Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δηλώσεις Εισοδήματος - Χαίρε, βάθος αμέτρητον!

27 Μάιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής-φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας  του TaxHeaven

 

Την κατάσταση που βιώνουμε φέτος αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων, μόνο σαν κωμικοτραγική θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω. Παρόλο που το taxis άνοιξε τις πύλες του από το βράδυ της Πέμπτης, 14.5.2015, εντούτοις ελάχιστοι υποβάλλουν δηλώσεις, αφού έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα σχετικά με την εκκαθάριση του φόρου, τεράστιες αδικίες σε περιπτώσεις αναγραφής στη δήλωση ορισμένων φορολογουμένων κάποιων πενιχρών τόκων -οι οποίοι έχουν μόνο ένα σπίτι ή αυτοκίνητο-, καθώς και άλλες αστοχίες. Διανύουμε ήδη τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί η εγκύκλιος του υπ. Οικ. για τις εκπιπτόμενες δαπάνες. Για τα μείζοντα θέματα που έχουν προκύψει και αφορούν στη φορολογία των αγροτών, περιμένουμε ακόμη διευκρινίσεις. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία (σ.σ. λάθη στα ποσά του εργοσήμου, σε συντάξεις, κ.λπ.), οπότε απαιτείται εκ νέου υποβολή των σχετικών αρχείων από τους αρμόδιους φορείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς διαθέσιμου χρόνου. Εσχάτως ανέβηκαν και τα στοιχεία των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, όμως πολλοί επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι ελλιπή ή λανθασμένα. Γενικότερα κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και κάτι νέο όταν πατάμε το κουμπί της υποβολής και βλέπουμε την προσωρινή εκκαθάριση...  

Η σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών είναι μεγάλη και φυσικά δικαιολογημένη, αφού η εφαρμογή του νέου Κ.Φ.Ε. (4172/2013), σε συνδυασμό με την καθυστερημένη έκδοση πολλών ερμηνευτικών εγκυκλίων με κάποιες αλληλοαναιρούμενες διατάξεις επ΄ αυτών (σ.σ. βλ. τις αποφάσεις για την ανέγερση σε οικόπεδο τρίτου), δημιούργησαν ένα θολό, γεμάτο ασάφειες φορολογικό τοπίο που είναι παντελώς αφιλόξενο για τους επαγγελματίες του χώρου. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα δεν έχει ανοίξει ακόμη και αναμένουμε τα νεότερα!

Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, έχοντας και τις λοιπές υποχρεώσεις που τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς, οι λογιστές-φοροτεχνικοί καλούνται να ασκήσουν με συνέπεια το επάγγελμά τους. Όμως, πώς είναι δυνατόν να υποβληθούν ορθά οι φορολογικές δηλώσεις εν μέσω τέτοιων προβλημάτων; Πώς είναι δυνατόν να αποφευχθούν λάθη ή παραλείψεις όταν το ίδιο το υπ. Οικ. δεν γνωρίζει πως πρέπει να χειριστούμε τα διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει; Τι θα γίνει αν υποβληθούν δηλώσεις και η εκκαθάριση του φόρου είναι λανθασμένη με υπαιτιότητα του taxis; Ποιοί ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση; Συνεπώς πρέπει να περιμένουμε να διορθωθούν τα όποια προβλήματα κι έπειτα να προχωρήσουμε στην υποβολή των δηλώσεων. Όμως, έτσι ροκανίζουμε τις λιγοστές ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας για την υποβολή των δηλώσεων.  Δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι ιθύνοντες είναι ότι η υποβολή της κάθε φορολογικής δήλωσης δεν είναι μια απλή υπόθεση όπως νομίζουν ορισμένοι, πόσω μάλλον φέτος που όλα στη φορολογία άλλαξαν εκ βάθρων. Δεν είναι απλή συμπλήρωση κωδικών σε ένα ηλεκτρονικό έντυπο. Η ορθή συμπλήρωσή της απαιτεί αφενός μεν, γνώση της φορολογίας εισοδήματος, αφετέρου δε, προϋποθέτει σταθερό πλαίσιο και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένας επαγγελματίας λογιστής μέσα σε ένα τέτοιο επαγγελματικό περιβάλλον, ούτε να εργάζεται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των ασφυκτικών προθεσμιών και των προστίμων. Ο προγραμματισμός όλων μας πάει περίπατο και φυσικά δεν μπορούμε να εργαστούμε σωστά. Επιπροσθέτως, ο φοροτεχνικός δεν είναι υποχρεωμένος να προσπαθεί να υποβάλει δηλώσεις μέσα από ένα σύστημα που συχνά υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί διόλου, αναλώνοντας τεράστιο αριθμό εργατοωρών μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή. Μέσα σε όλα αυτά, η σχετική προθεσμία που προβλέπεται από τον νόμο φαντάζει σαν κακόγουστο ανέκδοτο. 

Είμαι οπαδός εδώ και χρόνια των ηλεκτρονικών υποβολών και σε καμία περίπτωση δεν νοσταλγώ τις ουρές τις εφορίας και τα άλλα ευτράπελα που γίνονταν παλαιότερα. Επίσης, σέβομαι την εργασία των ανθρώπων που εργάζονται στην Γ.Γ.Π.Σ., στη ΔΗΛΕΔ ή στο υπ. Οικ., οι οποίοι προσφέρουν έργο, άλλωστε δεν ήμουν ποτέ οπαδός των γενικεύσεων. Όμως, δυστυχώς βλέπω ότι περάσαμε από την γραφειοκρατία που μας ταλανίζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και γι΄αυτή την εξέλιξη υπάρχουν ευθύνες ορισμένων υπευθύνων και πρέπει να αποδοθούν. Απ΄την άλλη όμως, μήπως πρέπει κάποια στιγμή να σεβαστούν ορισμένοι και τις δικές μας προσπάθειες, τις αγωνίες, τα ξενύχτια, το διάβασμα και όλα όσα μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά μας; Μήπως πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος μας και οι προσπάθειές μας; 

Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους ιθύνοντες ότι μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά, ούτε να δουλέψουμε όπως εμείς θέλουμε. Είμαστε διαχρονικά το άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που -όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων- δεν έχουν επαρκή γνώση του αντικειμένου, ούτε αφουγκράζονται τους προβληματισμούς μας.

Ευελπιστώ να ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να ριχτούμε στη μάχη για την υποβολή των δηλώσεων έχοντας στη φαρέτρα μας υπομονή και δύναμη, γιατί ο δρόμος είναι ανηφορικός. Δεν αναφέρω τίποτα για παράταση. Έχω ξαναγράψει άλλωστε ότι δεν είμαστε επαίτες παρατάσεων, αλλά απαιτούμε τήρηση των νόμων και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Εναπόκειται λοιπόν στην ευσυνειδησία των υπευθύνων να αντιληφθούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα λάθη και τις παραλείψεις τους και να πράξουν αναλόγως. Σε διαφορετική περίπτωση η δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος που απομένει προκειμένου να βρούμε το δίκιο μας, αφού είναι το τελευταίο αποκούμπι.


Καλημέρα και καλή δύναμη.

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης