Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα κυβερνητική πρόταση για Φ.Π.Α. με τρεις συντελεστές

Νέα πρόταση στους δανειστές για τους συντελεστές ΦΠΑ απέστειλε χθες η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη του «σχεδίου Βαρουφάκη» για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων. Τα πρόσθετα έσοδα με βάση τους νέους συντελεστές που πρότεινε χθες η κυβέρνηση υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους κατοίκους των νησιών, δεδομένου ότι θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα πρόταση προβλέπει τους ακόλουθους συντελεστές:

• 7,5% στα τρόφιμα και στα φάρμακα-εφημερίδες-περιοδικά από 13% και 6,5% που είναι σήμερα αντιστοίχως.

• 15% στην εστίαση και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (από 13% σήμερα) και στα ξενοδοχεία (από 6,5% σήμερα).

• 21%-22% σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Με την εν λόγω πρόταση θα υπάρξει μεν όφελος για τα νοικοκυριά από τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ελαφρώς από τα υπόλοιπα προϊόντα (όπως διαρκή καταναλωτικά αγαθά και καύσιμα) και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Ωστόσο, προκύπτει επιβάρυνση κυρίως από την αύξηση των συντελεστών που επιβαρύνουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και ιδίως του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η νέα αλλαγή στην κυβερνητική πρόταση για τους συντελεστές ήταν επιβεβλημένη μετά τις έντονες ενστάσεις των δανειστών στην πρόταση για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων αναλόγως της πληρωμής με πλαστικό χρήμα ή με μετρητά, καθώς βάσει των υπολογισμών προέκυπτε απώλεια στα κρατικά έσοδα έως 6,5 δισ. ευρώ. «Υπήρχε μικρή πρόοδος στο θέμα του ΦΠΑ, αλλά τελικά κατέστη απογοητευτική αφού η πρόταση κατέληγε σε έναν συντελεστή 15%», έλεγε χθες χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, και η δήλωση στην «Κ» υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους με κρίσιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση ότι «δεν θα τα χαλάσουμε και για τον ΦΠΑ».

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπολόγισε με βάση τον τζίρο που πραγματοποιήθηκε το 2014 την επίπτωση στα έσοδα από την εφαρμογή του ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Εάν, λοιπόν, υποτεθεί ότι στους τέσσερις προαναφερθέντες κλάδους όλες οι συναλλαγές θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα, τότε η απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε 6,45 δισ. ευρώ. Εάν υποτεθεί ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνονταν με την καταβολή μετρητών τότε η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο υπολογίζεται σε 3,33 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες προέκυπταν σχεδόν αποκλειστικά από το εμπόριο, καθώς η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε μείωση των συντελεστών για όλα τα προϊόντα που υπάγονται στον κλάδο, με συνέπεια να «χάνονται» από 3,89 έως 6,49 δισ. ευρώ. Στον κλάδο της εστίασης προέκυπτε αύξηση των εσόδων από 126 έως 312 εκατ. ευρώ, στον τουρισμό αύξηση κατά 107 εκατ. ευρώ, ενώ στον κλάδο των μεταφορών ο ΦΠΑ δύο ταχυτήτων προκαλούσε απώλεια εσόδων 87 εκατ. ευρώ.Πηγή: Καθημερινή


Ετικέτες για αναζήτηση εστίαση ΦΠΑ έσοδα συναλλαγές


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο