Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο λογιστής, ο «γητευτής» του taxis, ετοιμάζεται να ριχτεί και πάλι αβοήθητος στη μάχη των δηλώσεων

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN
Βαδίζοντας ήδη στην εκατοστή μέρα από τότε που έπρεπε να ανοίξει η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ο επαγγελματίας λογιστής-φοροτεχνικός ετοιμάζεται για μια ακόμη χρονιά να παλέψει με το σύστημα του taxis, σχεδόν αβοήθητος. Λαβωμένος ψυχικά και σωματικά από την συνεχόμενη πίεση και την ένταση των τρεχουσών υποχρεώσεων που αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, περιμένει στωικά να ανοίξουν οι πύλες του taxis, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν πως ακριβώς δουλεύει η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2014. Ακόμη δεν γνωρίζει τι θα αντικρίσει μέσα στο σύστημα, έχει συνηθίσει άλλωστε στις εκπλήξεις! Αναρωτιέται, άραγε θα δουλεύουν όλα σωστά, θα υπάρξουν προβλήματα, οι φορείς θα ανεβάσουν τα ορθά στοιχεία ή μήπως θα ζήσουμε πάλι τραγελαφικές στιγμές του παρελθόντος;

Φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γιατί εκτός του γεγονότος ότι έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής, ταυτόχρονα καλείται να εφαρμόσει έναν νέο νόμο που άλλαξε άρδην το φορολογικό τοπίο της χώρας, μη έχοντας ακόμη στα χέρια του όλες τις απαραίτητες εγκυκλίους για να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή το κράτος νομοθετεί και γενικότερα το τελευταίο διάστημα γίνεται «της τροπολογίας». Βλέποντας όλα αυτά ο γητευτής του taxis, αναφωνεί με σκωπτική διάθεση, «άρατε πύλας»!

Τα ερωτήματα που τριβελίζουν το μυαλό του είναι πολλά αναφορικά με τις ευθύνες των ιθυνόντων για όλη αυτή την κατάσταση. Έχουν ειπωθεί και αναδειχθεί πολλές φορές από συναδέλφους του, τόσο σε ατομικό όσο φυσικά και σε συλλογικό επίπεδο. Δεν έχει νόημα να εκφραστεί δημόσια ξανά γι΄ αυτά. Όλοι γνωρίζουν περί του «τις πταίει» για την υφιστάμενη κατάσταση.  

Το μόνο πράγμα που τον ενοχλεί είναι ότι δεν σέβονται την επαγγελματική και κυρίως την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έγινε το άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν τον φοβίζει ο όγκος της δουλειάς, τον εξαγριώνει όμως το γεγονός ότι δεν μπορεί να προγραμματίσει την εργασία του, αφού μονίμως βρίσκεται επί  «taxis κρεμάμενος» ή περιμένει με αγωνία για το πότε θα εκδοθεί η τάδε εγκύκλιος. Πως να καταφέρει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του, όταν το κράτος συμπιέζει τόσο πολύ τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων;

Τον πικραίνει η ανάλγητη στάση των υπευθύνων που θεωρούν ότι απευθύνονται σε χάνους ή σε είλωτες μιας άλλης εποχής. Του προκαλεί θυμό η άποψη κάποιων ότι επαιτεί για παρατάσεις ενώ αυτός απεναντίας δεν ζητά παράταση αλλά πλήρη εφαρμογή του νόμου από την ηγεσία του υπ. Οικ. Τον εξοργίζει ο τρόπος που σκέφτονται οι ιθύνοντες, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο λογιστής είναι άνθρωπος και όχι μηχανή που μπορεί να δουλεύει ακατάπαυστα επτά ημέρες την εβδομάδα επί εικοσιτετράωρου βάσεως. Πρέπει να ξεκουραστεί, να περάσει χρόνο με την οικογένειά του, να ζήσει έστω και μερικές ανθρώπινες στιγμές. Βαρέθηκε να λέει και να ξαναλέει τα ίδια και ίδια και να ζητά τα αυτονόητα.

Ας αναλογιστούν όσοι έχουν μερίδιο ευθύνης για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα -αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση περί της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος- και ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Ίσως πρέπει να κοιτάξουν ξανά σε κάποιο λεξικό το λήμμα «ευθιξία» και να πράξουν αναλόγως.  

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο λογιστής δεν είναι ρίψασπις, ούτε μεμψίμοιρος, ούτε επαίτης. Είναι ρεαλιστής και προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Ως επιστήμονας επιθυμεί να κάνει σωστά τη δουλειά του και αξιώνει ένα σαφές και σταθερό νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσει επαγγελματικά, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις των πελατών του. Δεν είναι υποχρεωμένος να κάθεται ολημερίς μέσα σε ένα γραφείο προκειμένου να στέλνει δηλώσεις -σε συστήματα που συχνά υπολειτουργούν- για να ικανοποιήσει με τον τρόπο αυτόν τις δημοσιονομικές προβλέψεις των κρατικών λειτουργών.

Προκειμένου να υποβληθούν ορθά οι δηλώσεις, χωρίς λάθη ή παραλείψεις -απότοκα των ασαφειών του νόμου και της πίεσης χρόνου- πρέπει να λειτουργούν όλα σωστά και να μην υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες. Ημίμετρα δεν χωρούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέσα στο ελάχιστο χρονικό περιθώριο που υπολείπεται μέχρι τις 30.6.2015 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής) δεν μπορεί να υποβληθεί όλος ο όγκος των δηλώσεων. Ακόμη και μέχρι τέλους Ιουλίου να δοθεί παράταση, πάλι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Τον ακούει κανείς τον λογιστή-φοροτεχνικό;

Άραγε οι νόμοι πρέπει να τηρούνται μόνο από τους πολίτες και όχι από το κράτος; Άραγε οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις του λογιστή-φοροτεχνικού πηγαίνουν εις ώτα μη ακουόντων; Άραγε αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας ολόκληρος κλάδος εξαιτίας της δικής τους κωλυσιεργίας και ανευθυνότητας; Άραγε θα τιμωρηθούν κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι; Άραγε θα είναι μονίμως ο λογιστής το θύμα σε όλη αυτή την κατάσταση κυνηγώντας πάντα ασθμαίνοντας τις εξελίξεις;

Καλημέρα και καλή δύναμη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο