Ειδήσεις Τεχνολογία

Η Google ανασχεδιάζει τη μηχανή αναζήτησής της

Η ιστοσελίδα του Google δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, αλλά φαίνεται πως ήρθε ο καιρός για μια μεγάλη ανανέωση. Την Τετάρτη, η Google έθεσε σε λειτουργία μια νέα έκδοση "universal search", η οποία προσφέρει στους χρήστες...

 Η Google ανασχεδιάζει τη μηχανή αναζήτησής της

Η ιστοσελίδα του Google δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, αλλά φαίνεται πως ήρθε ο καιρός για μια μεγάλη ανανέωση. Την Τετάρτη, η Google έθεσε σε λειτουργία μια νέα έκδοση "universal search", η οποία προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να ψάχνουν αποτελέσματα από μία σελίδα, για μια ποικιλία μέσων. Για παράδειγμα, αντί να ανατρέχει κανείς σε διαφορετικές σελίδες για την αναζήτηση εικόνων ή βιβλίων, θα μπορεί να το κάνει από την ίδια, αρχική σελίδα. - "Τώρα, με το universal search μπορούμε να παρέχουμε μια πιο ολιστική απάντηση", δήλωσε η Marissa Mayer, αντιπρόεδρος του τομέα προϊόντων αναζήτησης της Google. Στην παρουσίαση στης νέας σελίδας, η Mayer επέδειξε μια αναζήτηση για την κλασική ταινία Nosferatu. Το πρώτο αποτέλεσμα οδηγούσε στο γνωστό site της IMDB για κινηματογραφικές πληροφορίες, ενώ το δεύτερο ήταν ένα link για να δει κανείς την ταινία μέσα από ένα ξεχωριστό παράθυρο. Τα αποτελέσματα για video δεν προέρχονται μόνο από τη σχετική μηχανή της Google, αλλά και από άλλα δημοφιλή sites, όπως το Metacafe.

Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή στην αρχική σελίδα του Google. Σύντομα θα εμφανίζονται διαφημίσεις, όχι μόνο κειμένου, αλλά και με video. Σύμφωνα με τον Sergey Brin, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ανανέωση του site και της αρχιτεκτονικής του, για την οποία χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια δουλειάς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προβληθούν και υπηρεσίες του Google που δεν φαίνονταν και πολύ μέχρι τώρα, όπως η αναζήτηση βιβλίων. "Οι πληροφορίες μας λένε ότι όχι μόνο είμαστε η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά και το ότι μεγαλώνουμε διαρκώς την απόσταση από τις άλλες", είπε επίσης ο Brin.

Στην κορυφή κάθε σελίδας αναζήτησης και ορισμένων άλλων υπηρεσιών της Google θα προστεθεί η Universal Navigation Bar, για εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε άλλες υπηρεσίες Google. Για παράδειγμα, στη σελίδα αναζήτησης θα υπάρχουν links για το Gmail και το Google Maps, ενώ στη σελίδα του Gmail για το Calendar και τα Groups.

Με αυτήν την κίνηση, η Google εντείνει τον ανταγωνισμό, ενώ γίνονται διαρκείς προσπάθειες να αυξηθεί και η σχετικότητα των αποτελεσμάτων, καθώς και να εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματης μετάφρασης, αν κάποια αποτελέσματα ανακαλύπτονται μόνο σε άλλες γλώσσες. Οι λειτουργίες με τις οποίες πειραματίζεται η Google παρουσιάζονται πιο αναλυτικά στη σελίδα Google Experimental.

Αν και οι αλλαγές στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι εμφανείς και από την ελληνική σελίδα του Google, για να δείτε την Universal Navigation Bar θα πρέπει να κατευθυνθείτε στη διεθνή έκδοση.

Πηγή: CNET News.com
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο