Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Π. Λαφαζάνης: «Δεν θα δεχτούμε την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης»

Συνέντευξη του Υπουργού ΠΑΠΕΝ στην εφημερίδα «The Daily Telegraph»

Συνέντευξη του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην εφημερίδα “The Daily Telegraph”

ΥΠΑΠΕΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2015

-Δεν θα δεχτούμε την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης
- Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών μας επιχειρήσεων θα ισοδυναμούσε με μείζον εθνικό έγκλημα
- Πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων και τη διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου

Συνέντευξη του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην εφημερίδα “The Daily Telegraph”

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης, δηλώνει ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “The Daily Telegraph” και στους δημοσιογράφους David Blair, Μενέλαο Τζαφάλια και Θανάση Κουκάκη.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμά ότι ένα τρίτο μνημόνιο λιτότητας θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τη χώρα και επισημαίνει ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης που πρέπει να κάνουν την επιλογή, για το τι θέλουν με την Ελλάδα. Τονίζει πάντως, ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συγκλήσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», που δεν μοιάζουν να επιδιώκουν συμφωνία, αλλά ζητούν «γη και ύδωρ» : την λεηλασία της κοινωνίας και τον διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα δεχόταν αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της Ενέργειας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά ότι η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων θα ισοδυναμούσε με μείζον εθνικό έγκλημα και θα έμοιαζε με τη χαριστική βολή στη χώρα μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής εξόντωσης. «Όχι μονό δεν μπορώ να συναινέσω σε ενδεχόμενες τέτοιες επιλογές, αλλά και θα τις αντιπαλέψω σθεναρά. Δεν πιστεύω όμως, ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί εκποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας», αναφέρει ο Υπουργός.

Τέλος, σε ερώτηση για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «ανησυχεί την Ε.Ε.», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει πως η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και η διέλευση από τη χώρα μας του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, είναι απολύτως συμβατή με τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη για τη χώρα, θα την υποβοηθούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία επιλογών, ενώ θα συνέβαλλε για περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. «Η νεοψυχροπολεμική απομόνωση της Ρωσίας και οι κυρώσεις σε βάρος της, δεν είναι καθόλου φρόνιμη πολιτική», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ και εκτιμά ότι στο οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης, μπορεί να επισφραγιστεί και η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

· Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην εφημερίδα “Telegraph”

1) Ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα τώρα; Εντός της ζώνης του ευρώ ή εκτός; Και με ποιο τίμημα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα δεχθεί και την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης. Ένα τρίτο μνημόνιο λιτότητας θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τη χώρα. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης που πρέπει να κάνουν την επιλογή για το τι θέλουν με την Ελλάδα.

2) Ποια είναι η υφισταμένη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της; Μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις στις απαιτήσεις που εγείρουν οι θεσμοί;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Οι «θεσμοί» δεν μοιάζουν να επιδιώκουν μια συμφωνία, έστω σε βάρος της χώρας, αλλά με «ανεκτές» υποχωρήσεις. Οι «θεσμοί», μάλλον, ζητούν «γη και ύδωρ»: την λεηλασία της κοινωνίας και τον διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι με τέτοιες απαιτήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλήσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».

3) Τα ενεργειακά αποτελούν κομμάτι της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Θα δεχθείτε επέκταση των αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ); Μέχρι που θα μπορούσατε να συναινέσετε;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΠΑ θα ισοδυναμούσε με μείζον εθνικό έγκλημα σε βάρος του τόπου, της ελληνικής οικονομίας και του λαού μας. Θα έμοιαζε με τη χαριστική βολή στη χώρα μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής εξόντωσης. Όχι μονό δεν μπορώ να συναινέσω σε ενδεχόμενες τέτοιες επιλογές αλλά και θα τις αντιπαλέψω σθεναρά. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί την εκποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

4) Η σύσφιγξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία ανησυχεί την ΕΕ. Θεωρείτε πως προσέγγιση που έχετε επιχειρήσει είναι συμβατή με την θέση της Ελλάδος στην ΕΕ; Τι προσδοκά η Αθήνα από το άνοιγμα προς τη Μόσχα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και η διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, όχι μόνο είναι συμβατή, συμβατότατη θα έλεγα, με τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ αλλά και η ίδια η ΕΕ και οι χώρες της θα έπρεπε να είχαν ως θεμελιώδη επιλογή τις καλές και προωθημένες σχέσεις με τη Μόσχα. Η ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία θα μπορούσε να αποφέρει στην πατρίδα μου σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη, θα την υποβοηθούσε να απεγκλωβιστεί σε κάποιο βαθμό από μονομερείς εξαρτήσεις και να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία επιλογών, ενώ θα συνέβαλλε για περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Η νεοψυχροπολεμική απομόνωση της Ρωσίας και οι κυρώσεις σε βάρος της δεν είναι καθόλου φρόνιμη πολιτική. Η Ρωσία είναι μεγάλη χώρα και πρέπει να συμμετέχει ενεργά και να έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.

5) Η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS είναι εφικτή ή όχι; Πολλοί θεωρούν πως το αρχικό κόστος συμμετοχής τη καθιστά απαγορευτική. Είναι έτσι;

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ένα από τα πρώτα μη ιδρυτικά μελή της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, πράγμα που θα της αποφέρει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Αυτή η συμμετοχή είναι πολύ ρεαλιστική και είναι ευπρόσδεκτη από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας και ειδικότερα από τη Ρωσία. Το κόστος για να γίνει η Ελλάδα εταίρος στη νέα Τράπεζα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ώστε να μην τίθεται κανένα πρόβλημα ακόμα και σε μια χώρα που δοκιμάζεται σκληρά όπως η δική μας. Νομίζω ότι στο οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης, όπου θα παρευρεθεί ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, αυτή η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε, ίσως , να επισφραγιστεί.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο