Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναγκαία η παράταση της ημερομηνίας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης των Α.Ε.

Τα όσα ζούμε την φετινή χρονιά σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων δεν έχουν προηγούμενο και ευχόμαστε ούτε και "επόμενο".

Δεν μας φτάνουν τα προβλήματα με την υποβολή του Ε1, και οι απίστευτες καθυστερήσεις, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της υποβολής των δηλώσεων Νομικών προσώπων, που φέτος θα γίνουν σε ένα ενιαίο έντυπο.

Σαν σήμερα όλες τις προηγούμενες χρονιές είχε ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων Νομικών προσώπων, ενώ φέτος δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα "ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο TaxisNet

Δυστυχώς όμως δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Η καθυστέρηση στην έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου των άρθρων 22 και 23 του ΚΦΕ (ΠΟΛ.1113/2.6.2015)  που αφορά τις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων έχει επίπτωση -όπως επισημάνθηκε ήδη από πολλούς συναδέλφους- στα φορολογικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια και στις οικονομικές καταστάσεις τους.

Προσθέστε στα ανωτέρω την καθυστέρηση της έκδοσης της εγκυκλίου που αφορά το Φορολογικό πιστοποιητικό των Ελεγκτών (άρθρο 65α του ΚΦΔ 4174/2013). Η σχετική διάταξη προβλέπει την έκδοση απόφασης η οποία ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί και η οποία καθορίζει τα αντικείμενα και τον τρόπο του ελέγχουν των ελεγκτών για την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού.

Με βάση όλα όσα προαναφέραμε θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη το υπ. Ανάπτυξης να επιληφθεί άμεσα επί του θέματος και να  προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στην σύγκληση των Γενικών συνελεύσεων έως 31.7.2015.

Η παράταση αυτή θα  δώσει την δυνατότητα και τον απαραίτητο χρόνο στις επιχειρήσεις να τροποποιήσουν εφόσον χρειαστεί ορισμένα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων και να υποβάλλουν  αυτά  στο ΓΕΜΗ μέχρι την 10η Ιουλίου 2015.

Σε αντίθετη περίπτωση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την 10η Ιουνίου (σε 6 μόλις  ημέρες) τις οικονομικές τους καταστάσεις στο ΓΕΜΗ με ότι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στα οικονομικά στοιχεία. 

Υπενθυμίζουμε ότι και το Ο.Ε.Ε. έχει ήδη παρέμβει (δείτε εδώ σχετικά) με νομοθετική πρόταση προς το υπ.ανάπτυξης, ενώ παρόμοια  παράταση είχε δοθεί λόγω άλλων προβλημάτων και πριν δύο χρόνια με τον νόμο 4161/2013:

---------------------
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4161

Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες, τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010 και άλλες διατάξεις.
(ΦΕΚ Α' 143/14-06-2013)
Άρθρο21.
Αιτιολογική έκθεση:
   
Η αλλαγή της επί δεκαετίες πρακτικής για την καταχώρηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων που επήλθε με το ν. 4072/2012 δεν έγινε εγκαίρως γνωστή στις επιχειρήσεις σχετικά με τους τρόπους πραγματοποίησής της. Τα Επιμελητήρια καθυστέρησαν να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις νέες δυνατότητας δημοσιότητας και, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, υπήρξε αδυναμία εμπρόθεσμης καταχώρησης από τις Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ) κάθε Επιμελητηρίου, των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων οικονομικού έτους 2013. Καθίσταται επομένως αναγκαία, ελλείψει υπαιτιότητας των επιχειρήσεων, η άρση, με νομοθετική ρύθμιση, των συνεπειών εκπρόθεσμης καταχώρησης των στοιχείων αυτών στο ΓΕΜΗ., μόνον για το τρέχον έτος και μόνον για έναν μήνα από την πάροδο της καταληκτικής ημερομηνία, δηλαδή μέχρι 10 Ιουλίου 2013.

Άρθρο21.

Ειδικά για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2012, οι προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 25 του κ.ν. 2190/1920 (Α'37), στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του ν. 3190/1955 (Α' 91) και στην παράγραφο 2 του άρθρου 69 του ν. 4072/2012 (Α' 86) για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης παρατείνονται μέχρι τις 31.7.2013.
-----------------------


Ετικέτες για αναζήτηση ΓΕΜΗ Γενική Συνέλευση


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο