Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΒΕΕΕ, κ. Γ. Καββαθά σχετικά με τις πληροφορίες για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς σχετικά με τις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει για την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ έκανε την εξής δήλωση:

«Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι η επικείμενη συμφωνία με τους εταίρους περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, δοκιμάζουν για ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά και τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% σε ένα υψηλότερο ποσοστό θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη και υπηρεσίες (τρόφιμα, ηλεκτρισμός, εστίαση), ενώ η μείωση του υψηλού συντελεστή 23% θα ευνοήσει κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων και την αγορά των εισαγόμενων αγαθών.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι πολλά από τα παραγόμενα αγαθά που υπόκεινται στο χαμηλότερο συντελεστή αφορούν εγχώριους κλάδους της οικονομίας, αυτό συνεπάγεται σημαντική επιβράδυνση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Είναι σαφές ότι λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά ούτε και των εσόδων του κράτους από την εφαρμογή ενός ενιαίου υψηλότερου συντελεστή. Άλλωστε, ο εθνικός κοινός στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν υπηρετείται μέσα από τις συνεχείς διακυμάνσεις των φορολογικών συντελεστών, αλλά μέσα από μια συντεταγμένη ανάπτυξη των φορολογικών μηχανισμών.

Ο ενιαίος συντελεστής θα οδηγήσει σε νέα μείωση ρευστότητας. Πρόκειται για χρήματα που θα αφαιρεθούν από την αγορά, την κατανάλωση, τις άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για χρήματα που θα μετασχηματιστούν σε νέες οφειλές προς τους πιστωτές (τράπεζες),  τους προμηθευτές, ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο.

Παράλληλα, αν αυξηθεί το ΦΠΑ για τον κλάδο τουρισμού και εστίασης, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα γίνει ακόμα πιο οξύ καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10% με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να παρέχουν χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αξιολογήσει με σύνεση όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Οποιαδήποτε άμεση βίαιη μεταβολή χωρίς προγραμματισμό και μελέτη – άλλωστε πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 23% - δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα ούτε ρευστότητας ούτε ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως θα οδηγεί διαρκώς σε νέα λουκέτα και σε περαιτέρω επιδείνωση της.»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο