Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας η δεύτερη μισθωτή εργασία

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας πιάστηκαν για πρώτη φορά περισσότεροι από 60.000 φορολογούμενοι που... αμέλησαν να δηλώσουν τα προερχόμενα από δεύτερες ή τρίτες δουλειές εισοδήματά τους. Οι «ξεχασιάρηδες» εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ στις καταστάσεις του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών, που υπέβαλαν..

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας η δεύτερη μισθωτή εργασία

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας πιάστηκαν για πρώτη φορά περισσότεροι από 60.000 φορολογούμενοι που... αμέλησαν να δηλώσουν τα προερχόμενα από δεύτερες ή τρίτες δουλειές εισοδήματά τους. Οι «ξεχασιάρηδες» εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ στις καταστάσεις του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών, που υπέβαλαν πέρυσι ηλεκτρονικά οι επιχειρήσεις και στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των εργαζομένων.
Πολύ σύντομα μάλιστα, αναφέρει ανώτερος παράγοντας της ΓΓΠΣ, θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και των εφετινών καταστάσεων ΦΜΥ, αφού από εφέτος η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αφορά όλες τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν κατά το 2006 περισσότερους των 20 υπαλλήλων.

Στο «φως» ανέσυρε η εφορία αδήλωτα εισοδήματα 60.000 μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που προέρχονταν από δεύτερες ή τρίτες δουλειές και δεν «καθρεφτίζονταν» στη φορολογική τους δήλωση. Πρόκειται για φορολογούμενους, αναφέρει παράγοντας της ΓΓΠΣ, που ενώ είχαν πάνω από έναν εργοδότη δήλωσαν πέρυσι επιλεκτικά το εισόδημα από τη μια εργασία. Οι... «ξεχασιάρηδες» αυτοί ωστόσο εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ μεταξύ των καταστάσεων του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών που υπέβαλλαν ηλεκτρονικά το 2006 επιχειρήσεις με τις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων. Για τον ίδιο λόγο, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας της ΓΓΠΣ, πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και των εφετινών καταστάσεων του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών με τις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων που θα υποβληθούν.


Πέρυσι είχαν εντοπισθεί από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ περισσότερα από 13.000 φυσικά πρόσωπα να μην δηλώνουν επιχειρηματικές αμοιβές, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεκάδες εκατ. ευρώ εκτιμώνται ετησίως τα «αδήλωτα» εισοδήματα μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν «καθρεφτίζονται» στη φορολογική τους δήλωση.
Oι φορολογούμενοι αυτοί, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, ενώ έχουν πάνω από έναν εργοδότη δηλώνουν επιλεκτικά το εισόδημα από τη μία εργασία. Tην ίδια πρακτική επίσης ακολουθεί και μεγάλος αριθμός μισθωτών που ασκεί παράλληλα ελευθέριο επάγγελμα χωρίς ωστόσο να το δηλώσει στην εφορία.
Tο θέμα έχει επανειλημμένως απασχολήσει το υπουργείο Oικονομικών, το οποίο και αποφάσισε να φέρει στο «φως» τα αδήλωτα αυτά εισοδήματα με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Eιδικότερα, αποφασίσθηκε να αρχίσει από την ΓΓΠΣ μια σειρά διασταυρώσεων των καταστάσεων του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο θα βρεθούν τα αδήλωτα εισοδήματα που αποκτούν:
- Mισθωτοί οι οποίοι έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα το οποίο δεν δηλώνεται στην εφορία.
- Mισθωτοί που διατηρούν και δεύτερη δουλειά, δηλώνοντας όμως το εισόδημα που εισπράττουν μόνο από τον ένα εργοδότη.
- Eλεύθεροι επαγγελματίες που είναι και μισθωτοί αλλά δεν το δηλώνουν στην εφορία.
- Eλεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν ένα μόνο μέρος του συνολικού τους εισοδήματος που αποκτούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από εφέτος η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ΦΜΥ αφορά όλες τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν κατά το 2006 περισσότερους των 20 υπαλλήλων και δεν ήταν χρεωστικές, καθώς και το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ. Το αποτέλεσμα είναι περίπου το 77% των δηλώσεων αυτών (που αντιστοιχούν σε περίπου 90% των μισθωτών) να βρίσκονται στη ΓΓΠΣ σε ηλεκτρονική μορφή.
Η ύπαρξη των στοιχείων αυτών σε ηλεκτρονική μορφή δίνει τη δυνατότητα στη ΓΓΠΣ να πραγματοποιήσει εκτενή διασταύρωση με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τον εντοπισμό φορολογούμενων, οι οποίοι δεν δηλώνουν αμοιβές από δεύτερη εργασία.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο