Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς προειδοποιούν με επιστολή

Μόλις 20 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για τον έλεγχο των κρίσιμων και δύσκολων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από φοροδιαφυγή λόγω έλλειψης προσωπικού σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία στέλνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινής», τις επόμενες μέρες οι οικονομικοί εισαγγελείς που ασχολούνται με μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, κυρίως με τον έλεγχο μεγαλοκαταθετών και εμβασμάτων, θα ενημερώσουν σχετικά με επιστολή τους τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα καθώς και τον υπουργό Oικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Στην επιστολή τους, αφενός θα παρουσιάζουν το σημαντικό έργο των τελευταίων δύο χρόνων, ενώ θα ενημερώνουν για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν αποκαλύψει. Ωστόσο, θα εστιάσουν στον κίνδυνο απώλειας πολλών εκατ. ευρώ εξαιτίας του τεράστιου όγκου δεδομένων και των λιγοστών υπαλλήλων που ασχολούνται με τις λίστες και τον έλεγχο εμβασμάτων. Μόλις 20 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για τον έλεγχο των κρίσιμων και δύσκολων αυτών υποθέσεων. Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 150 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να συνδράμουν στις προσπάθειες αποκάλυψης μεγάλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία κίνηση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά εστίασε σημαντικά σε αυτό το θέμα. Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα των ελέγχων οφείλονται αποκλειστικά στη φιλοτιμία ορισμένων ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών και των εισαγγελικών αρχών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα εντός του τρέχοντος έτους δισεκατομμυρίων ευρώ από δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για τεράστιο όγκο δεδομένων και μάλιστα σημειώνουν ότι στις λίστες υπάρχουν περίπου 25.000 μεγάλες υποθέσεις με «κρυφά» εισοδήματα που σύμφωνα με τους
 πρώτους υπολογισμούς, φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ.

Η συνένωση των λιστών εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι θα φέρει στην επιφάνεια σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν μεμονωμένα.

Συγκεκριμένα, οι λίστες φοροδιαφυγής περιλαμβάνουν:

1. Τα 65 cd με όλες τις κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από το 2000 μέχρι και το 2012 που έστειλαν οι τράπεζες.

2. Τα εμβάσματα του εξωτερικού. Ελέγχονται περίπου 17.000 φορολογούμενοι με αδικαιολόγητες καταθέσεις. Το 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 538 υποθέσεις εμβασμάτων, με τα ποσά των φόρων και προστίμων που καταλογίστηκαν να φθάνουν 174,45 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 35,49 εκατ. ευρώ.

3. Τη λίστα Λαγκάρντ. Από τους 2.062 λογαριασμούς της λίστας έχουν ταυτοποιηθεί 1.740 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

4. Τη λίστα offshore εταιρειών στην οποία υπάρχουν 2.000 υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο έχουν στην κατοχή τους ακίνητα.

5. Τα ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο. Πριν από μερικά χρόνια, οι βρετανικές αρχές απέστειλαν στον τότε γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη μια λίστα με 400 ονοματεπώνυμα Ελλήνων που αγόρασαν ή πούλησαν ή διατηρούν ακίνητα στο Λονδίνο, ενώ υπάρχουν και διευθύνσεις και πλήρη στοιχεία για το είδος, την επιφάνεια και τη χρήση τους. 


Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο