Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Διακριτική μεταχείριση λόγω ψυχικής αναπηρίας σε προκήρυξη του Ο.Α.Ε.Δ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Μάιος 2015

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδική Επιστήμονας: Αιμιλία Πανάγου

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρέλαβε και εξέτασε αναφορές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και πολιτών σχετικά με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Aτόμων με αναπηρία για το έτος 2014-2015. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στα προγράμματα δεν δύνανται να συμμετέχουν (…) τα άτομα με αναπηρία οφειλόμενη σε ψυχική ασθένεια».

Η Αρχή επεσήμανε ότι η ανωτέρω προκήρυξη έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 12 «Ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου», καθώς και το άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της με το Ν. 4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν και να προωθούν το δικαίωμα στην εργασία και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου τα ΑμεΑ να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και σε επαγγελματική κατάρτιση και σε συνεχή εκπαίδευση.

Τέλος το να μη συμπεριλαμβάνονται στην πρόσκληση άτομα με ψυχική αναπηρία στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ του ΟΑΕΔ συνιστά διακριτική και άνιση μεταχείριση, σύμφωνα με την οδηγία 2000/78/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαμόρφωση Γενικού Πλαισίου Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία και στην Απασχόληση, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ψήφιση του Ν. 3304/2005, που αναφέρεται στην τήρηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας στην απασχόληση.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ ανταποκρίθηκε θετικά στις επισημάνσεις της Αρχής δεσμευόμενη εγγράφως για τη συνεργασία της με τους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με ψυχική αναπηρία, προκειμένου να συζητηθεί και να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε σε επόμενη προκήρυξη να συμπεριληφθεί κι αυτή η κατηγορία ΑμεΑ. Δεδομένης της πρόσφατης αλλαγής της Διοίκησης του Οργανισμού, η αρμόδια Γεν. Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δήλωσε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τη νέα Διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Η Αρχή θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο