Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τη Δευτέρα η εισήγηση για την άρση της επιτήρησης

Θέμα ημερών είναι πλέον η επίσημη ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς επιτήρησης μετά από περίπου δυόμισι χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ασφυκτικού ελέγχου από τις Βρυξέλλες. Το μήνυμα έστειλε χθες ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε πως οι χώρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια σημείωναν...

Τη Δευτέρα η εισήγηση για την άρση της επιτήρησης

Θέμα ημερών είναι πλέον η επίσημη ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς επιτήρησης μετά από περίπου δυόμισι χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ασφυκτικού ελέγχου από τις Βρυξέλλες. Το μήνυμα έστειλε χθες ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε πως οι χώρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια σημείωναν ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ τους, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν σημειώσει σημαντικές διορθώσεις τον τελευταίο χρόνο. Ο Επίτροπος τόνισε πως ειδικώς η Ελλάδα και η Γερμανία θα εξέλθουν πολύ γρήγορα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και το «πράσινο φως» θα δοθεί την επόμενη Δευτέρα, όταν η Επιτροπή δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για τις οικονομίες των χωρών αυτών. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη όπου ο κ. Αλμούνια παρέπεμψε στην έκθεση εαρινών προβλέψεων της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα, με την οποία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την άρση του καθεστώτος επιτήρησης.

Αναφερόμενος ειδικώς στην Ελλάδα ο κ. Αλμούνια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας με ιδιαίτερη μνεία για μία ακόμη φορά στο ασφαλιστικό και στους κινδύνους που εγκυμονεί για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Η Επιτροπή υπογραμμίζει πάντως ότι το 2006 υπήρξε «ισχυρή διόρθωση» του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο περιορίστηκε στο 2,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού στις ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία αυτών των μέτρων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και δημιουργείται ήδη κλίμα ταχείας εξόδου από την επιτήρηση δεν είναι αποσαφηνισμένο το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα εισηγηθεί η Επιτροπή. Σύμφωνα με την διαδικασία, το Κολλέγιο των Επιτρόπων με βάση την εξέταση των στοιχείων για την πορεία των οικονομιών που εξετάζονται, θα εισηγηθεί στην Κομισιόν την άρση ή μη της επιτήρησης και στη συνέχεια το eco/fin θα επικυρώσει ή όχι την απόφαση αυτή. H συνεδρίαση του eco/fin έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Στα υπό εξέταση στοιχεία για την κάθε οικονομία είναι, πέραν της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που σημαίνει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν την ικανότητα της χώρας να πετύχει διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής αυτής πειθαρχίας που να στηρίζεται σε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα. Ακριβώς στο θέμα αυτό είχε επιμείνει ιδιαίτερα ο κ. Αλμούνια στις επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας την ανάγκη για διαρθρωτικού και άρα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα τα οποία ζητούσε από την ελληνική πλευρά παράλληλα με τα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Η άρση της επιτήρησης θα σηματοδοτήσει ευρύτερες θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία με αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο