Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Αλλαγές στην ελάχιστη διάρκεια της άδειας μητρότητας προωθεί η Ε.Ε.

Η άδεια μητρότητας αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ΕΕ και εξασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Ωστόσο, μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ των κ-μ και οι προσπάθειες για τη θέσπιση κοινών προτύπων έχουν μπλοκαριστεί από τις κυβερνήσεις. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προειδοποιεί ότι θα αποσύρει την πρότασή της αν δεν σημειωθεί πρόοδος, η ολομέλεια συζήτησε την κατάσταση στις 19 Μαΐου και στις 20 με ψήφισμα της καλεί τα κ-μ να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.

Η ισχύουσα νομοθεσία και οι προτεινόμενες αλλαγές


Η άδεια μητρότητας σε επίπεδο ΕΕ ρυθμίζεται από την οδηγία του 1992, η οποία ορίζει την ελάχιστη περίοδο άδειας μητρότητας σε 14 εβδομάδες, με 2 εβδομάδες υποχρεωτική και επίδομα που καθορίζεται από την εθνική νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας, τον καθορισμό της ελάχιστης διάρκειας της άδειας μητρότητας σε 18 εβδομάδες, με 6 εβδομάδες υποχρεωτική και επίδομα ύψους ενός πλήρους μισθού.

Το 2010 οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για την επέκταση της άδειας μητρότητας σε τουλάχιστον 20 πλήρως πληρωθείσες εβδομάδες, εκ των οποίων οι 6 να είναι υποχρεωτικά μετά τον τοκετό.

Η κατάσταση στα κράτη μέλη

Σήμερα, η διάρκεια της άδειας μητρότητας διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο - από 14 εβδομάδες σε ένα μικρό αριθμό κρατών μελών, μέχρι 28 εβδομάδες σε άλλα κράτη μέλη και σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και 52 εβδομάδες, από τις οποίες δεν είναι όλες πλήρως πληρωμένες. Επίσης, υπάρχουν διαφορές στον αριθμό των υποχρεωτικών ημερών που δικαιούνται.

Τελευταία ευκαιρία να βγούμε από το αδιέξοδο


Η πρόταση που εκκρεμεί στο Συμβούλιο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το ΕΚ και το Συμβούλιο ακόμη έξι μήνες για να καταλήξουν σε συμφωνία. Την Τρίτη 19 του Μαΐου, στις συζητήσεις της ολομέλειας οι ευρωβουλευτές συζητούν με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της νομοθεσίας και στις 20 ψηφίζουν ζητώντας, την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στις 13.00 (ώρα Ελλάδος)

Ποσοστό γονιμότητας στα κράτη μέλη της ΕΕ το 2013



Ετικέτες για αναζήτηση άδεια επίδομα ΕΕ μητρότητα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο