Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Μη ανάκληση αποφάσεων παροχών ανεργίας μετά από δικαστική ακύρωση απολύσεων

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

http://www.synigoros.gr/

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Μάιος 2015

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδική Επιστήμονας: Παυλίνα Κοντογεωργοπούλου

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορές που υπέβαλε το Σωματείο Κλωθώ, μέλος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και πρώην εργαζόμενος κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης σχετικά με την ανάκληση αποφάσεων τακτικής επιδότησης ανεργίας, ειδικών εισοδηματικών ενισχύσεων και άλλων παροχών μετά την δικαστική αναγνώριση της ακυρότητας των απολύσεων εργαζομένων κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης της Νάουσας.

Το 2004, η επιχείρηση διέκοψε την λειτουργία της και απέλυσε την συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της. Οι απολυθέντες άσκησαν αγωγή ζητώντας την ακύρωση της απόλυσής τους. Μετά την απόλυση, και ενώ η δίκη βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, οι 29 από αυτούς, οι οποίοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις του ν. 3460/2006, όπως τροποποιήθηκε στη συνέχεια με το ν. 3660/2008, εντάχθηκαν με αίτησή τους στον ΟΑΕΔ στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, τους χορηγήθηκε η ενίσχυση και ασφαλίσθηκαν βάσει των σχετικών διατάξεων του προγράμματος. Εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις, επιδοτήθηκαν βάσει των κοινών διατάξεων με τακτική επιδότηση ανεργίας.

Το 2011, η δικαστική απόφαση με την οποία αναγνωρίσθηκε η ακυρότητα των απολύσεων κατέστη αμετάκλητη. Ωστόσο, η επιχείρηση δεν κατέβαλε μισθούς υπερημερίας ούτε επαναπροσέλαβε τους εργαζομένους, ενώ το 2012 ο όμιλος στον οποίο ανήκε η επιχείρηση πτώχευσε. Οι απολυθέντες ανήγγειλαν τις απαιτήσεις τους εντός των προβλεπόμενων από τον Πτωχευτικό Κώδικα προθεσμιών.

Το 2013, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, επικαλούμενη την αμετάκλητη ακύρωση των απολύσεων και την πτώχευση της επιχείρησης, κάλεσε την αρμόδια τοπική υπηρεσία να ανακαλέσει τις τακτικές επιδοτήσεις ανεργίας, τις ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας και τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και να καταλογίσει χρέη στους ασφαλισμένους για την τακτική επιδότηση ανεργίας που τους είχε καταβληθεί, ενώ τις ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις θα αναζητούσε μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας. Η ανάκληση των αποφάσεων επιδότησης θα επέφερε κρίσιμες συνέπειες για τους πρώην εργαζομένους, αφού θα οδηγούσε στην ακύρωση του χρόνου ασφάλισης κατά τη διάρκεια χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης, με αποτέλεσμα την ανατροπή θεμελιωμένων – βάσει του χρόνου αυτού- συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Επίσης, ο καταλογισμός ποσών επιδότησης ανεργίας λόγω της αναγνώρισης της ακυρότητας των απολύσεων και ενώ δεν είχαν καταβληθεί στους απολυθέντες μισθοί υπερημερίας, ήταν όχι μόνο ιδιαίτερα επαχθής για αυτούς, αλλά και αντίθετος στις σχετικές διατάξεις.

Με έγγραφό του προς το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι οι αποφάσεις έγκρισης των τακτικών επιδοτήσεων ανεργίας και ένταξης στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ήταν και παρέμειναν νόμιμες, και μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αναγνωρίσθηκε η ακυρότητα των απολύσεων, και δεν θα έπρεπε να ανακληθούν. Περαιτέρω, επισήμανε ότι οι επιδοτηθέντες ήταν καλόπιστοι και συνεπώς ο καταλογισμός ποσών εις βάρος τους θα ήταν αντίθετος και στις διατάξεις περί καταλογισμού.

Τέλος, η Αρχή υποστήριξε ότι, και αν ακόμη ήθελε θεωρηθεί ότι οι σχετικές αποφάσεις έπρεπε να ανακληθούν μετά την αναγνώριση της ακυρότητας των απολύσεων, η ανάκλησή τους, πλέον της πενταετίας μετά την έκδοσή τους και ενώ οι καλόπιστοι ασφαλισμένοι θα υποστούν σοβαρότατες συνέπειες, αντίκειται ευθέως στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Με απόφασή του επί των ενστάσεων των ενδιαφερομένων, το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ έκανε δεκτό το αίτημά τους για την διατήρηση των αποφάσεων επιδότησης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306 625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο