Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Στην Ελλάδα τα ΑμΕΑ είναι το 10% του πληθυσμού

Σημεία της ομιλίας της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα

Ένας στους έξι Ευρωπαίους αντιμετωπίζει κάποια μορφή αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή λόγω εμποδίων που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος και συμπεριφοράς.

Στην Ελλάδα τα ΑμΕΑ είναι το 10% του πληθυσμού.

Το άρθρο 1 της Χάρτας των Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται». Το άρθρο 26 καθορίζει ότι  «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ σέβονται τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ζωή». Είναι ξεκάθαρο ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την σαφή εντολή να βελτιώνουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρίες.

Όταν υιοθετήθηκε η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών από την Ελλάδα, ο τομέας της πρόνοιας που είναι υπεύθυνος για τα άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας. Ο σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν να εξασφαλιστεί η ενεργητική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες μας είχαν και συνεχίζουν να έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή των ΑμΕΑ, καθώς ενώ αυξήθηκε η ανάγκη για περισσότερα κυβερνητικά προνοιακά μέτρα προς όφελος των ΑμΕΑ, οι κυβερνήσεις, και μπορώ μετά βεβαιότητας να μιλήσω για την δικιά μου κυβέρνηση, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι δυνατό να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οριζόντια μέτρα και κανόνες για όλα τα κράτη  μέλη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας την διαφορετική κατάσταση των κρατών μελών.  Η Ευρωπαϊκή στρατηγική 2020 θα πρέπει να εξειδικευτεί σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση και τις άμεσες ανάγκες του κάθε κράτους μέλους.

Προκειμένου να εφαρμόσουμε την κοινωνική πολιτική που επιθυμούμε και θεωρούμε αναγκαία, πρέπει να έχουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και να καταργήσουμε τα μνημόνια, τα όποια επιβάλλουν περιορισμούς στην πρόσληψη προσωπικού στα ιδρύματα και στις δομές που σχετίζονται με άτομα με αναπηρία.  Είναι γεγονός ότι ακόμα και θετικές ενέργειες όπως τα κέντρα για δημιουργική απασχόληση για τα ΑμΕΑ καθώς και άλλα προγράμματα, καταρρέουν λόγω της έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο πρέπει να προσθέσω είναι ότι οι ελληνικές πόλεις, ειδικότερα οι μητροπολιτικές δεν είναι καθόλου φιλικές  ή προσβάσιμες για άτομα χωρίς αναπηρία και ακόμα περισσότερο για άτομα με αναπηρία. Πεζοδρόμια, δημόσια κτίρια, ακόμα και σχολεία μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα ακόμα και για άτομα χωρίς αναπηρία. Αυτό οφείλεται στην διαφθορά που σχετίζεται με την κατασκευή δημοσίων έργων κάτι που πρέπει να διορθώσουμε μέσα στους επόμενους μήνες.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που σχετίζεται με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ανυπομονώ γι αυτό. Ωστόσο πρέπει να επαναλάβω ότι χωρίς την κατάργηση των εξαιρετικά αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί, χωρίς οικονομικούς πόρους και χωρίς την δυνατότητα να μπορούν να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στον δημόσιο τομέα, κάθε προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης θα παραμείνει ευσεβής πόθος.


Ετικέτες για αναζήτηση απασχόληση ΕΕ αναπηρία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο