Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ηλεκτρονική θεώρηση βιβλιαρίων υγείας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής υπηρεσίας απογραφής προστατευομένων μελών (σύζυγος και τέκνα) και απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας (ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας)

Σύμφωνα με το Γενικό Έγγραφο Α02/1102/57/21.5.15

"Το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες της πληροφορικής, θέτει στη διάθεση όλων των άμεσα ασφαλισμένων του (εργαζόμενων και συνταξιούχων), που είναι δικαιούχοι ασφαλιστικής ικανότητας για το τρέχον ασφαλιστικό έτος (1/3/2015-29/2/2016), νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα απογραφής (απόδοσης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου / Α.Μ.Α.) των προστατευομένων μελών τους (σύζυγος και τέκνα ηλικίας μέχρι και 24 ετών), που είναι καταχωρημένα στα οικογενειακά τους βιβλιάρια υγείας, με παράλληλη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας (ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας), χωρίς προσέλευσή τους στα Υποκαταστήματα.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους/Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας σε Έμμεσα Ασφαλισμένους).

Με την υπηρεσία αυτή, η οποία αντλεί και διασταυρώνει πληροφορίες, μέσω διαλειτουργικότητας, από τα ηλεκτρονικά αρχεία Δημοσίων υπηρεσιών και φορέων (Υπουργείο Οικονομικών, Εθνικό Δημοτολόγιο, Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Ελληνική Αστυνομία, Ηλεκτρονική Γραμματεία Φοιτητών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. κ.λ.π.), η απογραφή των προστατευομένων μελών και η απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας ολοκληρώνονται, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες.

Η αποδιδόμενη ασφαλιστική ικανότητα αναγγέλλεται σε πραγματικό χρόνο στο «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης», ώστε οι απαιτούμενες πληροφορίες να είναι άμεσα διαθέσιμες στους Παρόχους Υγείας (συμβεβλημένα νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.), για να εξυπηρετούν τα εν λόγω πρόσωπα.

Δυνατότητα χρήσης της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας έχουν οι άμεσα ασφαλισμένοι μας οι οποίοι:

α) διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα για τη περίοδο 1/3/2015-29/2/2016.

β) διαθέτουν οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, στο οποίο είναι ήδη καταχωρημένοι ο/η σύζυγος και τα τέκνα τους (ηλικίας μέχρι και 24 ετών), που επιθυμούν να απογράψουν και να τους αποδοθεί ασφαλιστική ικανότητα. Για τις λοιπές περιπτώσεις προστατευόμενων μελών (γονείς, τέκνα άνω των 24 ετών κ.λ.π.) πρέπει να απευθύνονται σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα.

γ) είναι πιστοποιημένοι ή θα πιστοποιηθούν ως χρήστες στις ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους / Πιστοποίηση Ασφαλισμένου).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

• Στην παρούσα φάση η ηλεκτρονική υπηρεσία εξυπηρετεί άμεσα ασφαλισμένους, που κατά το οικονομικό έτος 2014 υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 από κοινού με την/τον σύζυγό τους.

• Η απογραφή και η απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε μη καταχωρημένα στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας σύζυγο και τέκνα γίνεται μόνο στα Υποκαταστήματά μας, διότι πρέπει να ενημερωθεί το βιβλιάριο υγείας (η διαδικασία διεκπεραιώνεται σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα).

• Πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μας μπορεί να γίνει, χωρίς προσέλευση του άμεσα ασφαλισμένου στις υπηρεσίες μας, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (username και password) που διαθέτει ως χρήστης των υπηρεσιών του ΤΑΧΙSΝΕΤ. Με τους ίδιους κωδικούς μπορεί να πιστοποιηθεί και η σύζυγός του, εάν δεν διαθέτει δικούς της κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες του ΤΑΧΙSΝΕΤ.

• Τυχόν ασυμφωνία (μη ταυτοποίηση) των ατομικών στοιχείων των προστατευομένων μελών, μεταξύ των αρχείων της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. (Α.Μ.Κ.Α.), του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Δ.Ε./Μητρώο TAXIS) και της Ελληνικής Αστυνομίας (ταυτότητες/διαβατήρια) δεν επιτρέπει την ηλεκτρονική απογραφή και απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζεται αντίστοιχο ενημερωτικό μήνυμα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες των εν λόγω φορέων για αποκατάσταση του προβλήματος."

Το δελτίο τύπου του Ι.Κ.Α.-Ε.Α.Τ.Μ.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2015

Τμήμα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
Αγ. Κωνσταντίνου 8, 104 31, Αθήνα, τηλ. 210-5215109, 5215460, 5215340, 5215344, 5215345, fax: 210-5225137, email: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηλεκτρονική θεώρηση βιβλιαρίων υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής απογραφής προστατευόμενων μελών (συζύγων και τέκνων) και την απόδοση της ασφαλιστικής ικανότητας στους άμεσα ασφαλισμένους του (εργαζόμενους και συνταξιούχους).

Η ηλεκτρονική απογραφή δεν απαιτεί τη φυσική προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και βάζει τέλος στο φαινόμενο της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό ιστότοπο www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους-Συνταξιούχους / Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων.

Στην ίδια ηλεκτρονική υπηρεσία παρέχονται διευκρινίσεις και όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στις διαδικασίες πιστοποίησης των χρηστών.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο