Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΓΣΕΒΕΕ: «Μαύρη σελίδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα οι προτάσεις των θεσμών»

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΣΕΒΕΕ

Το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας εκ μέρους των θεσμικών εταίρων που είδε το φως της δημοσιότητας αποτελεί αναμφίβολα μια ακόμη πράξη στο έργο παραβίασης κάθε οικονομικής και πολιτικής λογικής, μια πράξη που καταδεικνύει ότι οι διεθνείς πιστωτές αδυνατούν να αντιληφθούν το εύρος και την ουσία του ελληνικού προβλήματος.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιταχθεί απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και των θεσμικών εκπροσώπων τους, διότι οι προτάσεις αυτές είναι αναποτελεσματικές και άδικες, βυθίζουν εκ νέου την οικονομία σε ύφεση και υποβαθμίζουν την εγχώρια παραγωγική βάση. Επιπρόσθετα, φαλκιδεύουν τα θετικά αποτελέσματα από τις αιματηρές θυσίες που υπέστησαν μέσα στην περίοδο της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Με το πρόσχημα της υποχώρησης των δανειστών στο αίτημα της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η τριμερής ανέπτυξε μια δέσμη προτάσεων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις εργαστηριακού  κοινωνικού πειραματισμού.

Συνοπτικά, οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ ως προς τα επί μέρους κεφάλαια της διαπραγμάτευσης περιγράφονται παρακάτω:

1) Μεταβολή φορολογικών συντελεστών


Η πρόβλεψη για αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ (από 13 στο 23%), τον τουρισμό και την εστίαση πλήττει καίρια την εγχώρια οικονομία, εν μέσω τουριστικής περιόδου ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει ακόμη εύθραυστη. Παράλληλα, διαταράσσεται ο οικονομικός προγραμματισμός χιλιάδων επιχειρήσεων, προμηθευτών, τουριστικών μονάδων και επιβαρύνονται δυσανάλογα κατά κύριο λόγο οι χαμηλές εισοδηματικές ομάδες. Η πρόβλεψη για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης εξουδετερώνεται από την αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, καθώς ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί κλάδο ομπρέλα για όλες τις μεταποιητικές, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Αν συνυπολογίσουμε την ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών στα νησιά -  οι πιστωτές μάλιστα απαιτούν την εφαρμογή νέων συντελεστών από 1η Ιουλίου - , τότε πρόκειται περί μιας οικονομικής γενοκτονίας όλης της παραγωγικής βάσης. Θα πρόκειται για μια βίαιη ευθανασία του εμπορίου, των υπηρεσιών και όλων των κλάδων που στηρίζουν την εγχώρια οικονομία.

2) Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά


Σε μια περίοδο που η ελληνική επιχειρηματικότητα προσπαθεί να υπερβεί τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς και τις συνθήκες ασφυξίας, η επιβολή ενός νέου έκτακτου τέλους θα οδηγήσει στην καταστροφή πολλές επιχειρήσεις. Επίσης, θα μειώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών και θα δημιουργήσει νέο φαύλο κύκλο αρνητικών προσδοκιών με συνέπειες για τις επενδύσεις και την απασχόληση.

3) Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή των Φορολογικών Τάσεων στην ΕΕ, η χώρα μας κατατάσσεται σε μια από τις υψηλότερες θέσεις στην φορολόγηση της περιουσίας. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ως έχει χωρίς καμιά παραμετρική μεταβολή ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, τη δανειοδότηση, τις αντικειμενικές αξίες θα δώσει τη χαριστική βολή στα νοικοκυριά και την αγορά ακινήτων. Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης και απαξίωσης της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

4) Απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγοράς

Τα προτεινόμενα μέτρα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων- μέρος των οποίων φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση- αποτελεί μια χείριστη επανάληψη ενός καταστροφικού σεναρίου για πολλές μικρές επιχειρήσεις, ενώ ενισχύει τη θέση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Οι απαιτήσεις απελευθέρωσης της αγοράς αποτελούν μυωπικές τοποθετήσεις απέναντι σε μια αγορά που είναι και ανοιχτή και ευέλικτη.

5) Διατήρηση της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η συνταγή παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει οδηγήσει σε μείωση απασχόλησης, καθεστώς αυθαιρεσίας, και κατάλυση κάθε έννοιας διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου.  Η κυβέρνηση οφείλει συνετά να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσα από τις οποίες θα αποφασιστεί η κατεύθυνση του κατώτατου μισθού.

6) Μείωση συντάξεων-περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων και πολιτικών

Αν οι υπόλοιπες προτάσεις εντάσσονται στη σφαίρα της «αναγκαίας λιτότητας» και της δημοσιονομικής προσαρμογής, τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν μια μαύρη σελίδα για το μέλλον της Ευρώπης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα συγκροτούν ένα πυρήνα αντικοινωνικών μέτρων που οδηγούν σε διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό.

Σε τούτη την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα και την εθνική οικονομία, η ΓΣΕΒΕΕ στέκεται αρωγός στην εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης και επίτευξης μιας έντιμης και επωφελούς συμφωνίας.  Παράλληλα όμως, καλεί την κυβέρνηση να διαμορφώσει όρους εθνικής συνεννόησης και απόκρουσης του δυσμενούς πλαισίου που επιβάλλεται, και να προετοιμάσει από ένα συνεκτικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις. Η αποδοχή και συνδιαμόρφωση έλλογων προτάσεων που θα δώσουν ώθηση στην αγορά και την απασχόληση θα πρέπει να αποτελεί πρωτεύουσα μέριμνα. Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι θα ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια συμβάλλοντας κριτικά στο δημόσιο διάλογο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο