Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΣΥΝΑΡΟΕΕ: «Η Κυβέρνηση να αποδώσει ευθύνες εκεί που αναλογούν για την καθυστέρηση και τα προβλήματα στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων»
Αθήνα, 5.6.2015

Είμαστε ακόμα στην αρχή της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων και ο κλάδος των λογιστών βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό, αναζητώντας για ακόμη μια φορά την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που του αξίζει, αφού καλείται μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσει έναν τεράστιο όγκο εργασίας, και μάλιστα ενώ υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά, ακόμα και στο «παρά πέντε». Το κλίμα αυτό μεταφέρεται και στους φορολογουμένους, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες της κατάστασης αυτής, και όπως φαίνεται από την πενιχρή μέχρι σήμερα προσέλευση, διστάζουν να αποστείλουν τη δήλωση τους.

Αν κάποιος κάνει μια προσεκτική ανάλυση των γεγονότων θα συμπεράνει εύκολα ότι οι ευθύνες ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφού ενώ ο ν. 4172 είχε ψηφιστεί από τις 23/7/2013:

• Υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στο σχεδιασμό των εντύπων και ως εκ τούτου και στο άνοιγμα του συστήματος για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων, το οποίο θα έπρεπε να έχει ανοίξει σύμφωνα με το νόμο στην 1η Φεβρουαρίου 2015. Άνοιξε στις 14/5/2015, ημιτελές και με πολλά λάθη, ενώ ακόμη φορτώνονται δεδομένα!

• Η πολυπόθητη και βασικότατη για την εφαρμογή του ν.4172/2013 εγκύκλιος για δαπάνες που δεν εκπίπτουν δημοσιοποιήθηκε μόλις προχτές 3/6/2015! Η δε καθυστέρηση αυτή προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα και στο ΓΕΜΗ καθώς ήταν αδύνατο να βγουν αποτελέσματα και να αποσταλούν οι καταστάσεις έως 10/06 και ως εκ τούτου σήμερα πρέπει να δοθεί παράταση.

• Η εφαρμογή στο taxis για τα Νομικά πρόσωπα δεν έχει ανοίξει ακόμα!

• Η έκδοση ασαφών και αντικρουόμενων μεταξύ τους ΠΟΛ που περισσότερο δημιουργούν προβλήματα πάρα προσφέρουν λύσεις πχ. ΠΟΛ 1073 αναιρείται μετά από 1,5 μήνα από την ΠΟΛ 1103, αλλά και ΠΟΛ που ερμηνεύουν αυθαίρετα τον Νόμο.

• Δεν έχει βγει ακόμα ΠΟΛ για το φορολογικό πιστοποιητικό των ορκωτών ελεγκτών!

Στην πραγματικότητα η ΓΓΔΕ είχε στη διάθεση της τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο προκειμένου προετοιμαστεί για την έγκαιρη προετοιμασία της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων στις προβλεπόμενες εκ του νόμου προθεσμίες, ώστε δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για παραλείψεις λόγω έλλειψης χρόνου ή απαραίτητων πόρων ή ότι όλα αυτά οφείλονται στο ότι πρώτη φορά εφαρμόζεται ο μνημονιακός και άδικος νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος 4172/2013.

Η ολιγωρία στη τήρηση των απαραίτητων χρονοδιαγραμμάτων είναι οφθαλμοφανής. Καμία επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανεχόταν ο διευθύνων σύμβουλός της να ολιγωρεί κατά αυτό τον τρόπο. Σε μια ανάλογη περίπτωση, είναι αυτονόητο για όλους εμάς, ότι θα είχαν δρομολογηθεί αλλαγές άμεσα είτε μέσα από απόλυση είτε με παραίτηση.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή σε αυτούς που θα έπρεπε να έχουν προετοιμάσει το σύστημα να λειτουργεί άρτια, έξι ήμερες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και όχι να αναλαμβάνει ευθύνες που δεν της αναλογούν και να τηρεί μια άτεγκτη στάση για τα αδιέξοδα που δεν δημιούργησε η ίδια. Να μην ανέχεται να της σκάβουν το λάκκο, όσοι εγείρουν διαδικαστικά εμπόδια, δημιουργούν καθυστερήσεις και επιβάλλουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όσοι υπονομεύουν ενώ θα έπρεπε να λύνουν προβλήματα και να είναι αποτελεσματικοί, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας όπου κάποιοι θέλουν να εγκλωβίσουν τη χώρα μας.

Κατανοούμε ότι μπροστά στη ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ίσως δεν είναι επιθυμητό να ανοίξει κανείς και άλλα μέτωπα. Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, και ως εκ τούτου η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί το φιάσκο. Να δοθεί εύλογη παράταση ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, και παράλληλα να διορθωθούν κάποιες ακραίες φορολογικές αδικίες που έχουν παρατηρηθεί από την εφαρμογή του μνημονιακού ΚΦΕ 4172/2013, έστω και την ύστατη στιγμή (όπως π.χ. το ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για όσους δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2014 ή εμφανίζουν ελάχιστους τόκους καθώς και το ζήτημα της παραχώρησης ή της ιδιοχρησιμοποίησης των αγροτεμαχίων).

Αυτονόητο θεωρούμε ότι η ΓΓΔΕ θα πρέπει να αναλάβει άμεσα τις δικές τις ευθύνες και να απολογηθεί για την σημερινή κατάσταση. Άλλωστε, όταν λειτουργείς σε καθεστώς αυτονομίας, όπως συμβαίνει με το σημερινό θεσμό της ΓΓΔΕ, τότε έχεις ακέραιη και τη διοικητική ευθύνη. Δεν μπορείς να έχεις και «τη πίτα ολόκληρη («αυτόνομη» και «ανεξάρτητη» ΓΓΔΕ) και το σκύλο χορτάτο» (να μεταθέτεις τις ευθύνες αλλού για διοικητικά θέματα που είναι δική σου αρμοδιότητας). Από την πλευρά μας οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ευθιξία σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν και εφόσον υπάρχει, είναι καλός οδηγός για σωστές αποφάσεις και λειτουργεί λυτρωτικά…
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο