Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η Επιτροπή καταρτίζει σχέδιο δράσης για δικαιότερα και πιο φιλικά προς την ανάπτυξη φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη

27 Μάιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βρυξέλλες, 27 Μάιος 2015

Σήμερα, το Σώμα των Επιτρόπων διεξήγαγε συζήτηση προσανατολισμού με θέμα μέτρα για να καταστεί η εταιρική φορολογία δικαιότερη, περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη και διαφανής. Συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση της ΕΕ στην φορολογία των εταιρειών για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές, να εξασφαλιστούν διατηρήσιμα έσοδα και να προωθηθεί ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον στην εσωτερική αγορά.

Ο αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Θέλουμε η εταιρική φορολογία να είναι δίκαιη και φιλική προς την ανάπτυξη. Κάθε επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή, πρέπει να πληρώνει το μερίδιο του φόρου που της αναλογεί στον τόπο όπου αποκτά τα κέρδη της. Η εταιρική φορολογία είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η ΕΕ πρέπει να ορίσει ένα σαφές και ανανεωμένο πλαίσιο δίκαιης και ανταγωνιστικής εταιρικής φορολογίας.»

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η τρέχουσα προσέγγισή μας στη φορολογία των εταιρειών δεν ταιριάζει πλέον με τη σημερινή πραγματικότητα. Χρησιμοποιούμε παρωχημένα εργαλεία και μονομερή μέτρα για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις μιας ψηφιοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Για δικαιότερη φορολόγηση και μικρότερο κατακερματισμό στην ενιαία αγορά, χρειάζεται να αναθεωρήσουμε ριζικά το πλαίσιο της εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ. Μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθούν από την εσωτερική αγορά επί ίσοις όροις.»

Ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ έχει αναγάγει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής σε κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της παρούσας Επιτροπής. Ο βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες θα φορολογούνται εκεί όπου δημιουργούνται τα κέρδη τους και ότι δεν θα μπορούν να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί μέσω επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν η Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας στην ΕΕ.

Σήμερα, το Σώμα των Επιτρόπων συμφώνησε να ακολουθήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στη βελτίωση της εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις διεθνείς μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα αυτόν. Η σημερινή συζήτηση προσανατολισμού θα τροφοδοτήσει τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει στρατηγική για την επανέναρξη των εργασιών για τη θέσπιση σε επίπεδο ΕΕ της Κοινής Ενοποιημένης Βάσης Φορολογίας των Εταιρειών (ΚΕΒΦΕ), για την εφαρμογή μέτρων κατά της φοροαποφυγής που καταρτίζονται σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και για την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την ανάγκη να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του φορολογικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά.

Ιστορικό


Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του Ιουλίου 2014, ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Χρειαζόμαστε περισσότερη αναλογικότητα στην εσωτερική μας αγορά. Ενώ αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα των κρατών μελών όσον αφορά το δικό τους φορολογικό σύστημα, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ώστε όλοι να συμβάλλουν κατά το μερίδιο που τους αναλογεί.»

Η Επιτροπή υλοποιεί ταχέως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών της, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα φορολογούνται εκεί όπου παράγουν κέρδη.

Στις 18 Μαρτίου, η Επιτροπή πρότεινε μια δέσμη μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια με στόχο την επαύξηση του ανοικτού χαρακτήρα και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα φορολογίας εταιρειών. Βασικό στοιχείο της δέσμης ήταν η πρόταση για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling». Η πρόταση αυτή έτυχε ομόφωνης πολιτικής υποστήριξης από τους Υπουργούς Οικονομικών, κατά την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN στη Ρίγα, τον Απρίλιο. Τα κράτη μέλη συζητούν τώρα σε τεχνικό επίπεδο με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Στη δέσμη μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια, η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει πριν από το καλοκαίρι «λεπτομερές σχέδιο δράσης για τη φορολόγηση των εταιρειών, στο οποίο θα εκτεθούν οι απόψεις της Επιτροπής σχετικά με τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ και θα προταθούν διάφορες ιδέες για την επίτευξη αυτού του στόχου.»


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης