Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Κοινό δελτίο τύπου Α.Δ.Ε.Δ.Υ – ΠΟΠΣ – ΠΕΣΕΚ – ΟΣΥΠΕ – ΣΥΛ. ΜΤΠΥ

Αθήνα, 02.06.2015
Αριθμ. Πρωτ.: 148

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΨΥΛΛΑ 2
105 57 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 213.16.16.900
Fax: 210.32.46.165
Email: [email protected],
[email protected]

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α.Δ.Ε.Δ.Υ – ΠΟΠΣ – ΠΕΣΕΚ – ΟΣΥΠΕ – ΣΥΛ. ΜΤΠΥ


Μαζική ήταν η συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής για τη «σωτηρία» των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, με κύρια αιτήματα τη στήριξη των Ταμείων, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους μέσω της θέσπισης μόνιμης κρατικής χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Εργασίας, Δ. Στρατούλη, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία εργαζομένων και συνταξιούχων για το παρόν και το μέλλον των Ασφαλιστικών Ταμείων, ανησυχία η οποία προκύπτει τόσο από τη σημερινή οικονομική κατάσταση των Ταμείων όσο και από τα όσα έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Από την πλευρά εργαζόμενων και συνταξιούχων τονίστηκε τόσο η ανάγκη για άμεσες ενέργειες χρηματοδότησης του ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) και του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) όσο και η ανάγκη να εγγυηθεί η Κυβέρνηση τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, προχωρώντας στη θέσπιση μόνιμης – νομικά κατοχυρωμένης – κρατικής χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διεκδικούν:

• Τη διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του Κράτους και την ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
• Την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.
• Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.

Ειδικότερα, όσον αφορά:

• Στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου: Ζητήθηκε η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στην άμεση οικονομική ενίσχυση του Ταμείου. Ο Υπουργός δήλωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση του ΕΤΕΑ με 50 εκατ. ευρώ από υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ και δεσμεύτηκε ότι σύντομα το Υπουργείο θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

• Στο ΤΠΔΥ: Ζητήθηκε από τον Υπουργό να δεσμευτεί ότι δε θα πραγματοποιηθεί καμία νέα μείωση στο εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων και ότι θα διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πρόσθετοι πόροι (περίπου 700 εκατ. ευρώ) προς το σκοπό αυτό. Επί αυτού του θέματος ο Υπουργός δεν έδωσε οριστική απάντηση.

Αναφέρθηκε «στην αναζήτηση τρόπου που θα οδηγεί τα εφάπαξ στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονταν την 31η Αυγούστου 2013, πριν δηλαδή εφαρμοστεί ο μνημονιακός μαθηματικός τύπος που θα οδηγούσε σε μεγάλες μειώσεις».

• Στο ΜΤΠΥ: Ζητήθηκε τόσο η άμεση χρηματοδότηση του Μετοχικού Ταμείου όσο και η επαναφορά της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, που καταργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων από υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ και τη διάθεση επιπλέον 71 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Επίσης, ανέφερε ότι «εάν χρειαστεί θα υπάρξει μέριμνα και μέσω κρατικού προϋπολογισμού». Για το 3% δεν ανέλαβε συγκεκριμένη δέσμευση, ενώ σε προηγούμενη συνάντηση είχε δεσμευτεί για επαναφορά του με πρόταση νόμου, που θα κατέθετε στη Βουλή στις αρχές Μαΐου.

• Στις κύριες συντάξεις: Ζητήθηκε η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει ότι η κύρια σύνταξη προσδιορίζεται με το μισθολογικό κλιμάκιο που είχαν οι υπάλληλοι πριν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 38 παρ. 5 του Ν3986/2011. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της ανωτέρω ρύθμισης, χωρίς να κάνει λόγο για επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η συντονιστική επιτροπή για τη διάσωση των Ταμείων θα συνεχίσει τον αγώνα, αξιώνοντας από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των ως άνω δεσμεύσεων, αλλά και να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων και στο μέλλον, προχωρώντας στη θέσπιση μόνιμης κρατικής χρηματοδότησης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο