράλληλα επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. έχουν ατομική επιχείρηση).Από τα ακαθάριστα έσοδα των ατομικών τους επιχειρήσεων.

 

Εταίροι Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και λαμβάνουν από την Ε.Π.Ε. ή την Ι.Κ.Ε. αμοιβές που θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).
Μέλη Δ.Σ. Α.Ε. ή διαχειριστές Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα , δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο των εταιρειών και επιπλέον λαμβάνουν λόγω της ιδιότητάς τους αυτής θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίεςΕκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).
Σημείωση: Σχετικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών Ι.Κ.Α. κ.λπ. από τις εν λόγω εταιρείες, δείτε όσα αναφέρονται στον ΠΙΝΑΚΑ Ι.

Προσωπικές σημειώσεις:

α) Είχαμε γράψει και παλαιότερα σε άρθρο μας γύρω από το θέμα της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών τα εξής:[ ...Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά γενικότερα το θέμα της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών, είναι και όσα αναφέρθηκαν από τον τότε υπ. Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννη στην ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου (μετέπειτα νόμου 4172/2013). Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάννης είχε αναφέρει τα ακόλουθα: «[...] Στην έννοια του άρθρου 22 θα πρέπει πλέον να καταλάβουμε ότι περιλαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς διάκριση, περιλαμβανομένων και των εισφορών των μελών των εταιριών, διότι δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός […]».

Σε άλλο σημείο είχε αναφέρει τα εξής: «[...] Εισάγονται ρυθμίσεις, όπως ο εξορθολογισμός της φορολογικής μεταχείρισης της έρευνας στον ιδιωτικό τομέα με την οποία στηρίζεται με υγιή και βιώσιμο τρόπο η αναπτυξιακή διαδικασία, ή η πλήρης αναγνώριση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ως επαγγελματικές δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα […]». Από τις ανωτέρω δηλώσεις του τότε υπουργού, είναι καταφανές ότι ο νομοθέτης ήθελε να περιλαμβάνονται στο άρθρο 22 του Κ.Φ.Ε. όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς διακρίσεις, ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των εταιριών].

Γιατί λοιπόν να μην εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων στον Ο.Α.Ε.Ε. όταν αυτές καταβάλλονται από την ίδια την εταιρεία και πληρούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις των άρθρων 22 και 23 του Κ.Φ.Ε; Γιατί η Διοίκηση έπραξε αντίθετα από την αυθεντική ερμηνεία του τότε υπ. Οικονομικών;

β) Στην απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με το ποιός καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, αν οι εισφορές καταβάλλονται από το νομικό πρόσωπο τί γίνεται; Τεχνηέντως δεν υπάρχει τοποθέτηση του υπουργείου αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Για το θέμα αυτό είχαμε και πάλι στο άρθρο μας με τίτλο Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα επιχειρηματικά κέρδη για το φορολογικό έτος 2014. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να αποφεύγουν οι συντάκτες των αποφάσεων να πάρουν θέση σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα. Στα δύσκολα δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά με αποτέλεσμα να αιωρούνται ασάφειες σε όλους εμάς που καλούμαστε να επιλύσουμε τα προβλήματα θέματα που μας ταλανίζουν. Γιατί λοιπόν δεν πήρε θέση το υπ. Οικονομικών;

ii. Σχετικά με την έκπτωση των αμοιβών των μελών προσωπικών εταιρειών κ.λπ.

Πίνακας ΙV. Έκπτωση των αμοιβών μελών προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.) και αστικών εταιρειών που δεν προέρχονται από τα κέρδη

Μέλος Ο.Ε., Ε.Ε.και αστικής εταιρείαςΑπό ποιόν εκπίπτει η δαπάνη
Φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσω ατομικής επιχείρησης) και λαμβάνει αμοιβή από την εταιρεία για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που αυτή του ανέθεσε στα πλαίσια της άσκησης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Παράδειγμα: Μηχανολόγος-μηχανικός που είναι μέλος σε Ο.Ε. μηχανικών και ταυτόχρονα διατηρεί ατομική επιχείρηση. Η Ο.Ε. του αναθέτει μία ειδική εργασία που θα την εκτελέσει μέσω της ατομικής του επιχείρησης και θα τιμολογήσει προς την Ο.Ε. για την αμοιβή που θα λάβει.

Από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας.
Φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι μέλος προσωπικής ή αστικής εταιρείας και λαμβάνει αμοιβές για υπηρεσίες που απορρέουν από τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας.

 

Προσωπικές σημειώσεις: Στην ανωτέρω δεύτερη περίπτωση γίνεται -κατά την άποψή μου- αυθαίρετη ερμηνεία από το υπ. Οικ. σχετικά με την έκπτωση της δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα Ο.Ε., Ε.Ε. και αστικών εταιρειών, των αμοιβών που λαμβάνουν τα μέλη τους -εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα- για υπηρεσίες που παρέχουν προς την εταιρεία. Στις 11.5.2015 με το υπ΄ αριθμ. ΔΕΦΑ 1064780 ΕΞ 2015, δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που λαμβάνουν εταίροι και διαχειριστές Ε.Π.Ε., Ο.Ε. και Ε.Ε.

Η διοικητική αυτή λύση έχει ανακληθεί -σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ. 1113/2.6.2015-, μόνο ως προς το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς, εξ αντιδιαστολής προκύπτει ότι, τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο έγγραφο αυτό δεν ανακαλούνται και είναι σε ισχύ. Με την απόφαση ΠΟΛ. 1113/2.6.2015, δημιουργήθηκε το εξής οξύμωρο, άλλα να αναφέρει το έγγραφο και άλλα η απόφαση! Πραγματικά τραγελαφικές καταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν μία απόφαση να είναι αντίθετη στο νόμο και συνάμα να δημιουργεί τέτοιο μπάχαλο στα λογιστήρια των εταιρειών. Βέβαια, δεν είναι καινοφανές αυτό, αφού εδώ και πολλά χρόνια είναι η αγαπημένη συνήθεια του υπ. Οικονομικών.

Να σημειώσω ότι υπήρξε για το ζήτημα αυτό έντονη ανησυχία κόλπους των συναδέλφων, γιατί είναι οφθαλμοφανές πως πρόκειται για καραμπινάτη αυθαιρεσία του υπ. Οικ. Ο συνάδελφος Χρήστος Πανταζής κοινοποίησε στον κόμβο ένα γραπτό ερώτημα που υπέβαλε στη Γ.Γ.Δ.Ε. και διαμαρτύρεται εντόνως για το θέμα που ανέκυψε. Άμεση ήταν και η αντίδραση του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών–Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων, που απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς του υπουργείο με θέμα «Κ. Βαλαβάνη αν σας ενδιαφέρει οι εγκύκλιοι να ερμηνεύουν αυτά που έχει ψηφίσει η Βουλή και όχι να τα αλλάζουν, τότε, αντισταθείτε στην ΠΟΛ.1113/2-6-2015».

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά κάτι που έχουμε συμπεριλάβει στο άρθρο μας Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα επιχειρηματικά κέρδη για το φορολογικό έτος 2014, και αφορά στις αμοιβές διαχειριστών Ο.Ε. γενικότερα. Διαβάστε το με προσοχή γιατί οι αμοιβές διαχειριστών Ο.Ε. αφενός μεν, είναι καθόλα νόμιμες, αφετέρου δε, οι διαχειριστές θα φορολογηθούν γι΄αυτές ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και απ΄την άλλη οι εταιρείες με βάση την αυθαίρετη ερμηνεία του υπ. Οικ. δεν μπορούν να εκπέσουν την πραγματική αυτή δαπάνη.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ Ο.Ε. (απόσπασμα από το σύγγραμμα «Το δίκαιο των προσωπικών εταιρειών», Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2005)

«[...] Κατά την κρατούσα στη νομολογία άποψη, ο κανόνας του άρθρου 754 § 2 ΑΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο διαχειριστής δεν έχει δικαίωμα να αμειφθεί για τη διαχείριση, εκτός αν υπάρχει αντίθετη συμφωνία, εφαρμόζεται αναλογικά και στην ομόρρυθμη εταιρία. Η ρύθμιση αυτή βρίσκει την εξήγησή της στο γεγονός ότι οι εταίροι είναι, ούτως ή άλλως, υποχρεωμένοι από την εταιρική σύμβαση να συμβάλλουν με την προσωπική εργασία τους στη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων, έχοντας όμως από την άλλη μεριά - εν είδει ανταλλάγματος - το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της εταιρίας.

Η νομολογία, βέβαια, ευλόγως θεωρεί ότι καταρτίζεται σιωπηρώς συμφωνία περί αμοιβής του διαχειριστή σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες αυτός, εκτός από τις συνήθεις υποχρεώσεις του, παρέχει υπηρεσίες που απαιτούν καταβολή ιδιαίτερης προσπάθειας. Στις υπηρεσίες αυτές δεν συγκαταλέγεται η εκ μέρους του διαχειριστή παροχή «ιθύνουσας ηγετικής εργασίας» κατ' επιταγή της εταιρικής σύμβασης [βλ. ΑΠ 630/1962 ό.π., Εφ.Κρητ 13/1971]. Πότε ο διαχειριστής προσφέρει υπηρεσίες που απαιτούν καταβολή ιδιαίτερης προσπάθειας, μπορεί να κριθεί στη συγκεκριμένη, κάθε φορά, περίπτωση, κυρίως ενόψει του όγκου και της βαρύτητας των καθηκόντων του, άρα και του χρόνου που αφιερώνει στην προώθηση των εταιρικών υποθέσεων.

Στις περιπτώσεις σιωπηρής συμφωνίας περί αμοιβής του διαχειριστή υποστηρίζεται, μάλιστα, παραπέρα ότι βρίσκει αναλογική εφαρμογή και η διάταξη του άρθρου 653 ΑΚ, οπότε, σε περίπτωση διαφωνίας, το ύψος της οφειλόμενης αμοιβής του διαχειριστή προσδιορίζεται δικαστικώς αφού ληφθεί υπόψη η συνηθισμένη αμοιβή για υπηρεσίες του ίδιου είδους [βλ. ΜΠρΑΘ 8458/1976 ΕΕμπΔ 1977.570]. Η απόλυτα διατυπωμένη θέση των δικαστηρίων της ουσίας, πάντως [βλ. ΕφΚρητ 13/1971, ό.π., ΜΠρΑΘ 8458/1976, ό.π.,], ότι γενικώς η αμοιβή του διαχειριστή δεν θεωρείται μισθός αλλά πρόσθετη εταιρική απολαυή δεν πείθει, με την έννοια ότι τίποτα δεν εμποδίζει την εταιρία να συνάψει με κάποιον από τους διαχειριστές της σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Ο οφειλόμενος, μάλιστα, στις περιπτώσεις αυτές μισθός δεν αποκλείεται να προσδιορισθεί - ολικώς ή εν μέρει - ως ποσοστό των ετήσιων εταιρικών κερδών.

Συνήθως, βεβαίως, συμφωνίες για αμοιβή του διαχειριστή συνάπτονται όταν έχουμε καταστατική διαχείριση, οπότε το βάρος της εταιρικής διαχείρισης κατανέμεται ανισομερώς ανάμεσα στα μέλη της εταιρίας. Συνομολόγηση διαχειριστικής αμοιβής δεν αποκλείεται, πάντως, και σε περιπτώσεις νόμιμης διαχείρισης, όταν, για παράδειγμα, τα (ολιγάριθμα) μέλη μιας εταιρίας η οποία διαθέτει σημαντικό κύκλο εμπορικών συναλλαγών και πολυάριθμο προσωπικό, ασχολούνται τα ίδια - όχι απλώς με την «υψηλή εποπτεία» αλλά και - με τη διεκπεραίωση των εταιρικών υποθέσεων σε καθημερινή βάση [βλ. αλλιώς Παμπούκης, ό.π., σελ. 68, Αντωνόπουλος, ό.π., σελ. 174-175].

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία οι εταίροι επιθυμούν να αμείβεται ο διαχειριστής για την παροχή των υπηρεσιών του, σκόπιμο είναι να προβαίνουν σε μια αρκούντως εξειδικευμένη ρύθμιση στο πλαίσιο της εταιρικής σύμβασης. Δεν αρκεί, συγκεκριμένα, να προβλεφθεί ότι ο διαχειριστής έχει δικαίωμα να εισπράττει ως αμοιβή ένα συγκεκριμένο ποσό (ή ποσοστό από τα εκάστοτε εταιρικά κέρδη). Σκόπιμο είναι να διευκρινίζεται και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα:
- εάν η συμφωνηθείσα αμοιβή θα οφείλεται ακόμη και σε εκείνες τις εταιρικές χρήσεις κατά τις οποίες δεν θα υπάρχουν ενδεχομένως εταιρικά κέρδη
- εάν ο αμειβόμενος διαχειριστής εταίρος θα συμμετέχει πλήρως και στη διανομή των εταιρικών κερδών ή ενδεχομένως μόνον στο βαθμό που το μερίδιο του στα κέρδη υπερβαίνει το ποσό της ετήσιας αμοιβής του
- πότε θα πρέπει να καταβάλλεται η αμοιβή (ανά μήνα ή στο τέλος της χρήσης)
- τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα είναι δυνατή στο μέλλον η αναπροσαρμογή της διαχειριστικής αμοιβής [...]
».

 

Πίνακας V. Έκπτωση των αμοιβών εταίρων Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. και μελών Δ.Σ. Α.Ε. που δεν προέρχονται από τα κέρδη

Ιδιότητα Από ποιόν εκπίπτει η δαπάνη
Φυσικό πρόσωπο, εταίρος Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. το οποίο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσω ατομικής επιχείρησης) και λαμβάνει αμοιβή από την εταιρεία για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που αυτή του ανέθεσε στα πλαίσια της άσκησης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Παράδειγμα: Μηχανολόγος-μηχανικός που είναι μέλος σε Ε.Π.Ε. μηχανικών και ταυτόχρονα διατηρεί ατομική επιχείρηση. Η Ε.Π.Ε. του αναθέτει μία ειδική εργασία που θα την εκτελέσει μέσω της ατομικής του επιχείρησης και θα τιμολογήσει προς την Ε.Π.Ε. για την αμοιβή που θα λάβει.

Aπό τα ακαθάριστα έσοδα της Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. κατά περίπτωση.
Φυσικό πρόσωπο, διαχειριστής Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. ή μέλος Δ.Σ. Α.Ε. το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, και λαμβάνει αμοιβές οι οποίες θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Aπό τα ακαθάριστα έσοδα της Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. ή Α.Ε., κατά περίπτωση.

 

 

iii. Σχετικά με την έκπτωση των δαπανών διαφήμισης σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του τέλους διαφήμισης

Στην απόφαση αυτή υπάρχει και μία αναφορά στις δαπάνες διαφήμισης. Ειδικότερα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «[...] Οι δαπάνες διαφήμισης δεν εκπίπτουν στην περίπτωση εκπρόθεσμης απόδοσης των οφειλομένων τελών διαφήμισης, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθόσον με τις διατάξεις της περ. δ' της κατηγορίας Δ' της παρ.1 του άρθρου 15 του από 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγματος, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2880/2001, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν, ορίζεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης απόδοσης των οφειλόμενων τελών, οι σχετικές δαπάνες διαφήμισης δεν αναγνωρίζονται ως εκπεστέες από τα ακαθάριστα έσοδα, κατά τις φορολογικές διατάξεις [...]».

Τα ανωτέρω θυμίζουν έντονα τη φιλοσοφία του προγενέστερου Κ.Φ.Ε. και θεωρώ ότι κινείται εκτός της φιλοσοφίας του ν. 4172/2013. Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα όσων αναφέρονται στην απόφαση αυτή αναφορικά με το θέμα αυτό.

iv. Σχετικά με την έκπτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των φωτοβολταϊκών πάρκων

Η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν.4093/2012 εκπίπτει εφάπαξ από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι αυτή επιβαλλόταν επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, και όχι επί των κερδών. Το ποσό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του ν.4093/2012 των χρήσεων 2012 και 2013, για το οποίο απομένει αναπόσβεστο υπόλοιπο, με βάση τις προϊσχύσασες διατάξεις του ν.2238/1994, προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των φορολογικών ετών 2014 έως και 2017 (3/5 και 4/5, αντίστοιχα), θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται ως έξοδο των αντίστοιχων φορολογικών ετών.

Κατά την προσωπική μου άποψη, στο έντυπο Ν των νομικών προσώπων, η εν λόγω εισφορά (το αναπόσβεστο υπόλοιπο των ετών 2012, 2013 και ολόκληρη η εισφορά του 2014), θα μπορούσε να αναγραφεί στον κωδικό 461 της δεύτερης σελίδας του εντύπου (σ.σ. σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου αναφέρονται τα εξής: "σε περίπτωση ύπαρξης και άλλης περίπτωσης κερδών που αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα ή ζημιάς που προστίθεται και δεν αναφέρεται σε καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις, συμπληρώνεται αυτός ο κωδικός").

v. Rebate και claw back

Όσον αφορά στα ποσά εκπτώσεων που χορηγούνται από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ κατ' εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης πληρωμής (claw back) και του κλιμακούμενου ποσοστού επί των ποσοστών του ΕΟΠΥΥ (rebate) με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 100 του ν.4172/2013, αυτά μειώνουν τα ακαθάριστα έσοδα του έτους εντός του οποίου εκκαθαρίζονται και εκδίδονται τα σχετικά στοιχεία.
Επειδή για το Α' εξάμηνο του 2014 έχουν εκκαθαριστεί τα σχετικά ποσά rebate και claw back, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδώσουν τα αντίστοιχα πιστωτικά τιμολόγια με ημερομηνία 31/12/2014, ώστε να μην φορολογηθούν για τα ποσά αυτά.


vi. EΝ.Φ.Ι.Α., τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.

Σύμφωνα με την απόφαση έγινε δεκτό ότι οι φόροι που δεν εκπίπτουν απαριθμούνται περιοριστικά στις υπόψη υποπεριπτώσεις του νόμου και κατά συνέπεια, λοιποί φόροι που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές εκπίπτουν (π.χ. ΕΝ.Φ.Ι.Α., τέλη κυκλοφορίας, τέλη χαρτοσήμου, ανταποδοτικά τέλη υπέρ Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ.λπ.).
Οι ανωτέρω φόροι-τέλη εκπίπτουν κατά το χρόνο που καταβάλλονται. Εξαίρεση αποτελούν τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία προκαταβάλλονται και κατά συνέπεια εκπίπτουν το επόμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το έτος που αφορούν, καθώς και τα τέλη διαφήμισης, τα οποία εκπίπτουν κατά το χρόνο που αφορούν, με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

Συνεπώς, όσοι είχαν εκπέσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 στο φορολογικό έτος 2014 -ακολουθώντας την πρακτική των προηγούμενων ετών-, πρέπει να αναμορφώσουν τη δαπάνη αυτή, η οποία, έτσι όπως αναφέρει η απόφαση πρέπει να εκπέσει από τα έσοδα του φορολογικού έτους 2015. Μόνο στο Ελλαδιστάν γίνονται αυτά τα πράγματα. Στο παρά πέντε της υποβολής των δηλώσεων δίνονται τέτοιες οδηγίες, με κλεισμένους ήδη ισολογισμούς...


ΙV. Οδηγός δηλώσεων και εξελίξεις γύρω από τις δηλώσεις εισοδήματος

Αυτό που συμβαίνει φέτος με τις δηλώσεις εισοδήματος δεν έχει προηγούμενο. Αλλαγές επί αλλαγών, τεράστιες καθυστερήσεις, λάθη στις εκκαθαρίσεις φόρου, ασάφειες, αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, ανάδειξη προβλημάτων ακόμη και την ύστατη ώρα και άλλα πολλά, έχουν ως αποτέλεσμα την ισχνή υποβολή δηλώσεων μέχρι στιγμής. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κοινοποιηθούν κι άλλες αποφάσεις που θα δίνουν -ευελπιστώ- λύσεις στα φλέγοντα θέματα που έχουν ανακύψει. Ενδεχομένως να δοθεί λύση και στο θέμα της ιδιόχρησης των αγροτών, του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών φωτοβολταϊκών, της υπέρογκης φορολόγησης σε όσους δηλώνουν μερικά λεπτά τόκων, καθώς και σε μία σειρά άλλων θεμάτων.

Μέσα σε όλα αυτά όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε, αφού προηγουμένως οπλιστούμε με υπομονή. Ο πλήρης οδηγός δηλώσεων που παρέχεται δωρεάν από τον κόμβο σε όλους τους συναδέλφους εμπλουτίστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε με νέο υλικό. Προστέθηκαν οι οδηγίες χρήσης -από τη Δ.ΗΛΕ.Δ- για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, οι οδηγίες και το έντυπο για την εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, οι υπεύθυνες δηλώσεις σε περίπτωση μη υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και οι διατάξεις της απόφασης ΠΟΛ.1113/2.6.2015 (εκπιπτόμενες δαπάνες και μη) στην εφαρμογή της φορολογικής αναμόρφωσης. Ο οδηγός θα αναβαθμίζεται διαρκώς με καινούργιο υλικό.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. ετοίμασε έναν πολύ χρηστικό οδηγό ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, μέσα από τον οποίο μπορούμε να μελετήσουμε διάφορα χρηστικά θέματα που αφορούν στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών.

Αναφορικά με το θέμα του κωδικού 049 και του μη υπολογισμού του ποσού των αποδείξεων σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης, έγινε σχετική αναφορά από τον κόμβο την περασμένη εβδομάδα στο άρθρο με τίτλο o κωδικός 049 και η εμπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος. Στο άρθρο αυτό αφενός μεν, αναδεικνύεται και πάλι η κατάφωρη αδικία του μη υπολογισμού των αποδείξεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης, αφετέρου δε, προτείνεται μία εύκολη λύση προς το υπ. Οικονομικών για την επίλυση του προβλήματος.

Σχετικά με την μη υποχρέωση υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από ορισμένους φορολογούμενους, η Γ.Γ.Δ.Ε. κοινοποίησε υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεων για τα έτη από το 2009 έως το 2014, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Πρέπει να καταστεί σαφές και σε διάφορους φορείς (τράπεζες, άλλες δημόσιες υπηρεσίες, κ.λπ.), ότι υποχρεούνται να παραλαμβάνουν αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις και να μην δημιουργούν προβλήματα σε όσους τις προσκομίζουν.

 

V. Δημοσιεύσεις στο Γ.ΕΜ.Η.

Το θέμα της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων στο Γ.ΕΜ.Η. μας απασχόλησε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα και η αγωνία όλων είχε κορυφωθεί. Το Ο.Ε.Ε. ξεκίνησε τον χορό των παρεμβάσεων, ζητώντας από τον Υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού να συνδράμει στην επίλυση του φλέγοντος αυτού προβλήματος. Άμεση ήταν και η παρέμβαση του κόμβου μέσα από το άρθρο με τίτλο Αναγκαία η παράταση της ημερομηνίας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης των Α.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. που αιτήθηκε την παράταση δημοσίευσης ισολογισμών και υποβολής Οικονομικών Καταστάσεων Α.Ε. και Ε.Π.Ε. Την ίδια ημέρα η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εμφανίστηκε καθησυχαστική αφού μας ενημέρωσε ότι είναι πολύ πιθανή η παράταση της προθεσμίας σύγκλισης των Γ.Σ. των Α.Ε. Επιστολή για το θέμα αυτό έστειλε και η Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε. προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα την παράταση των προθεσμιών για τη σύγκληση των Γ.Σ. των Α.Ε. και κατ' επέκταση και της προθεσμίας δημοσίευσης του ισολογισμού στο Γ.Ε.ΜΗ.

Τελικά την Παρασκευή που μας πέρασε, διαβάσαμε μία ανακοίνωση από το Ο.Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος κ. Κόλλιας μας διαβεβαίωσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου,δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το θέμα θα ρυθμισθεί με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που θα δίνει παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες. Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων.

Μιας και αναφερόμαστε στο Γ.ΕΜ.Η., ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα την Πέμπτη 28.5.2015 κατά την υποβολή αιτήσεων "Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση" και "Πρόσκληση για ενάσκηση δικαιώματος προτίμησης της παρ.9 του αρ.13 του Κ.Ν. 2190/1920". Η αρμόδια υπηρεσία ζήτησε από τους χρήστες που αντιμετώπισαν πρόβλημα με την υποβολή των παραπάνω αιτήσεων να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Να διαγράψουν από τα έγγραφά τους το αρχείο που θέλουν να υποβάλουν.
2. Να ανεβάσουν εκ νέου το αρχείο.

 

VΙ. Δηλώσεις νομικών προσώπων

Ο καιρός περνά, αλλά δηλώσεις νομικών προσώπων δεν μπορούμε να υποβάλουμε. Το σύστημα αρνείται πεισματικά να ανοίξει και ο χρόνος κυλά αντίστροφα για όλους εμάς. Προφανώς η νέα εφαρμογή του καινούργιου ενιαίου εντύπου Ν δεν είναι ακόμη έτοιμη εκατό τοις εκατό, γι΄ αυτό καθυστερούμε τόσο πολύ! Πιστεύω σήμερα ή το αργότερο αύριο να δούμε φως στο τούνελ!

 

VΙI. Δηλώσεις Ε9

Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση σχετικά με την παράταση των δηλώσεων Ε9 μέχρι την 30η Ιουνίου 2015 (ουσιαστικά πρόκειται για την κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 3 και 6 του ν.4328/2015). Ας θυμηθούμε λοιπόν τι αναφέρεται στην απόφαση ΠΟΛ. 1115/5.6.2015, σχετικά με τις δηλώσεις Ε9:

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2014

Μεταβολές ακινήτων ή δικαιωμάτων επί ακινήτων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2014, εφόσον υφίστανται την 1η Ιανουαρίου 2015, αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2015.Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα έως την 30η Ιουνίου 2015.

 

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2015

Από την 1η Ιανουαρίου 2015, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους υποχρεούνται να τις δηλώνουν ηλεκτρονικά, εντός 30 ημερών, από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η μεταβολή. Όμως, ειδικά λόγω της πρώτης εφαρμογής της προθεσμίας των 30 ημερών, η δήλωση για κάθε σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή, για την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 31η Μαΐου 2015.Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα έως την 30η Ιουνίου 2015.

 

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2015 σε περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής

Στις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς (σ.σ. τέσσερις μήνες).

Παραδείγματα κληρονομικής διαδοχής: Σε περίπτωση θανάτου τη 18/1/2015, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται εμπρόθεσμα από το τέκνο του θανόντος έως και την 30ή Ιουνίου 2015, διότι συνυπολογίζεται η τετράμηνη προθεσμία αποποίησης της κληρονομιάς. Αν την 1/3/2015 το τέκνο συντάξει πράξη αποδοχής κληρονομιάς, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015.

Στην πιο πάνω περίπτωση θανάτου τη 18/1/2015, εάν μέχρι και την 30/5/2015 δημοσιευθεί διαθήκη, δεν υποβάλλεται δήλωση από τον εξ αδιαθέτου κληρονόμο αλλά απευθείας από τον εκ διαθήκης κληρονόμο μέσα σε τριάντα ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας για αποποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνταχθεί πράξη αποδοχής της κληρονομιάς μέσα στην προθεσμία για αποποίηση, η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την πράξη αποδοχής της κληρονομιάς και όχι από την παρέλευση της προθεσμίας για αποποίηση.

 

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων ετών 2011- 2014 νομικών προσώπων

Δεδομένου ότι η υπηρεσία ανάρτησε στα τέλη Μαρτίου 2015 τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που δημιούργησε βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων υπολογιστικών φύλλων εφαρμογών γραφείου (excel), παρέχεται στα νομικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους, της 1ης Ιανουαρίου 2011, με τον τρόπο αυτό, η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014, εφόσον η υποβολή πραγματοποιείται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την ανάρτηση από τη Φορολογική Διοίκηση της προσωρινής περιουσιακής τους εικόνας και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από την 30ή Ιουνίου 2015.

Εκτός από τα παραπάνω μπορείτε να μελετήσετε και πάλι τις ενημερωμένες ερωτήσεις-απαντήσεις της Γ.Γ.Π.Σ. σχετικά με τη δήλωση Ε9. Μην ξεχάστε την καταληκτική ημερομηνία...

 

ΙΙ. Ασφαλιστικός οδηγός εργοδότη από το Ι.Κ.Α.

Κοινοποιήθηκε από το Ι.Κ.Α. ο επικαιροποιημένος ασφαλιστικός οδηγός του εργοδότη. Στον οδηγό αυτόν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις του εργοδότη τόσο των κοινών επιχειρήσεων όσο και των οικοδομικών. Βέβαια, περίοπτη θέση στον οδηγό έχουν και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους εργοδότες όταν παραβαίνουν κάποιες διατάξεις του σεβαστού Ιδρύματος, το οποίο όπως είναι γνωστό νοιάζεται υπερβολικά για τους εργοδότες όλης της χώρας. Μάλιστα, νοιάζεται τόσο πολύ που συχνά τους εξοντώνει με απίστευτα πρόστιμα.

Εν έτει 2015, το αγαπητό μας ίδρυμα ανακοίνωσε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες βελτίωσης συνολικού χρόνου απονομών και πληρωμών συντάξεων. Προφανώς η γραφειοκρατία στη χώρα μας είναι τόσο δαιδαλώδης που ακόμη και η αλματώδης ανάπτυξης της τεχνολογίας δεν μπορεί να την τιθασεύσει...


IX. Παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης στον Ο.Α.Ε.Ε., στον Ο.Γ.Α. και στο Ι.Κ.Α.

Με ανακοίνωση από τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. έγινε γνωστή η παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για ένταξη στη ρύθμισης του ν.4321/2015, 4324/2015.Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 ν.4329/2015 (ΦΕΚ 53Α΄/2.6.2015) παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ν.4321/2015 – ν.4324/2015 έως 26.6.2015. Οι ασφαλισμένοι οφειλέτες, μπορούν να εκμεταλλευτούν τη χορηγούμενη παράταση και να ενταχθούν στη ρύθμιση εξασφαλίζοντας όλα τα δικαιώματα του ενήμερου ασφαλισμένου (ασφαλιστική ικανότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, συνταξιοδοτικές παροχές) καθώς και τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος επιλογής κατάταξης έως και τρεις (3) κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες κλάδου σύνταξης.

Επίσης, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τον Ο.Γ.Α., ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται η προθεσμία, η οποία έληγε την Τρίτη 2 Ιουνίου, για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (100 δόσεις) των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α., μέχρι τις 26 Ιουνίου 2015.

Από το Ι.Κ.Α. εκδόθηκε απόφαση που ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους για την παράταση υποβολής αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

X. Ακατάσχετο χρημάτων που εισπράττονται από Δ.Ο.Υ. και τελωνεία

Την Παρασκευή που μας πέρασε συνέβη ένα σημαντικό περιστατικό στη Δ.Ο.Υ. Α' Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, δικαστικός επιμελητής με βάση τίτλο εκτελεστό κατά του Δημοσίου επιχείρησε να κατασχέσει τις εισπράξεις της ανωτέρω υπηρεσίας καθώς και τον εξοπλισμό αυτής. Η Γ.Γ.Δ.Ε. αντέδρασε άμεσα και εξέδωσε δελτίο τύπου αναφορικά με το εν λόγω θέμα. Ουσιαστικά, ο ιδιώτης παρότι είχε στα χέρια του εκτελεστό τίτλο δεν μπόρεσε να κατάσχει χρήματα από το Δημόσιο ταμείο. Να θυμίσουμε εδώ ότι πρόσφατα εκδόθηκε και η απόφαση του Σ.τ.Ε. 819/2015 Αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος Δημοσίου - Μη συμμόρφωση Δημοσίου - Επιτρεπτή κατάσχεση εσόδων από Δ.Ο.Υ. Στην απόφαση αυτή αναφέρονται σε ένα σημείο του σκεπτικού της τα ακόλουθα:

«[...] Επειδή, από το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, σε περίπτωση εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως η οποία, κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις, υποχρεώνει το Δημόσιο σε συμμόρφωση και εφʼ όσον η υποχρέωση αυτή συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού, ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεως του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία [...]».

Τελικά, δεν έχω καταλάβει τι γίνεται. Αφού η απόφαση του Σ.τ.Ε. αναφέρει πως είναι επιτρεπτή η κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, τότε γιατί αντέδρασε έτσι η Γ.Γ.Δ.Ε.; Δεν είμαι νομικός, όμως θα θελα να έχω την άποψη νομικών για το θέμα αυτό.

Επειδή αναφέρθηκα στην ενότητα αυτή για ακατάσχετα ποσά κ.λπ., διαβάστε και την παρακάτω είδηση: Διασφάλιση του ακατάσχετου των ποσών που καταβάλλονται υπέρ των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης - Ρυθμίσεις για τους ΦΚΑ για κατασχέσεις κινητών κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τις εξαιρετέες μέρες

 

XΙ. Σχετικά με τη φορολόγηση των πλοίων

Το υπ. Οικ. με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, εξέδωσε δελτίο τύπου αναφορικά με το εν λόγω θέμα. Η κα Βαλαβάνη σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής:

«Τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου ρυθμίζονται από ένα εκτενές θεσμικό πλαίσιο, όπως το ν.δ. 3415/1955, ο ν. 27/1975, ο ν.814/1978, ο ν. 4110/2013, ο ν.4223/2013 κλπ. Ο πυρήνας των σημαντικότερων από αυτούς τους νόμους προστατεύεται συνταγματικά (άρθρο 107 του Συντάγματος), πράγμα που σημαίνει ότι για την αλλαγή τους απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Ελπίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να έχει την άποψη ότι μέχρις ότου υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές στην κατεύθυνση εφαρμογής της αρχής της ισότητας όλων απέναντι στη κατανομή των φορολογικών βαρών, η κυβέρνηση θα πρέπει να απορρίπτει αιτήματα ναυτιλιακών εταιρειών για εγγραφή πλοίων τους στο ελληνικό νηολόγιο».

 Επέλεξα να σχολιάσω τα ανωτέρω μέσα από μία γελοιογραφία!ΧΙΙ. Αρθρογραφία - Περιοδικά

Δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό ΣυνΕργασία με ανάλυση για την πρακτική άσκηση σπουδαστών, την αποζημίωση απόλυσης ιδ. υπαλλήλων και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Δείτε επίσης και από την εταιρεία Grant Thornton το άρθρο με θέμα: Πρόσφατες φορολογικές εξελίξεις που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον (Ιούνιος 2015). Ο συνάδελφος και πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφορετικής αντιμετώπισης όσων φοροδιέφυγαν και μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και σε όσους τα κράτησαν στην Ελλάδα. Διαβάστε το άρθρο του με τίτλο «Δήλωση εισοδημάτων από φοροδιαφυγή, οι έξυπνοι και οι βλάκες».

 

 

ΧΙΙΙ. Τα νέα από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς

Πολλές ήταν οι ανακοινώσεις των συλλόγων μας απ΄όλη την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Κατατέθηκαν αιτήματα, προβληματισμοί και προτάσεις για διάφορα θέματα που μας απασχολούν. Ας δούμε εν τάχει μερικές από τις ανακοινώσεις των συλλόγων και άλλων φορέων.

i. Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών–Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων: α)Δυνατότητα δημιουργίας «Ειδικών Φορολογικών Λογαριασμών» στις τράπεζες αποκλειστικά για εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, β) Επιβεβλημένη η άμεση κατάργηση του υπολογισμού - φορολόγησης της ιδιόχρησης των αγροτεμαχίων.

ii. Ε.Φ.Ε.Ε.Ι.: Η μόνη ημερομηνία που μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης είναι η 30–09–2015 για την υποβολή των δηλώσεων

iii. Π.Ε.Φ.Ε. : Πρόσκληση για συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα των φορολογικών δηλώσεων

iv. Λ.Σ.Α.: Επιστολή Λ.Σ.Α.: «Προτάσεις για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων»

v. E.Σ.Κ.Ο. - Σ.Λ.Ο.Π. - Ε.Λ.Ο.ΝΙ.Φ.Η.: Κατάθεση πρότασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

vi. ΣΥΝΑΡΟΕΕ: «Η Κυβέρνηση να αποδώσει ευθύνες εκεί που αναλογούν για την καθυστέρηση και τα προβλήματα στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων»

vii. Α.ΚΙ.Ο.Ε.«Τι ευθύνη έχουμε εμείς και γιατί να ταλαιπωρούμαστε;»

 

XΙV. Ποιητική ανάσα...

Θυμάμαι συχνά τον μεγάλο μας ποιητή Κ. Καρυωτάκη, ίσως έναν από τους παρεξηγημένους ποιητές του τόπου μας. Μελετώντας προσεκτικά τη ζωή και το έργο του, διαβάζοντας όλα τα έργα του, αλλά και έργα άλλων γύρω από τον ίδιο, διαπίστωσα ότι όσα άκουγα στο παρελθόν γι΄αυτόν και την ποίησή του ήταν εντελώς λανθασμένα. Σήμερα, την «ποιητική ανάσα» κοσμεί ένα ποίημά του με τίτλο «Είμαστε κάτι...».

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες
κιθάρες. Ο άνεμος, όταν περνάει,
στίχους, ήχους παράφωνους ξυπνάει
στις χορδές που κρέμονται σαν καδένες.
 
Είμαστε κάτι απίστευτες αντένες.
Υψώνονται σα δάχτυλα στα χάη,
στην κορυφή τους τ’ άπειρο αντηχάει,
μα γρήγορα θα πέσουνε σπασμένες.
 
Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις,
χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε.
Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις.
 
Στο σώμα, στην ενθύμηση πονούμε.
Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις
είναι το καταφύγιο που φθονούμε.

 

XV. Αποφάσεις, ειδήσεις και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν

i. Φορολογική μεταχείριση περιστασιακών αμοιβών που καταβάλλει γυναικείος συνεταιρισμός: Οι αμοιβές αυτές που καταβάλλονται από τους γυναικείους συνεταιρισμούς σε γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτούς, εξαιτίας της ως άνω περιστασιακή τους απασχόλησης, εντάσσονται για τη φορολόγησή τους στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου το ευκαιριακό αυτό εισόδημα φορολογείται με την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του ν.4172/2013.

ii. Τροποποιήσεις στη διάταξη κατάργησης ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον Ο.Α.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α.Α.

iii. Εισαγωγή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στο Δημόσιο

iv. Παράταση για τη δήλωση διατήρησης ιδιότητας του κατ' επάγγελμα αγρότη για τους παραγωγούς με φωτοβολταϊκά

 

 

ΧVI. Κάλεσμα για συγκέντρωση-διαμαρτυρία στις 12 Ιουνίου 2015.

Η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών Φοροτεχνικών μέσα από μια επιστολή-κάλεσμα, μας προσκαλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 στην πλατεία Συντάγματος. Διαβάστε τη σχετική επιστολή της ομάδας. Κάθε φορά που ανακοινώνεται μία τέτοια κίνηση διαμαρτυρίας, ενδόμυχα πιστεύω ότι θα μαζευτεί πολύς κόσμος στην πλατεία. Μακάρι να μην μας διαψεύσουν τα γεγονότα. Είναι ευκαιρία για μία ακόμη φορά να διατρανώσουμε τα αιτήματά μας. ΧVIΙ. Επίλογος

Άλλο ένα «σχόλιο της Δευτέρας» έφτασε στο τέλος του. Η εβδομαδιαία αυτή ανασκόπηση όπως έχετε καταλάβει, είναι ξεχωριστή γιατί δεν είναι αμιγώς ενημερωτική, αλλά κουβαλάει πάντα τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του εκάστοτε σχολιαστή. Ουσιαστικά, δεν είναι μια ξερή και απρόσωπη απεικόνιση των γεγονότων, αλλά η στήλη αυτή φιλοδοξεί να αποτελεί πάντα και τροφή για προβληματισμό. Μπορεί αυτό να ξενίζει ορισμένους συναδέλφους, όμως -σε προσωπικό επίπεδο-, δεν έχω κανέναν απολύτως ενδοιασμό να μοιράζομαι σκέψεις και αγωνίες με τους αναγνώστες, γιατί έμαθα να είμαι αυθεντικός αδιαφορώντας πλήρως για την ατσαλάκωτη εικόνα του καθωσπρεπισμού.

Το σημερινό σχόλιο συμπίπτει χρονικά με ένα καθαρά προσωπικό γεγονός. Την ημερομηνία αυτή, το έτος 1974, αντίκρισα για πρώτη φορά το φως και τα μικρά πνευμόνια μου ρούφηξαν ποσότητες καθαρού ηπειρώτικου αέρα. Παιδί της επαρχίας, μεγάλωσα στην Άρτα και πρόλαβα τις αλάνες, το παιχνίδι στα χώματα, το κρυφτό και το κυνηγητό σε δρόμους όπου σπάνια κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα. Μάτωσα τα γόνατά μου παίζοντας ποδόσφαιρο στο τσιμέντο, έπεσα πολλές φορές απ΄το ποδήλατο και τα βράδια του καλοκαιριού παρακολουθούσα στην μικρή ασπρόμαυρη τηλεόραση που δεν είχε τηλεκοντρόλ, κάποια ταινία -σε ένα από τα δύο κανάλια της Ε.Ρ.Τ.-, με ανοιχτή την μπαλκονόπορτα μέχρι να πέσει το σήμα. Διάβαζα μαζί με τους φίλους μου περιοδικά όπως «Περιπέτεια»,«Ποπάυ»,«Μπλεκ» και άλλα, κι έτρωγα παγωτό χωνάκι ή γρανίτα με δέκα δραχμές! Το χαρτζιλίκι ήταν μικρό, πολύ μικρό, αλλά δεν μας ένοιαζε αφού πάντα ο ένας φρόντιζε για τον άλλον όταν δεν είχε να αγοράσει κάτι.

Η μητέρα μου δεν ανησυχούσε επειδή ολημερίς παίζαμε στη γειτονιά, ούτε γκρίνιαζε που τα καλοκαίρια ανέβαινα στο σπίτι μόνο για το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Σε εκδρομές με τους γονείς και τ΄αδέρφια μου στριμωχνόμασταν πέντε άτομα στο παλιό λευκό Peugeot 204 του πατέρα μου και κανείς δεν δυσανασχετούσε, όσο κι αν διαρκούσε το ταξίδι. Οι τενεκεδένιες γλάστρες με τα λουλούδια στη γειτονιά έδιναν ένα χρώμα απερίγραπτο και τα αυγουστιάτικα βράδια το νυχτολούλουδο και το γιασεμί πλημμύριζαν το χώρο με το μεθυστικό άρωμά τους. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που έζησα όλα αυτά κι ευχαριστώ τους γονείς, την οικογένεια και τους φίλους μου για όλα όσα απλόχερα μου πρόσφεραν. Πάντα την ημέρα των γενεθλίων μου τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και η νοσταλγία για τα περασμένα χρόνια γίνεται πιο έντονη. Κρατώντας μόνο τις καλές αναμνήσεις των χρόνων που έφυγαν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα -όπως όλοι άλλωστε-, προχωρώ κοιτώντας μπροστά έχοντας καλά φυλαγμένα στο μυαλό και στην ψυχή μου όλα όσα πέρασα στην παιδική ηλικία και τα οποία έχουν χαραχτεί μέσα μου με ανεξίτηλα χρώματα.

Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς και να μην αφήνουμε τίποτε και κανέναν να διαταράσσει την ψυχική μας ηρεμία. Να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους.  Η ζωή μας ανήκει και πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι απλοί κομπάρσοι.

Καλημέρα και καλή δύναμη.

 

 

Υποσημείωση:

[1] Όλα τα σκίτσα είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενα των σκίτσων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο