Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Σύλλογος Λογιστών Χανίων: Δυνατότητα - μετά από αίτηση λογιστή - 3ήμερης παράτασης στην υποβολή πάσης φύσεως μηδενικών, πιστωτικών ή πληροφοριακού χαρακτήρα δηλώσεων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η μεταβατική περίοδος μηχανοργάνωσης αυτής της Χώρας

Σύλλογος  Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ.   28210-71581, fax 28210-36470
 ΑΦΜ 997679535 * e-mail: [email protected]
 
Χανιά,  09/05/2015 - Αρ. πρωτοκ. 20150509α

Προς:
• Αναπληρώτρια Υπουργείου Οικονομικών: κα.  Νάντια Βαλαβάνη.
• Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων: κα. Σαββαϊδου Αικατερίνη.
 
Κοινοποίηση:
* Υπουργό Οικονομικών:  κ.  Γιάννη Βαρουφάκη
* Αναπληρωτής Υπουργείου Οικονομικών: Δημήτρης Μάρδας
* Βουλευτές Χανίων
* Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
* Ο.Ε.Ε.
 
Θέμα : Δυνατότητα – μετά από αίτηση λογιστή - 3ήμερης παράτασης στην υποβολή  πάσης φύσεως μηδενικών, πιστωτικών ή πληροφοριακού χαρακτήρα δηλώσεων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η μεταβατική περίοδος μηχανοργάνωσης αυτής της Χώρας.
 
Κύριοι,

με την παρούσα επιστολή αιτούμεθα να παρασχεθεί η δυνατότητα κάθε νομίμως ασκούντος το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού να αιτηθεί ηλεκτρονικά  σε οποιονδήποτε Δημόσια Υπηρεσία για προσωπική τριήμερη παράταση στην υποβολή οποιασδήποτε περίπτωσης ηλεκτρονικής ή χειρόγραφης δήλωσης η οποία δεν έχει δημοσιονομικό κόστος στο Δημόσιο, δηλαδή είναι είτε μηδενική είτε πιστωτική είτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα. Η αίτηση θα πρέπει να γίνει πριν την παρέλευση της εμπροθέσμου διορίας υποβολής της εν λόγω δήλωσης.

Ειδικότερα, σε περίπτωση π.χ. που κάποιος λογιστής σχεδίασε το πρόγραμμά του για την υποβολή μια συγκεκριμένης ή πλήθος συγκεκριμένων δηλώσεων και για οποιαδήποτε προσωπικούς λόγους (π.χ. υγείας, απουσίας, σύμπτωσης ή συνδυασμός καταστάσεων κ.τ.λ.)  διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει εμπρόθεσμα στην υποβολή των προαναφερόμενων δηλώσεων, να μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά για παράταση ολίγων ημερών ( τριών εργάσιμων ημερών) στην υποβολή τους χωρίς να του επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή με λίγα λόγια η υποβολή στο τριήμερο αυτό να θεωρείται από το σύστημα εμπρόθεσμη.

Η πρόταση αυτή έρχεται να καλύψει εκατοντάδες άδικα περιστατικά που έχουν διαδραματισθεί τα τελευταία χρόνια με θύματα πάντα τους λογιστές. Το 90% αυτών έχουν υποστεί είτε αφόρητη ψυχολογική πίεση είτε οικονομικό κόστος πληρωμής προστίμων για το τίποτα. Ναι όπως σας το λέμε. Για το τίποτα.

Και βεβαίως η παρούσα πρόταση της τριήμερης παράτασης δεν έχει σχέση με τον καθεαυτό προσδιορισμό των χρονικών περιθωρίων των υποβολών των δηλώσεων. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να είστε σε συνεννόηση πάντα και με τους εκπρόσωπους των λογιστών. Επί παραδείγματι οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν γίνεται να λήξουν πριν κλείσει ο Σεπτέμβριος… Συνεπώς η πρόταση της τριήμερης παράτασης γίνεται με δεδομένο ότι οι κανονικές, οι αρχικές ημερομηνίες υποβολής των οποιονδήποτε δηλώσεων είναι επαρκείς.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά σας ενημερώνουμε ότι τα προβλήματα ξεκινούν από δύο σημεία:  

Πρώτο σημείο: Οι σύμβουλοι του κάθε Υπουργείου όταν ενημερώνονται από τους συλλόγους ή από τους ίδιους τους λογιστές περί αδυναμίες εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων προωθούν την εξής θέση: « Μα τους έχει δοθεί ήδη παράταση»

Είναι φυσιολογικό όταν δεν εργάζεσαι ως λογιστής να μην μπορείς να καταλάβεις ούτε στο χιλιοστό στο τι βιώνουμε, πόσες παράλληλες λήξεις δηλώσεων έχουμε, τι ζητούνται από το κράτος και από τους πολίτες την ίδια στιγμή. Δεν θα σας κάνουμε καμία ανάλυση επί αυτού.  Θεωρούμε φυσιολογικό να μην υπολογίσετε αυτές τις συνθήκες αφού την ίδια στιγμή, εμείς οι ίδιοι οι λογιστές, δεν πιστεύουμε ότι συμβαίνουν όλα αυτά.

Δεύτερο σημείο: Οι σύμβουλοι του κάθε Υπουργείου θα επιμείνουν στην έννοια της «συμμόρφωσης» δηλαδή στην άκαμπτη εφαρμογή των νόμων όπως όταν υπάρχει λήξη υποβολής δήλωσης επιβάλλεται άμεσα το πρόστιμο χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Εδώ όμως, ενώ συμφωνούμε για την πιστή εφαρμογή των νόμων,  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να σταθμίσει τον παράγοντα «έλλειψη δόλου» ή  «την αδικία» και να εντάξει διατάξεις στον νόμο που να μην δημιουργούν προβλήματα χωρίς λόγο. Στο τέλος ο νομοθέτης αν δεν σταθμίζει σωστά το ανθρώπινο λάθος ή την ανθρώπινη αδυναμία τότε δεν νομοθετεί ορθώς.
           
Μετά τα ανωτέρω καλούμε να υιοθετήσετε την πρόταση μας νομοθετώντας έτσι ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα κάθε νομίμως ασκούντος το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού να αιτηθεί ηλεκτρονικά σε οποιονδήποτε Δημόσια Υπηρεσία για προσωπική τριήμερη παράταση στην υποβολή οποιασδήποτε περίπτωσης ηλεκτρονικής ή χειρόγραφης δήλωσης η οποία δεν έχει δημοσιονομικό κόστος στο Δημόσιο, δηλαδή είναι είτε μηδενική είτε πιστωτική είτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα. Η αίτηση θα πρέπει να γίνει πριν την παρέλευση της εμπροθέσμου διορίας υποβολής της εν λόγω δήλωσης.
 
 
Μ  ε     ε  κ  τ  ί  μ  η  σ  η
εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων
 
Ο Πρόεδρος Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος
Ο Αντιπρόεδρος  Κυπραίος Κωνσταντίνος
Ο Γραμματέας Κελάκης Μιχαήλ
Ο Ταμίας Παπαδάκης Ιωάννης
Το Μέλος Πετράκης Νικόλαος


Ετικέτες για αναζήτηση Χανίων λογιστές


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο