Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η Google ανασχεδιάζει τη μηχανή αναζήτησής της

18 Μάιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η ιστοσελίδα του Google δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, αλλά φαίνεται πως ήρθε ο καιρός για μια μεγάλη ανανέωση. Την Τετάρτη, η Google έθεσε σε λειτουργία μια νέα έκδοση "universal search", η οποία προσφέρει στους χρήστες...
 Η Google ανασχεδιάζει τη μηχανή αναζήτησής της

Η ιστοσελίδα του Google δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, αλλά φαίνεται πως ήρθε ο καιρός για μια μεγάλη ανανέωση. Την Τετάρτη, η Google έθεσε σε λειτουργία μια νέα έκδοση "universal search", η οποία προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να ψάχνουν αποτελέσματα από μία σελίδα, για μια ποικιλία μέσων. Για παράδειγμα, αντί να ανατρέχει κανείς σε διαφορετικές σελίδες για την αναζήτηση εικόνων ή βιβλίων, θα μπορεί να το κάνει από την ίδια, αρχική σελίδα. - "Τώρα, με το universal search μπορούμε να παρέχουμε μια πιο ολιστική απάντηση", δήλωσε η Marissa Mayer, αντιπρόεδρος του τομέα προϊόντων αναζήτησης της Google. Στην παρουσίαση στης νέας σελίδας, η Mayer επέδειξε μια αναζήτηση για την κλασική ταινία Nosferatu. Το πρώτο αποτέλεσμα οδηγούσε στο γνωστό site της IMDB για κινηματογραφικές πληροφορίες, ενώ το δεύτερο ήταν ένα link για να δει κανείς την ταινία μέσα από ένα ξεχωριστό παράθυρο. Τα αποτελέσματα για video δεν προέρχονται μόνο από τη σχετική μηχανή της Google, αλλά και από άλλα δημοφιλή sites, όπως το Metacafe.

Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή στην αρχική σελίδα του Google. Σύντομα θα εμφανίζονται διαφημίσεις, όχι μόνο κειμένου, αλλά και με video. Σύμφωνα με τον Sergey Brin, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ανανέωση του site και της αρχιτεκτονικής του, για την οποία χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια δουλειάς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προβληθούν και υπηρεσίες του Google που δεν φαίνονταν και πολύ μέχρι τώρα, όπως η αναζήτηση βιβλίων. "Οι πληροφορίες μας λένε ότι όχι μόνο είμαστε η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά και το ότι μεγαλώνουμε διαρκώς την απόσταση από τις άλλες", είπε επίσης ο Brin.

Στην κορυφή κάθε σελίδας αναζήτησης και ορισμένων άλλων υπηρεσιών της Google θα προστεθεί η Universal Navigation Bar, για εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε άλλες υπηρεσίες Google. Για παράδειγμα, στη σελίδα αναζήτησης θα υπάρχουν links για το Gmail και το Google Maps, ενώ στη σελίδα του Gmail για το Calendar και τα Groups.

Με αυτήν την κίνηση, η Google εντείνει τον ανταγωνισμό, ενώ γίνονται διαρκείς προσπάθειες να αυξηθεί και η σχετικότητα των αποτελεσμάτων, καθώς και να εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματης μετάφρασης, αν κάποια αποτελέσματα ανακαλύπτονται μόνο σε άλλες γλώσσες. Οι λειτουργίες με τις οποίες πειραματίζεται η Google παρουσιάζονται πιο αναλυτικά στη σελίδα Google Experimental.

Αν και οι αλλαγές στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι εμφανείς και από την ελληνική σελίδα του Google, για να δείτε την Universal Navigation Bar θα πρέπει να κατευθυνθείτε στη διεθνή έκδοση.

Πηγή: CNET News.com


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης