Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Ε.Α : «Να σταματήσουν αμέσως τυχόν αθέμιτες πρακτικές τραπεζών»

Αθήνα, 28.05.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Πανεπιστημίου 44 και Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79
Τηλ:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Γούναρη 227, Άνω Γλυφάδα 16674
Τηλ.: 210-9609961 Fax: 210-9609964
______________
THE HELLENIC REPUBLIC
ATHENS’ CHAMBER OF TRADESMEN
HEAD OFFICE: 44 Panepistimiou st. and Har. Trikoupi, Athens 10679
Tel:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219
BRANCH: 227, Gounari st Ano Glyfada 166 74
Τel: 210-9609961 Fax: 210-9609964
www.eea.gr [email protected]

Θέμα: Ε.Ε.Α : «Να σταματήσουν αμέσως τυχόν αθέμιτες πρακτικές Τραπεζών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Καταγγέλλεται από πολλά μέλη του Επιμελητηρίου, ότι η στάση κάποιων συστημικών τραπεζών είναι προκλητική και άκρως απαράδεκτη. Ενώ ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πανάκριβα από το υστέρημά του την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, κάποιες λέγεται ότι δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα και επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου αθέμιτο ανταγωνισμό, απέναντι σε ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβούντες.

Οι καταγγελίες από πολίτες ότι υφίστανται αθέμιτες πιέσεις που υπερβαίνουν κάθε καλόπιστο όριο προκειμένου να ασφαλίσουν τα δάνειά τους σε ασφαλιστικές εταιρείες συνδεόμενες με την εκάστοτε τράπεζα ή που απειλούνται ότι δε θα αποκτήσουν μπλοκ επιταγών εάν δεν «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» και δεν παραχωρήσουν ασφαλιστήρια συμβόλαια προς την τράπεζα, αυξάνονται καθημερινά. Παράλληλα, μας καταγγέλλεται, ότι οι καταναλωτές κατακλύζονται από sms και e-mails, μέσω των οποίων κάποιες τράπεζες – εκμεταλλευόμενες τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους – τους πιέζουν να ακυρώσουν τα ήδη υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους και να ασφαλιστούν μέσω της τράπεζας.

Εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες αυτές θα πρόκειται για απαράδεκτες, ανήθικες και κυρίως παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές, που στο όνομα του κέρδους οδηγούν έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών – των ασφαλιστικών συμβούλων - σε αφανισμό. Έναν κλάδο που αποδεδειγμένα προσφέρει στην ελληνική οικονομία. Έναν κλάδο που κατά γενική ομολογία αποτελεί την «καρδιά» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Τα παραδοσιακά δίκτυα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι αυτά που προάγουν την ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης, δημιουργούν ασφαλιστική συνείδηση στο καταναλωτικό κοινό, βρίσκονται στο πλευρό του πελάτη σε κάθε δύσκολη στιγμή, «ξελασπώνουν» τις ασφαλιστικές εταιρείες όταν χρειάζεται. Η προστασία του καταναλωτή αποτελεί κυρίαρχο μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γι’ αυτό ακριβώς η εξόντωση, με αθέμιτες πρακτικές, των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους!

Και δεν μπορούμε να μην αναρωτιόμαστε: πώς είναι δυνατόν, εάν διαγνωσθούν αθέμιτες πρακτικές, η επίσημη Πολιτεία να επιτρέπει σε τραπεζικά ιδρύματα να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο ; Τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδος γι’ αυτές τις πρακτικές ; Τι λένε οι αρμόδιοι υπουργοί ; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ;

Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος προσδιορίζει ρητά με σχετική εγκύκλιό της (462/14.5.2013) τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται μία τράπεζα όσον αφορά στην πρόσκτηση ασφαλιστικών εργασιών, αλλά και τα δικαιώματα του καταναλωτή να επιλέγει ελεύθερα πού και πώς θα ασφαλιστεί. Παρόλα αυτά, μας καταγγέλλεται ότι και τα όρια καταπατούνται και τα δικαιώματα παραβιάζονται. Δεν ελέγχει κανείς εάν οι σχετικές οδηγίες τηρούνται ;

Καλούμε την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας να λάβουν μέτρα για να ελέγξουν, και εφόσον επαληθευτούν αθέμιτες πρακτικές, να ενεργήσουν για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, που προσβάλλει το πολίτευμά μας και καταπατεί κάθε έννοια λειτουργίας της υγιούς ελεύθερης οικονομίας.

Ο πολυπληθής κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι αντιπροσωπευτικοί τους σύλλογοι ήδη προετοιμάζουν κινητοποιήσεις, τις οποίες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θα στηρίξει με τη θεσμική αρωγή του στους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς με όλες του τις δυνάμεις.


ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ε.Α.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο