Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα συνυπολογισμού του χρόνου επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 750 ημερών ασφάλισης την τελευταία πενταετία για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος

Με αφορμή ερώτημα που έχει τεθεί σχετικά με τον αριθμό ημερών επιδοτούμενης ανεργίας που μπορούν να συνυπολογισθούν για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ασφαλιστικού δεσμού των 750 ημερών ασφάλισης για τη λήψη μειωμένης σύνταξη γήρατος:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν.4093/2012) «νέοι» ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (υπαγόμενοι στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, για πρώτη φορά από 1.1.1993), που πραγματοποιούν κατ' ελάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και δικαίωμα μειωμένης σύνταξης γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας. Ειδικότερα, δε, για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, απαιτείται η πραγματοποίηση 750 ημερών, τουλάχιστον, εντός της τελευταίας πενταετίας πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Κατά τα οριζόμενα στο αριθμ. πρωτ. Φ.80000/9546/649/3.5.2012, το οποίο έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: Β49ΨΛ-2ΘΥ, έγινε δεκτό ότι, για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης, ανά έτος, την τελευταία πενταετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση, προκειμένου για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. σε «παλαιούς» ασφαλισμένους του Ιδρύματος (υπαγόμενους στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, για πρώτη φορά, μέχρι και την 31.12.1992) λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. και μέχρι 200 ημέρες, στην περίπτωση που η επιδότηση λόγω τακτικής ανεργίας έχει λάβει χώρα κατά την κρίσιμη πενταετία.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, και δεδομένου ότι για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης στους «νέους» ασφαλισμένους (ασφαλισμένοι από 1/1/1993) απαιτείται επίσης η ειδική προϋπόθεση ασφαλιστικού δεσμού (750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία από την υποβολή της αίτησης), θα πρέπει, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων 750 ημερών ασφάλισης να λαμβάνεται υπόψη χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και μέχρι 200 ημέρες συνολικά, εφόσον βεβαίως η επιδότηση λόγω τακτικής ανεργίας έχει λάβει χώρα κατά την κρίσιμη πενταετία.

Δείτε το έγγραφο από το φορολογικό αρχείο του κόμβου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο