Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Βαρουφάκης: «Καμία αλλαγή στον Φ.Π.Α. μέχρι τέλος καλοκαιριού - Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα μας βγάλει από την κρίση»

Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που μακροοικονομικά δεν θα είναι συνεπές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης απο το βήμα του Συνεδρίου του Economist. Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμμία αλλαγή στον ΦΠΑ πριν το τέλος του καλοκαιριού, ενώ πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη και όχι την περαιτέρω αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την καθιέρωση περιόδου χάριτος για εισφορές νεοφυών επιχειρήσεων (start up) και την διαχρονική ύπαρξη προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας.
 
"Αν κλείσουμε συμφωνία με μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ για να πάρουμε μία δόση και μετά απο ένα μήνα έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα, αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς" υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεφύγουμε απο την αυστηρότητα.
 
Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει "πάρα πάρα" πολλές προτάσεις στην διαπραγμάτευση, αναφέροντας την πλήρη αυτονόμηση της ΓΓΔΕ, τα μέτρα για την μείωση του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και άλλα. Στόχος είναι η συμφωνία να αποτελέσει διέξοδο στα προβλήματά μας και να επιτρέψει την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας.
 
Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους και ειδικότερα τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα εξής:
 
Οι λήξεις των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ (τα 6, 7 λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο) να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Εναλλακτικά πρότεινε να μεσολαβήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογο που θα αγοράσει ο ESM και το ομόλογο αυτό θα το ανταλλάξει ο ESM με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός εκτίμησε ότι το όφελος θα είναι διπλό, αφού και δεν θα πληρώσουμε τώρα τις υποχρεώσεις μας και η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος εσωτερικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
 
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες για ανταλλαγές ομολόγων ώστε να εξομαλυνθούν οι λήξεις υποχρεώσεων προς τον EFSF την περίοδο 2012-22-23.
 
"Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να επανασχεδιαστεί" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι δεν μιλάει για "κούρεμα, διότι είναι κακή λέξη".


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο