Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δημιουργείται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων

Συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη

Τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα το πρωί σε μία συμφωνία για τη δημιουργία και τους όρους του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων, ενός σημαντικού τμήματος του σχεδίου Γιούνκερ για την οικονομική ανάκαμψη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση των πρώτων χρηματοδοτήσεων του ταμείου στο τέλος του καλοκαιριού.

"Καταλήξαμε σε συμφωνία. Τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Ιουνίου", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γίρκι Κατάινεν, ο αρμόδιος για το πρόγραμμα αυτό Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

"Αυτό σημαίνει πως το ταμείο θα είναι επιχειρησιακό και θα αρχίσει να χρηματοδοτεί προγράμματα στο τέλος του καλοκαιριού", υπογράμμισε η Επιτροπή, για την οποία το πρόγραμμα αυτό κατέχει κεντρική θέση.

Το σχέδιο Γιούνκερ (από το όνομα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014, έχει σκοπό την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Αναμένεται να κινητοποιήσει 315 δισεκατομμύρια επενδύσεων σε διάστημα τριών χρόνων μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις (EFSI).

Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 21 δισεκ. ευρώ, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν. Έξι από αυτά –η Πολωνία,η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο– έχουν ήδη ανακοινώσει τη συνεισφορά τους για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων.

"Κάθε ομάδα διαπραγμάτευσης χρειάστηκε να κάνει θυσίες ώστε το επενδυτικό σχέδιο να λειτουργήσει. Όλοι έκαναν υποχωρήσεις, αλλά αγωνιστήκαμε για το καλύτερο αποτέλεσμα", δήλωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ζαν Αρτουί, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Ένα από εμπόδια για τη συμφωνία ήταν το πόσα χρήματα θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το λεγόμενο ασφαλιστήριο εγγυήσεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις αρχικές ζημίες των επενδυτών σε περίπτωση αποτυχίας ενός προγράμματος.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε ότι έξι δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά για την έρευνα, την καινοτομία και τις υποδομές.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους εκπροσώπους των κρατών-μελών, προβλέπει ότι οι περικοπές στην έρευνα και στις υποδομές θα περιοριστούν στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να διατηρηθεί το ύψος της εγγύησης που δίνει το EFSI στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντλήσουν περισσότερα χρήματα από αχρησιμοποίητα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΕΕ τα οποία θα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που σχεδίαζε αρχικά η Επιτροπή.

Η έκπτωση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορεί να προέλθει από χρήματα που δεν έχουν δαπανηθεί από τους διοικητές των περιφερειών ή από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρίες ή κράτη για παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ.Πηγή: newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο