Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή του Συλλόγου για την ιδιόχρηση στα Αγροτεμάχια

Σύλλογος  Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ.   28210-71581, fax 28210-36470
 ΑΦΜ 997679535 * e-mail: [email protected]
 
Χανιά,  03/06/2015 - Αρ. πρωτοκ. 20150603α
 
Προς:
•    Αναπληρώτρια Υπουργείου Οικονομικών: κα.  Νάντια Βαλαβάνη.
•    Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων: κα. Σαββαϊδου Αικατερίνη.
 
Κοινοποίηση:
* Υπουργό Οικονομικών:  κ.  Γιάννη Βαρουφάκη
* Αναπληρωτής Υπουργείου Οικονομικών: Δημήτρης Μάρδας
* Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
* Ο.Ε.Ε.(Κεντρικό – Τοπικό – Επιτροπή Λογιστικών Θεμάτων)
* Βουλευτές Χανίων
* Ομοσπονδία Αγροτών Χανίων
 
        Θέμα : Επιβεβλημένη η άμεση κατάργηση του υπολογισμού - φορολόγησης της ιδιόχρησης των αγροτεμαχίων.
           
            Κυρίες, Κύριοι,
            Αρχικώς, δεχόμαστε την λογιστική απεικόνιση της ιδιόχρησης των αγροτεμαχίων ως έξοδο στα βιβλία του αγρότη και ως έσοδο στην φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη (τυγχάνει να είναι ο ίδιος ο αγρότης). Ας μην το αναλύσουμε στην επιστολή αυτή..
            Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι πέραν την επιστημονικής τεκμηρίωσης των θεμάτων θα πρέπει να σταθμίζουμε και την πρακτική εφαρμογή τους καθώς και την σχέση κόστους – οφέλους στην εφαρμογή τους…
            Εκεί λοιπόν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα χωρίς  ουσιαστικό όφελος. Συγκεκριμένα για να υπολογιστεί η ιδιόχρηση, δηλαδή να καταγραφεί στα βιβλία (όταν απαιτούνται) και στο Ε2,  πρέπει να υπολογισθεί η αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων μέσω του εντύπου ΑΑ-ΓΗΣ.
            Ποιος θα αναλάβει κύριοι το κόστος υπολογισμού;
            Τι θα πείτε στους αγρότες όταν πρέπει να χτυπήσουν την πόρτα ενός π.χ. συμβολαιογράφου για να κάνει υπολογισμό σε 15 μικρο-αγροτεμάχια;
            Θεωρείτε ότι η πλειονότητα των αγροτών είναι ομάδα που μπορεί να αντέξει τέτοια έξοδα;
            Και από την άλλη με το μέτρο αυτό τι θα κερδίσετε ως κράτος; Να καταχωρηθεί η αξία της ιδιόχρησης ως έσοδο και ως έξοδο σε έναν αγρότη; Δηλαδή τίποτα.  Συνεπώς ένα μεγάλο κόστος σε χρήμα για τους αγρότες και σε χρόνο για τους λογιστές για μια λογιστική απεικόνιση ουδέτερη;
 
            Περεταίρω, να σας υπενθυμίσουμε ότι ο προηγούμενος κώδικας φορολογίας μπορεί να ήταν πολύ χειρότερος από τον τρέχοντα, αλλά είχε προβλέψει το πρόβλημα και στον υπολογισμό της ιδιόχρησης έγραφε:
            «Άρθρο 20.  1. Εισόδημα από ακίνητα είναι αυτό που προκύπτει κάθε οικονομικό ή κατά περίπτωση γεωργικό έτος, είτε από εκμίσθωση ή επίταξη ή έμμεσα από ιδιοκατοίκηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ή από παραχώρηση της χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα, μιας ή περισσότερων οικοδομών είτε από εκμίσθωση γαιών.»
            Δηλαδή στην ιδιοχρησιμοποίηση αναφερόταν μόνον στις οικοδομές και όχι στις γαίες…
           Ως εκ τούτου,
           Σας καλούμε να σταθμίσετε με λογική την κατάσταση και να απαλλάξετε τους αγρότες από τον υπολογισμό και της φορολόγηση της ιδιόχρησης στα αγροτεμάχια τους. Ομοίως για τους ίδιους λόγους να απαλλαχθούν οι αγρότες από τον υπολογισμό και την φορολόγηση και για την δωρεάν παραχώρηση γονέα σε τέκνο .   
 
            Επίσης έχουμε και την καλή διάθεση (ή μάλλον καλύτερα την λογική)  να σας προτείνουμε, πως, όταν θα έχετε το σύστημα του Taxis έτοιμο, ώστε αυτό να προσδιορίζει αυτόματα  (από την ειδική εφαρμογή του φόρου ακινήτων) την αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, ε τότε ελάτε να το ξανασυζητήσουμε το θέμα….  
 
            Υ.Γ. Είναι τόσα τα γκρίζα σημεία στην φορολόγηση των αγροτών που αναγκαστικά θα τα λέμε συχνά.
 
Μ  ε     ε  κ  τ  ί  μ  η  σ  η
εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο