Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έντυπο Ε11: Η «επιτομή» της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και η εκπρόθεσμη υποβολή του

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Για άλλη μία φορά όλοι εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί, αναγκαστήκαμε –ακολουθώντας το γράμμα του νόμου–, να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε ένα ακόμη ηλεκτρονικό έντυπο το οποίο κατά την άποψη όλων των συναδέλφων –και εμού προσωπικά– δεν χρειάζεται πουθενά και για κανένα λόγο! Πρόκειται όπως καταλάβατε για το «περίφημο» Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας προηγούμενου ημερολογιακού έτους), το οποίο αποτελεί κατά την προσωπική μου άποψη αφενός μεν, την «επιτομή» της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας από πλευράς υπουργείου Εργασίας, αφετέρου δε, το άκρον άωτον της αμετροέπειας των υπευθύνων που εισηγήθηκαν την καθιέρωσή του. Γιατί, όταν εισηγείται κάποιο στέλεχος μία νέα υποχρέωση πρέπει προηγουμένως να έχει λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους και κυρίως το γραφειοκρατικό κόστος που θα επιφέρει στον επιχειρηματικό κόσμο η νέα αυτή υποχρέωση.

Η υποχρέωσή μας για υποβολή αυτού του εντύπου θεσπίστηκε με περίπτωση 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.5. του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014. Με την ίδια αυτή περίπτωση τροποποιήθηκαν και οι διατάξεις που αφορούν στο ειδικό βιβλίο αδειών.

Από  την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, βλέπουμε τα ακόλουθα:
«[…] Στο ίδιο πλαίσιο της μείωσης των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων, με την περίπτωση 3 απλοποιείται το περιεχόμενο του Βιβλίου αδειών που οφείλουν να τηρούν οι εργοδότες, ενώ ταυτόχρονα καταργείται η υποχρέωσή τους να διατηρούν το εν λόγω Βιβλίο επί πενταετία. Παράλληλα, διευκολύνεται το ελεγκτικό έργο των Επιθεωρήσεων Εργασίας με τη θέσπιση της υποχρέωσης των εργοδοτών να γνωστοποιούν, ετησίως, ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ- ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ», συνολικά στοιχεία για την χορήγηση των αδειών και του επιδόματος αδείας, στους εργαζόμενους τους […]».

Δηλαδή, ο νομοθέτης μας λέει ότι το έντυπο Ε11 θεσπίστηκε για την διευκόλυνση του έργου των επιθεωρητών εργασίας και πάντα με γνώμονα τη μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων! Πρώτη φορά στα χρονικά βλέπω να προστίθεται μία περιττή -όπως αποδεικνύεται- υποχρέωση για την υποβολή της οποίας πρέπει να δαπανηθούν εκατοντάδες εργατοώρες και ο νομοθέτης να διατείνεται ότι η νέα διάταξη συμβάλλει στη μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων!  Μα, έχοντας μία επιχείρηση στη διάθεση των επιθεωρητών εργασίας το ειδικό βιβλίο αδειών –όπως άλλωστε εδώ και τόσα χρόνια–, σε τι θα διευκολύνει περισσότερο το ελεγκτικό τους έργο η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11; 

Όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν είναι μόνο δικές μου σκέψεις αλλά σκέψεις και προβληματισμοί όλων των συναδέλφων από την πρώτη μέρα που θεσπίστηκε το έντυπο αυτό, που ουσιαστικά δημιουργεί μόνο γραφειοκρατικό κόστος χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μέχρι και τις 30.4.2015 έπρεπε ως γνωστόν να υποβάλουμε τα εν λόγω έντυπα στο σύστημα «Εργάνη». Μέσα στον ορυμαγδό των υποχρεώσεων, των αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία και των καταληκτικών ημερομηνιών που μας πνίγουν καθημερινά σαν βρόχος, είχαμε στο κεφάλι μας και αυτό το έντυπο. Παρόλο που είχε παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του εντύπου (σ.σ. η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ήταν η 31.1.2015 και παρατάθηκε αρχικά μέχρι 28.2.2015 και στη συνέχεια με νέα παράταση μέχρι τις 30.4.2015), εντούτοις ακόμη και αυτό το διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν αρκετό όπως αποδείχτηκε, αφού οι τρέχουσες υποχρεώσεις ανεβαίνουν καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο. 

Πριν την καταληκτική ημερομηνία έγιναν προσπάθειες από τα συλλογικά μας όργανα προκειμένου να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, αλλά τελικά οι ελπίδες όλων αποδείχτηκαν φρούδες, αφού τα συλλογικά αιτήματα δεν έγιναν δεκτά από το αρμόδιο υπουργείο. Καταβάλλοντας κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ακόμη και την ύστατη στιγμή, οι περισσότεροι συνάδελφοι κατόρθωσαν να υποβάλουν το έντυπο Ε11. Δυστυχώς όμως υπήρξαν αρκετοί συνάδελφοί μας που δεν πρόλαβαν και άλλοι που ενώ προσπαθούσαν να το υποβάλλουν βρήκαν το σύστημα κλειστό πριν ακόμη εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία.  Το μήνυμα που έβγαζε το σύστημα Εργάνη μετά τις 23:00 το βράδυ -και κατά διαστήματα- ήταν το ακόλουθο:
Τελικά, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα και όσοι συνάδελφοι δεν κατόρθωσαν να υποβάλουν το έντυπο Ε11, βρίσκονται μετέωροι και αγωνιούν για τα πρόστιμα που καραδοκούν γι΄ αυτή την παράβαση.  Για όσους συναδέλφους δεν μπόρεσαν να υποβάλουν το έντυπο, τόσο λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις συγκεκριμένες ώρες, όσο και λόγω του πλήθους των υποχρεώσεών τους που τελικά δεν τους επέτρεψαν να είναι εμπρόθεσμοι, πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα αποσυμπιέσει την υπάρχουσα κατάσταση και θα επαναφέρει την ηρεμία στους συναδέλφους λογιστές. Τα πρόστιμα που αφορούν στην εν λόγω παράβαση είναι συνάρτηση κάποιων παραγόντων (σοβαρότητα παράβασης, αριθμός ατόμων, βαθμός συνεργασίας, κ.λπ), και εναπόκειται στον κάθε ελεγκτή το τελικό ύψος αυτού. Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόστιμο αυτό δεν είναι αμελητέο.

Μετά την παράθεση όλων των ανωτέρω η πρότασή μου είναι η εξής:

α) Να ανοίξει το σύστημα για λίγες μέρες -κατόπιν επίσημης ανακοίνωσης του υπ. Εργασίας-, έτσι ώστε να υποβληθεί το Ε11 από όσους δεν μπόρεσαν να το υποβάλουν εμπρόθεσμα. Δεν πρέπει να ξεχνούν οι ιθύνοντες ότι από μία τέτοια ολιγοήμερη παράταση το κράτος δεν χάνει χρήματα. Εκτός αν θέλει να εισπράξει πρόστιμα οπότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε.

β) Να αναλογιστεί σοβαρά η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε11 είναι πραγματικά φενάκη, ένα έντυπο που δεν χρειάζεται πουθενά, δεν βοηθά κανέναν και γενικότερα η υποβολή του είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Η κατάργηση αυτού του εντύπου είναι μονόδρομος και πρέπει σύντομα να θεσπιστεί με νομοθετική διάταξη.

Ευελπιστώ οι ιθύνοντες να εγκύψουν στους προβληματισμούς όλων μας και να ανακοινώσουν σύντομα μία δίκαιη λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε, αφήνοντας στο περιθώριο τις διοικητικές ποινές για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν το Ε11, αποφορτίζοντας έτσι το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.Καλημέρα και καλή δύναμη.   


Ετικέτες για αναζήτηση Εργάνη Ε11


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο