Διακριτική μεταχείριση λόγω ψυχικής αναπηρίας σε προκήρυξη του Ο.Α.Ε.Δ.

Εργατικά - Ασφαλιστικά

5 Μάιος 2015
Taxheaven.gr

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Μάιος 2015

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδική Επιστήμονας: Αιμιλία Πανάγου

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρέλαβε και εξέτασε αναφορές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και πολιτών σχετικά με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Aτόμων με αναπηρία για το έτος 2014-2015. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στα προγράμματα δεν δύνανται να συμμετέχουν (…) τα άτομα με αναπηρία οφειλόμενη σε ψυχική ασθένεια».

Η Αρχή επεσήμανε ότι η ανωτέρω προκήρυξη έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 12 «Ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου», καθώς και το άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της με το Ν. 4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν και να προωθούν το δικαίωμα στην εργασία και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου τα ΑμεΑ να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και σε επαγγελματική κατάρτιση και σε συνεχή εκπαίδευση.

Τέλος το να μη συμπεριλαμβάνονται στην πρόσκληση άτομα με ψυχική αναπηρία στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ του ΟΑΕΔ συνιστά διακριτική και άνιση μεταχείριση, σύμφωνα με την οδηγία 2000/78/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαμόρφωση Γενικού Πλαισίου Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία και στην Απασχόληση, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ψήφιση του Ν. 3304/2005, που αναφέρεται στην τήρηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας στην απασχόληση.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ ανταποκρίθηκε θετικά στις επισημάνσεις της Αρχής δεσμευόμενη εγγράφως για τη συνεργασία της με τους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με ψυχική αναπηρία, προκειμένου να συζητηθεί και να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε σε επόμενη προκήρυξη να συμπεριληφθεί κι αυτή η κατηγορία ΑμεΑ. Δεδομένης της πρόσφατης αλλαγής της Διοίκησης του Οργανισμού, η αρμόδια Γεν. Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δήλωσε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τη νέα Διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Η Αρχή θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306604