Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε.Η. σχετικά με την ιδιόχρηση αγροτεμαχίων

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ε.Φ.Ε.Ε.Η.)
Παπά Πέτρου Γαβαλά 21 Ηράκλειο
Τηλ : 2810-360998
Fax: 2810-211399
e-mail : [email protected]

Ηράκλειο 26/05/2015

Προς:
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Κα Βαλαβάνη Όλγα Νάντια

Κοινοποίηση
1.Βουλευτές Ν. Ηρακλείου
2.Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Κα Κατερίνα Σαββαΐδου
3.Π.Ο.Φ.Ε.Ε
4.Ο.Α.Σ.Ν.Η.

Θέμα «Ιδιόχρηση από εκμετάλλευση αγροτεμαχίων»

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε από φέτος στην φορολογία εισοδήματος ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4172/2013 και ειδικότερα για την φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων που αφορούν την ιδιόχρηση εκμετάλλευσης των αγροτεμαχίων, προβλέπεται η συμπλήρωση των εντύπων ΑΑ-ΓΗΣ προκειμένου να προσδιοριστεί η αντικειμενική αξία του κάθε αγροτεμαχίου για να υπολογιστεί η ιδιόχρησή του, που προβλέπεται στο 3% αυτής και στην συνέχεια να μεταφερθεί στον αντίστοιχο κωδικό του εντύπου Ε3 αλλά και να γίνει η αναγραφή ανά αγροτεμάχιο στο έντυπο Ε2 με το αντίστοιχο ποσό εσόδου από την ιδιόχρηση του. Τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το εάν ο αγρότης προσδιορίζει το αποτέλεσμά του με βάση το τηρούμενο βιβλίο εσόδων εξόδων, ή αν απαλλάσσεται από αυτό και ανήκει στο ειδικό καθεστώς, ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης αλλά μισθωτός ή συνταξιούχος.

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα,

α) με τις διατάξεις του ν.4172/2013 άρθρο 39 παρ. 1 και 2 και άρθρο 22

β) με την ΠΟΛ.1069/23.3.2015 άρθρο 39 και

γ) το ν.1249/1982 άρθρο 41α

προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες πολύ χρονοβόρες και δύσκολες, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συμπλήρωση των προβλεπομένων εντύπων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων.

Επιπλέον το μέτρο αυτό αφ’ ενός επιτείνει σε μεγάλο βαθμό τα ήδη δραματικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα του Αγροτικού Τομέα στη χώρα μας, αφ’ ετέρου δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις και μεγάλες αδικίες για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια (π.χ. παραθαλάσσια) με μεγάλες αντικειμενικές αξίες που έχουν την ίδια όμως ακαθάριστη πρόσοδο με άλλα πολύ μικρότερης αντικειμενικής αξίας.

Επειδή είναι αδύνατο έως ανέφικτο να προσδιοριστούν οι αξίες των αγροτεμαχίων με την διαδικασία που αναφέραμε ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων, επειδή χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν και υπό τον κίνδυνο να μην υποβληθούν ή να υποβληθούν δηλώσεις χωρίς τον ορθό υπολογισμό των παραπάνω, σας προτείνουμε μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τελικός χειρισμός επί του θέματος, πού θεωρούμε ότι είναι η ακύρωση της σχετικής πρόβλεψης, ειδικά για τις δηλώσεις του Φορολογικού έτους 2014 να ισχύσει η λύση τεκμαρτού προσδιορισμού της ιδιόχρησης ανά στρέμμα γης με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 και που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων.

Εν αναμονή των ενεργειών σας

Με εκτίμηση για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μπαριτάκης Παύλος

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κεφαλογιάννη Δήμητρα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο