Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δ. Στρατούλης: «Αναζητούμε λύση στο θέμα σχετικά με τη διαφοροποίηση ασφαλίστρου σύνταξης και υγείας»

29 Μάιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 13 λεπτά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην βουλή, αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στο μείζον θέμα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ που δεν είχαν καταβάλει τις εισφορές τους (κλάδος σύνταξης και υγείας) και δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη εξ αυτού του λόγου. Αυτοί οι ασφαλισμένοι -όπως είναι γνωστό- πρέπει να καταβάλουν  ή να ρυθμίσουν οφειλές για ιατροφαρμακευτική κάλυψη που δεν μπορούσαν να έχουν (αφού είχαν οφειλές).

Ειδικότερα, ο κ. Στρατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό:

 Μένει αυτή η εκκρεμότητα που αναφέρατε με εισφορές που δεν κατέβαλαν για την υγεία τους και δεν είχαν ασφαλιστικό βιβλιάριο αυτά τα χρόνια εξ αυτού του λόγου, οι οποίες εισφορές ζητούνται τώρα από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως από τον ΟΑΕΕ να ρυθμιστούν. Έχουμε μια σοβαρή μελέτη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε πολύ μεγάλες νομικές ενστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι παραβιάζεται η καθολικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, εάν σπάσουμε το ασφάλιστρο σε σύνταξης και υγείας. Παρ’ όλα αυτά, όμως, συνεχίζουμε να είμαστε σε διερεύνηση, να δούμε τι λύση μπορούμε να δώσουμε και για το συγκεκριμένο θέμα.


Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής των τρεχουσών εισφορών σε συνδυασμό με την πληρωμή των δόσεων που προέκυψαν από τη ρύθμιση, καθώς και άλλα σημαντικά θέματα.

Δείτε το σχετικό διάλογο από τα πρακτικά της Βουλής:

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος.
Κύριε Υπουργέ, με την ερώτηση αυτή πιο πολύ θέλω να κάνω μία παρέμβαση, επειδή ξέρω τις ευαισθησίες σας και επειδή από συζητήσεις με ελεύθερους επαγγελματίες εισπράττω μία μεγάλη ανησυχία και εγώ ανησυχώ στη συνέχεια μην τυχόν και το σύστημα των εκατό δόσεων που έχουμε ψηφίσει και πηγαίνει καλά, απ’ ό,τι κι εσείς λέτε και τα στοιχεία φυσικά λένε, τελικά κάποια στιγμή μπλοκάρει και δεν αποδώσει τα απαιτούμενα. Και δεν είναι μόνο ότι δεν θα αποδώσει τα απαιτούμενα στο κράτος. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στους ελευθέρους επαγγελματίες.
Κύριε Υπουργέ, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ξέρουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έφθαναν στο σημείο να χρωστούν πολλά χρόνια –κάποιοι χρωστούν πάρα πολλά χρόνια- επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές.
Ξέρουμε ότι άμεσα δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση, ώστε να μπορούν να εισπράξουν, να δουλέψουν κανονικά και να πληρώσουν. Έχουν, λοιπόν, τις εκατό δόσεις, τις οποίες έφτιαξαν, έχουν, όμως, και τις τρέχουσες εισφορές. Εμείς έχουμε φτιάξει τρεις κλίμακες μεν, αλλά πάλι δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ώστε να τους διευκολύνει.
Έτσι, λοιπόν, αν σταματήσουν να πληρώνουν τις εισφορές, χάνουν και τη ρύθμιση, με ένα σωρό συνεπακόλουθα. Δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους κ.λπ..
Ένα τελευταίο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν -είναι άδικο για όλους και για μένα- να πληρώνουν αναδρομικά οι άνθρωποι τον κλάδο υγείας, ενώ δεν είχαν περίθαλψη; Ξέρω πάρα πολλές περιπτώσεις και το ξέρετε όλοι ότι για χρόνια οι άνθρωποι έτρεχαν και δανειζόντουσαν για να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες ή δεν τις κάλυπταν και είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας και τώρα ερχόμαστε εκ των υστέρων και τους ζητάμε να πληρώσουν και τον κλάδο υγείας. Αυτό νομίζω ότι είναι άδικο και πρέπει να το δούμε.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε και για τη συνέπεια στο χρόνο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά,

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, με αφορμή την ερώτησή σας για τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι γενικά πάει πολύ καλά. Θα δώσω στοιχεία το βράδυ στη Βουλή, σχολιάζοντας μια τροπολογία που έχουν κάνει οι συνάδελφοί μας Βουλευτές Στάθης Λεουτσάκος και Γιάννης Σταθάς, που νομίζω ότι μας δίνουν και μια θετική διέξοδο για το πώς θα πάμε από δω και πέρα.
Η ρύθμιση, λοιπόν, πάει συνολικά πολύ καλά. Απλά για τον ΟΑΕΕ που με ρωτήσατε, δηλαδή για τους αυτοαπασχολούμενους, να σας ενημερώσω ότι ήδη εκατό χιλιάδες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και είναι ένας αριθμός-ρεκόρ. Το μεγαλύτερο ρεκόρ ένταξης σε ρύθμιση ήταν τριάντα χιλιάδες αιτήσεις.
Έχουν ρυθμιστεί οφειλές 1,5 δισεκατομμύρια στον ΟΑΕΕ και έχει εισπράξει ήδη περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ ως πρώτη δόση. Αυτός ήταν παράγοντας και ανακούφισης των ίδιων, γιατί ήταν μια ευνοϊκή ρύθμιση, και επανεκκίνησης, γιατί πήραν ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και οικονομικής ανακούφισης του ΟΑΕΕ, ο οποίος, χωρίς πρόσθετες αβαρίες από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτό το μήνα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις του για συντάξεις.
Το πρόβλημα που θέτετε είναι πραγματικό και υπαρκτό. Μου ερχόταν και εμένα πριν τις εκλογές, μου έρχεται πιο έντονα και τώρα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε πέντε ζώνες προστασίας μέχρι τώρα.
Η πρώτη ζώνη ήταν η ρύθμιση που ήταν ευνοϊκή, με πολλές δόσεις, μεγάλες διαγραφές τελών και προσαυξήσεων, εάν πληρώνουν εφάπαξ τις οφειλές τους να έχουν πλήρη διαγραφή 100%, εάν πληρώνουν σε δόσεις για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ οι πιο οικονομικά αδύναμοι να μην πληρώνουν κανένα τόκο και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, ο τόκος είναι 0,25% το μήνα, δηλαδή πολύ λιγότερο από ό,τι ήταν στις προηγούμενες ρυθμίσεις. Σε αυτή την πρώτη ζώνη, λοιπόν, έχουν ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η δεύτερη ζώνη προστασίας είναι ότι αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές τους. Μέχρι τώρα, όπως ξέρετε, οι αυτοαπασχολούμενοι ενώ χρωστούσαν στο ταμείο τους μπορούσαν να μπουν ή έμπαιναν φυλακή. Αυτό το τελειώσαμε. Καταργήσαμε τον αναγκαστικό νόμο 86 της χούντας, πενήντα τόσα χρόνια μετά.
Στην τρίτη ζώνη προστασίας προβλεπόταν το εξής: εάν ένας αυτοαπασχολούμενος είχε μηδενικό εισόδημα το 2014 να αρθούν οι κατασχέσεις, τα μέτρα, οι φυλακίσεις κλπ, τα οποία του είχαν επιβληθεί και να έχει δυνατότητα μέχρι του χρόνου, στα τέλη Μάρτη, να μπει στη ρύθμιση, εάν μπορέσει να  ανακάμψει.
Βέβαια, σε ό,τι αφορά στο βασικό πρόβλημα που είπατε με τις τρέχουσες εισφορές, δώσαμε τη δυνατότητα να επιλέξουν να βυθιστούν τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερα, ώστε στις τρέχουσες εισφορές να δίνουν 131 ευρώ λιγότερα το μήνα.
Επίσης, κάναμε και μια πέμπτη ζώνη προστασίας, μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό, τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, την κ. Φωτίου, τον κ. Κατρούγκαλο, εμένα και άλλους Υπουργούς, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε για την πλήρη ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή και υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων και αυτοαπασχολουμένων, με το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου που θα βγάλουν μέσω ΚΕΠ, δήμων κλπ.

Μένει αυτή η εκκρεμότητα που αναφέρατε με εισφορές που δεν κατέβαλαν για την υγεία τους και δεν είχαν ασφαλιστικό βιβλιάριο αυτά τα χρόνια εξ αυτού του λόγου, οι οποίες εισφορές ζητούνται τώρα από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως από τον ΟΑΕΕ να ρυθμιστούν. Έχουμε μια σοβαρή μελέτη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε πολύ μεγάλες νομικές ενστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι παραβιάζεται η καθολικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, εάν σπάσουμε το ασφάλιστρο σε σύνταξης και υγείας. Παρ’ όλα αυτά, όμως, συνεχίζουμε να είμαστε σε διερεύνηση, να δούμε τι λύση μπορούμε να δώσουμε και για το συγκεκριμένο θέμα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και συγγνώμη για την υπέρβαση στο χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Καματερέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ και για την τελευταία σας διαβεβαίωση ότι προσπαθείτε.
Πραγματικά δεν θα πρέπει να μείνουμε σε κάποια νομικά προβλήματα που θα υπάρχουν, για να αποκαταστήσουμε την αδικία όσον αφορά στον κλάδο υγείας.
Σχετικά με το πρώτο θέμα που έθεσα για τις τρέχουσες εισφορές, καταλαβαίνετε ότι τα 131 ευρώ λιγότερα που είπατε ότι μπορεί να πληρώσει κάποιος δεν λύνουν το θέμα, γιατί οι εισφορές είναι ήδη μεγάλες.
Όσο για το μέτρο που είπατε ότι θεσπίσατε, να μπορούν να πάρουν βιβλιάριο υγείας οι ανασφάλιστοι, είναι πάρα πολύ καλό μέτρο που το υποστηρίξαμε και το υποστηρίζουμε. Και όλα τα άλλα μέτρα που αναφέρατε ξέρετε ότι τα υποστηρίζουμε. Και εμένα η παρέμβασή μου είναι στην κατεύθυνση να βοηθήσω ακόμα παραπέρα.
Όμως, το πρόβλημά μας, κύριε Υπουργέ, δεν είναι να φτιάξουμε τους επαγγελματίες άπορους. Γιατί είναι μεν πολύ καλό αυτό το μέτρο που προβλέπεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή να έχουν κάλυψη υγείας όλοι οι άνθρωποι, όμως εδώ μιλάμε για τους επαγγελματίες, για τους αυτοαπασχολούμενους, που δεν τους θέλουμε άπορους. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους, να αρχίσουν σιγά σιγά και να μπορούν να κάνουν έστω και μια μικρή δουλίτσα που βρίσκουν. Γιατί αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί τους, δεν μπορούν να πληρωθούν μέσω τραπεζών, γιατί τους παίρνουν τα χρήματα. Εάν δεν πληρώσουν μία δόση από τις τρέχουσες εισφορές χάνουν τη ρύθμιση και γίνονται άποροι.
Νομίζω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Θα σας πω μόνο δύο. Πρώτον, γιατί με το που δεν θα μπορούν να πληρώσουν μια τρέχουσα εισφορά, να μην μπορούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες εισφορές τους όπως ισχύει, σε δώδεκα δόσεις; Γιατί θα πρέπει να χάσουν και τη ρύθμιση; Ας κρατάνε τη ρύθμιση και να μπορούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες εισφορές.
Το δεύτερο είναι το εξής: Ξέρετε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν όσον αφορά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πλαστά.  Διότι υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν τρία με τέσσερα χρόνια να γίνει ο έλεγχος, για να κλείσουν τα βιβλία τους. Και ένας λόγος που δεν κλείνουν, ακόμα και μετά τον έλεγχο, είναι γιατί απαιτείται να πληρώσουν όλες τις εισφορές που χρωστούν εφάπαξ, για να μπορέσουν να κλείσουν τα βιβλία τους.
Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο. Θα μπορούσαμε και εδώ να κάνουμε μια διευκόλυνση και να ρυθμιστούν αυτά τα χρέη.  
Τελειώνω, με το εξής: Θα ακούτε και εσείς παράπονα από τους επαγγελματίες, ότι η Κυβέρνησή μας τους μήνες αυτούς έχει ρίξει όλο της το βάρος στην επαναπρόσληψη απολυμένων άδικα κλπ και δεν κάνει αυτά που θα έπρεπε για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Βέβαια, αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά, τα αποτελέσματα είναι πιο απτά και πιο άμεσα με τις επαναπροσλήψεις. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι για να επανεκκινήσει η οικονομία χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα.
Βέβαια, τα μέτρα που συζητάμε τώρα ανακουφίζουν, γι’ αυτό σας λέω ότι είναι κρίμα να φρακάρει το σύστημα και θα πρέπει να βοηθήσουμε στο να συνεχίσει.
Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και τελειώνω με αυτό. Δεν γίνεται να ξεκινάνε μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, από όπου προέρχομαι και εγώ και με το που πάει να ανοίξει το μαγαζί του ο επαγγελματίας στη σεζόν να πέφτουν πάνω του το ΙΚΑ και η ΔΕΗ κλπ.
Παρεμπιπτόντως, για να γίνει ρύθμιση στη ΔΕΗ, απαιτείται το 50% και κάποιες μικρές δόσεις. Δεν γίνεται κάποιος, όταν χρωστάει δεκαπέντε, είκοσι ή τριάντα χιλιάδες, να πληρώσει με το που ανοίγει το μαγαζί του το 50% και η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα! Πέφτει το ΙΚΑ και όλα τα άλλα, λοιπόν, και πρέπει να κάνει ρυθμίσεις στο ΙΚΑ, ρυθμίσεις στην Εφορία, ρυθμίσεις στο ΤΕΒΕ, ρυθμίσεις στη ΔΕΗ. Νομίζω, ότι εάν δεν τα δούμε συνολικά, θα έχουμε πρόβλημα. Πολύ περισσότερο που είχαμε υποσχεθεί -και μπορεί να μην μπορούμε να το κάνουμε άμεσα- ότι όλες αυτές οι εισφορές θα ανέρχονταν σε ένα μέγιστο ποσοστό του εισοδήματος είτε του φυσικού προσώπου είτε ή του επιχειρηματία.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, η επιτυχία που είχε η ρύθμιση που έκανε η Κυβέρνηση για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία δείχνει ότι είναι συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις ότι θα έκανε αυτές τις ρυθμίσεις για να βοηθήσει και τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν την οικονομία, αλλά να κάνουν και καλύτερο κουμάντο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους. Από την άλλη θα στηρίζονταν και τα δημόσια έσοδα και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Η μεγάλη επιτυχία, δηλαδή το γεγονός ότι στον δικό μου τομέα ευθύνης έχουν ρυθμιστεί 4.100.000.000 ευρώ οφειλές από διακόσιες χιλιάδες οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν ήδη περίπου 150.000.000 ευρώ εισπραχθεί –κατά μία έννοια «ζεστό» χρήμα- ως πρώτη δόση δείχνει ότι η εμμονή των δανειστών της χώρας να μη θέλουν να περάσει αυτή η ρύθμιση, να τη χαρακτηρίζουν μονομερή ενέργεια –αν θυμάστε, όταν ψηφιζόταν ο νόμος στη Βουλή- ήταν απαράδεκτη. Η Κυβέρνησή μας πολύ καλά έκανε και αγνόησε πολιτικά αυτές τις πιέσεις και τους εκβιασμούς.
Τελικά, από ό,τι φαίνεται, οι επιδιώξεις των δανειστών και σε εκείνη τη φάση και τώρα δεν επικεντρώνονται κυρίως στο πώς θα πάρουν τα λεφτά που τους χρωστά η χώρα. Φαίνεται ότι κυριαρχεί το πολιτικό κριτήριο να ακυρώσουν ένα παράδειγμα αμφισβήτησης των πολιτικών της λιτότητας στην Ευρώπη.
Τώρα, όσον αφορά τα τρία ζητήματα που θέσατε, το πρώτο το αντιμετωπίσαμε. Έχετε δίκιο, δεν μπορεί κάποιος να καθυστερεί μία δόση και να χάνει τη ρύθμιση. Γι’ αυτό, για τους αυτοαπασχολούμενους πριν από είκοσι μέρες κατέθεσα τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε, με βάση την οποία μπορούν να καθυστερούν μέχρι τρεις δόσεις τον χρόνο αντί για μία. Άρα, δώσαμε ανάσα.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Στη ρύθμιση, όχι, όμως, στις οφειλές.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στη ρύθμιση, αυτό λέω.
Άρα, δεν χάνουν τη ρύθμιση, αν καθυστερήσουν ένα μήνα, μία δόση, αλλά έχουν δυνατότητα καθυστέρησης τριών δόσεων.
Δεύτερον, όσον αφορά στους εγκλωβισμένους στις συντάξεις, καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα για τα ΚΕΠΑ και για ασφαλιστικές εκκρεμότητες, όπου δίνουμε μία διέξοδο απεγκλωβισμού αυτών που έκλεισαν τα βιβλία, που έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση και επειδή χρωστούν στον ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ και στο ΕΤΑΑ πάνω από 15.000 ευρώ, δεν μπορούν να τα πληρώσουν και δεν δικαιούνται να πάρουν και σύνταξη. Θα δώσουμε μία διέξοδο. Πιστεύω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχουμε στείλει στο νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης με το αίτημα να αναρτηθεί σε ανοιχτή διαβούλευση μέσα στην επόμενη βδομάδα και να έρθει ταχύτατα στη Βουλή.
Όσον αφορά το τρίτο ζήτημα που θέσατε, πολύ σωστά παρατηρήσαμε και εμείς ότι ενώ πάνε πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και βάζουν χρήματα στην τράπεζα και λένε ότι αυτά είναι για τη ρύθμιση, για τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν, γίνεται κατάσχεση των χρημάτων που βάζουν λόγω πολλών και παλιών εκκρεμοτήτων, όπως αναφέρατε. Φέρνουμε ρύθμιση σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο σας είπα ότι θα στείλουμε αύριο στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, με βάση την οποία δεν θα μπορεί να γίνεται κατάσχεση των ποσών που μπόρεσαν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι παρά τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, είναι πολύ σωστή η επισήμανσή σας ότι ό,τι και να κάνουμε δεν φτάνει. Υπάρχει ένα ζήτημα-κλειδί. Αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, όσες ρυθμίσεις και να φέρουμε, όσες ευκολίες και να κάνουμε, δεν μπορούν να πάρουν τα επάνω τους ούτε η οικονομία ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για μία συμφωνία επωφελή για τη χώρα, συμβατή με το πρόγραμμα που είχαν τα κόμματα που τη στηρίζουν πριν τις εκλογές και κυρίως με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης που εγκρίθηκαν από τη Βουλή.
Για να ανασάνει η οικονομία, οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι μονόδρομος, είναι απαράβατη προϋπόθεση να μπει ένα τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, που θα στηρίζεται στη χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων, εφόσον αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, σέβονται εργασιακές σχέσεις και περιβάλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο, πρώτον, εφόσον απεγκλωβιστεί η χώρα από τα μνημόνια, δεύτερον, εφόσον η όποια συμφωνία γίνει διασφαλίζει ότι θα αυξηθούν δραστικά οι δημόσιες επενδύσεις, ότι με δημόσιο έλεγχο τραπεζών θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τρίτο –και κυριότερο- εφόσον ενισχυθεί η ενεργή ζήτηση με αποκατάσταση των κατώτατων μισθών των συλλογικών συμβάσεων και τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες.
Ευχαριστώ.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης