Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λογιστής-φοροτεχνικός ή beta tester των εφαρμογών του Taxis;

20 Μάιου 2015 Σχόλια
Λογιστής-φοροτεχνικός ή beta tester των εφαρμογών του Taxis;
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 


Όπως όλοι γνωρίζουμε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης, 14.5.2015. Όμως, το γεγονός ότι το σύστημα τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία -έστω και μετά από μήνες καθυστέρησης- δεν σημαίνει κάτι, γιατί το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι απλώς να ανοίξει μια εφαρμογή, αλλά να δουλεύει σωστά και χωρίς προβλήματα. Φέτος μου φαίνεται ότι μόνο από τύχη θα δουλέψουν όλα σωστά αναφορικά με την εφαρμογή των δηλώσεων, αφού ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε τα κακά σημάδια. 

Όταν αποφασίζει η Διοίκηση να ανοίξει ένα σύστημα τόσο καθυστερημένα και να το θέσει στη διάθεση των πολιτών, τότε πρέπει να είναι σίγουρη ότι αυτό δουλεύει καλά και χωρίς προβλήματα ή ελλείψεις. Γιατί, δεν μπορεί το υπ. Οικ να απαιτεί από τους πολίτες και τους λογιστές να υποβάλλουν τόσα εκατομμύρια δηλώσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν το σύστημα δεν είναι έτοιμο εκατό τοις εκατό. Στις εκδόσεις διάφορων ειδών λογισμικού σε όλο τον κόσμο, είχε καθιερωθεί από παλιά η διάθεση νέων εφαρμογών σε beta έκδοση, έτσι ώστε οι χρήστες δουλεύοντας τις νέες εφαρμογές να εντοπίσουν λάθη, παραλείψεις ή προβλήματα που παρουσιάζουν τα εν λόγω λογισμικά και στη συνέχεια αυτές να διορθωθούν στις κανονικές εκδόσεις. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωσή μας, αφού ανοίγει η επίσημη εφαρμογή και τα λάθη διορθώνονται στην περίοδο που ήδη υποβάλλονται οι δηλώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι φετινές δηλώσεις εισοδήματος έχουν σχεδιαστεί βάσει του νέου Κ.Φ.Ε. που όπως είναι γνωστό άλλαξε άρδην το τοπίο στα φορολογικά δρώμενα του τόπου. Αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η εφαρμογή έπρεπε να τεσταριστεί πάρα πολύ καιρό πριν ανοίξει τις πύλες της για χρήση από τους πολίτες. Η βιασύνη όμως της ηγεσίας του υπ. Οικ. να  ανοίξει την εφαρμογή -κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης-, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρξε κατακλυσμός τροπολογιών κ.λπ., είχε ως αποτέλεσμα εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί να προσπαθούμε να υποβάλλουμε δηλώσεις μέσω μιας εφαρμογής που έχει πολλά προβλήματα και τεχνικές δυσκολίες. Τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί είναι αρκετά και μερικά εξ αυτών είναι τα ακόλουθα:

α. Λάθη στις εκκαθαρίσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις).

β. Δεν βλέπει το σύστημα όλους τους ανέργους του Ο.Α.Ε.Δ. με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει εφαρμογή η διάταξη της παρ. 1 περ. δ' του άρθρου 34 σε περιπτώσεις φορολόγησης με τα τεκμήρια.

γ. Λανθασμένα ποσά στους προσυμπληρωμένους κωδικούς (κυρίως από φορείς του Δημοσίου).

δ. Δεν έχουν αναρτηθεί τα ποσά των τοκοχρεωλυτικών δόσεων.

ε. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η διαδικασία για την εκχώρηση ενοικίων (σ.σ. εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση).

στ. Δεν μπορεί να υποβληθεί το Ε1 όταν συνυποβάλλονται και άλλα έντυπα Ε2 ή Ε3 ειδικά της συζύγου.

Τα ανωτέρω προβλήματα είναι ενδεικτικά. Καθημερινά εντοπίζονται και άλλα τόσο από μας όσο και από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. 

Ο λογιστής-φοροτεχνικός μέσα σε ένα συνονθύλευμα νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων καλείται αφενός μεν, να εφαρμόσει το ισχύον νομικό καθεστώς, αφετέρου δε, να γίνει και πάλι beta tester των εφαρμογών του taxis! Δεν είναι όμως εφικτό να υποβληθούν ορθά οι δηλώσεις εισοδήματος υπό αυτές τις συνθήκες, όταν οι ασάφειες είναι πολλές, όταν ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι (σ.σ. βλ. απόφαση για τις εκπιπτόμενες δαπάνες που ακόμη την περιμένουμε).  

Αν δεν επιλυθούν όλα τα προβλήματα είναι ανέφικτο να υποβληθούν ορθά οι δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων. Συνεπώς, δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε με τις δηλώσεις των πελατών μας ή και τις δικές μας, γιατί αυτό ίσως να έχει αντίκτυπο στην εκκαθάριση του φόρου. Οπότε, εκ των πραγμάτων οι δηλώσεις έτσι όπως είναι τα πράγματα, μοιραία δεν μπορούν να υποβληθούν γιατί κανείς δεν θέλει να ρισκάρει κάποιο λάθος. Αυτές όμως οι μέρες που χάνονται είναι εις βάρος μας γιατί λιγοστεύει επικίνδυνα ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας. Βέβαια, η ολιγοήμερη παράταση που είχε αναγγείλει από την Βουλή η κα. Βαλαβάνη, ακούγεται σήμερα ως ανέκδοτο αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα ανωτέρω αλλά και όλα τα προβλήματα που έχουν τονιστεί κατά διαστήματα από τους συναδέλφους. Και μέσα σε όλα αυτά περιμένουμε να ανοίξει και η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων.

Οι ιθύνοντες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι λογιστές δεν επαιτούν για παρατάσεις, αλλά απαιτούν τήρηση του νόμου και από τις δύο πλευρές, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται, με ολέθρια αποτελέσματα για τον προγραμματισμό των εργασιών μας.

Εύχομαι σε όλες και όλους τους συναδέλφους καλή δύναμη. Ας οπλιστούμε με υπομονή γιατί μας περιμένει ανηφορικός δρόμος. Μην λησμονείτε ότι προέχει η ψυχική και η σωματική μας υγεία και δεν πρέπει να τις διαταράσσουμε για κανέναν λόγο. Εμείς απ΄την πλευρά μας θα είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και θα αναδεικνύουμε όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, ευελπιστώντας να εισακουστούμε.


Καλημέρα σας.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης