Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ερώτημα Σ.Ε.Λ.ΚΕ. στο Υπ. Οικονομικών σχετικά με την έναρξη επιτηδεύματος σε κατοίκους εξωτερικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μέλος : Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών-Π.Ο.Φ.Ε.Ε
Μαντζάρου 6 49100 ΚΕΡΚΥΡΑ τηλ.(26610) 24089 και 43295 e-mail:mam12 [email protected]

Κέρκυρα 28 Μαΐου 2015

Προς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γ. Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Γ. Δ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1. Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
ΥΠΟΔ/ΝΣΗ Α' ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α' ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Φ.Π.
2. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΟΡΟΛ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΣΤ' ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ
Καραγ. Σερβίας 10 ΤΚ.: 10184 - Αθήνα
- Υπόψιν κ. Ι. Φοβάκη

Κοιν.: 1. Προϊστάμενο Α' Δ.Ο.Υ Κέρκυρας
2. 16ο περ. τμ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ο.Ε.Ε
3. Π.Ο.Φ.Ε.Ε

Θέμα : Έναρξη επιτηδεύματος σε κατοίκους εξωτερικού.

Επειδή στις Δ.Ο.Υ όλης της χώρας δεν ολοκληρώνονται ενάρξεις επιτηδεύματος σε κατοίκους εξωτερικού, παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω ώστε να λυθεί το οξύ πρόβλημα.

Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας μιας λάθος, κατά την εκτίμηση μας προσέγγιση της διοίκησης, η οποία έχει σχέση με την φορολογική κατοικία και την ΠΟΛ.1058/18.3.2015.

Συγκεκριμένα κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα σε μία δραστηριότητα μικρή ή μεγάλη (π.χ λειτουργία, ενοικιαζομένων δωματίων - έστω και ολίγων 5 ή 6 δωμάτια - ή σκάφους αναψυχής για ενοικίαση) θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και καλούνται να αποδείξουν ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ με συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη επιτηδεύματος στα τμήματα Μητρώου των Δ.Ο.Υ και τον άμεσο κίνδυνο να κληθούν να φορολογηθούν στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα τους.

Ρωτάμε

1. Γιατί, κάτοικοι εξωτερικού που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ως φυσικά πρόσωπα, θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Καλούνται δε, να αποδείξουν ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, εμπλεκόμενοι σε μία διαδικασία ή οποία μπορεί να καθυστερήσει και 2 μήνες (παρ.5 ΠΟΛ.1058/18.3.2015).

2. Γιατί ένας κάτοικος εξωτερικού που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ο οποίος επισκέπτεται α' φορά την Ελλάδα ή δεν την επισκέπτεται, καλείται να αποδείξει το παραπάνω εφαρμόζοντας μια ΠΟΛ. η οποία αναφέρεται σε μεταβολή της φορολογικής κατοικίας.

Δηλαδή οποιοσδήποτε κάτοικος εξωτερικού που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα θεωρείται a-priori φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Προτείνουμε, για την ολοκλήρωση της εγγραφής στο Μητρώο, να αρκεί η προσκόμιση της βεβαίωσης του τελευταίου εδαφίου της παρ.2* της ΠΟΛ.1058/18.3.2015.

*Βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή

Επειδή η προαναφερθείσα κατάσταση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα καθυστερήσεων αλλά και επιπτώσεις στην οικονομία καθώς και δεν πρέπει να αγνοηθούν η δυσφήμιση της χώρας ή μία πιθανή δικονομική εμπλοκή, παρακαλούμε να ενεργήσετε με σκοπό να βρεθεί άμεσα λύση.


Με τιμή

Νικόλαος Α. Μάμαλος
Πρόεδρος Δ.Σ

Χριστίνα Κ. Βρανίκα
Γ. Γραμματέας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο