Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Καρποδίνης Μαρκ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι. Λογιστής (Α’ τάξης) - Φοροτεχνικός

Αναλυτής συστημάτων πληροφορικής

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου ενός μήνα που συμβολίζει την βλάστηση την αναγέννηση και τον ερχομό του καινούργιου. Η εβδομάδα αυτή θυμίζει καλοκαίρι καθώς θα έχει έντονη ζέστη (για την εποχή επίπεδα) και αγωνία στα πολιτικά δρώμενα για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. Όλος αυτός ο καταιγισμός των φορολογικών υποχρεώσεων δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να χαρούμε με τους δικούς μας ανθρώπους τα χρώματα της άνοιξης. Η κάθε εβδομάδα του μήνα χαρακτηρίζεται διαρκώς από άγχος για να προλάβουμε τις προθεσμίες και να διαβάζουμε είτε αναλυτικά είτε αποσπασματικά κάθε καινούργια είδηση και εγκύκλιο που δημοσιεύεται.

Πριν ξεκινήσουμε την εβδομαδιαία ανασκόπηση των φορολογικών θεμάτων στην εβδομάδα που πέρασε, να σημειώσω ότι στο πολιτικό σκηνικό πολύ συζήτηση έγινε για την αλλαγή της ομάδας διαπραγμάτευσης, την οποία πολλοί ερμήνευσαν ως απομάκρυνση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του υπουργού οικονομικών.

 

'Όπως φαίνεται, ετοιμάζεται  και το πρώτο πολυνομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης, με προσδοκία να ψηφισθεί ώστε να εκταμιευτούν το συντομότερο οι δόσεις που εκκρεμούν από τους δανειστές.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει το νομοσχέδιο θα περιέχει διατάξεις σχετικά με την διατήρηση (ίσως και αύξηση) της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση του φόρου πολυτελείας, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων (με προσθήκη ιχνηθέτη) και καπνού, ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, και την παραμονή του Εν.Φ.Ι.Α. για το 2015. ( δείτε αναλυτικά εδώ ) (και εδώ).

Ωστόσο σε ότι αφορά τον Εν.Φ.Ι.Α. θα υπολογιστεί μάλλον με τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες σύμφωνα με την  απάντηση της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κας Νάντιας Βαλαβάνη σε σχετική ερώτηση που  κατατέθηκε στη βουλή, θα αναπροσαρμοσθούν  μέχρι τέλος Ιουνίου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. ( δείτε αναλυτικά εδώ ).  Δηλαδή για όσους δεν το κατάλαβαν, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Όσο για τις περιβόητες κόκκινες γραμμές, η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των μισθών ή συντάξεων ( κύριων ή επικουρικών ) και ισχύει η δέσμευση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ όπως και η επαναφορά ( κατά τον Φεβρουάριο ) της 13ης σύνταξης.


Ρύθμιση οφειλών 

Δύο ανακοινώσεις για παρατάσεις είχαμε την εβδομάδα που πέρασε σχετικά με την ρύθμιση οφειλών του νόμου 4321/2015.

Η πρώτη αφορά την παράταση της προθεσμίας ( έως 26/05 ) για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι όσοι καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. ( δείτε αναλυτικά εδώ )

Η δεύτερη την παράταση δόθηκε με τροπολογία  που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο σχετικά με την επαναφορά της ΕΡΤ

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίου τύπου μετά από κατάθεση πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, παρατείνεται η ρύθμιση οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αφενός για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι οφειλέτες που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση και αφετέρου για να μπουν στη ρύθμιση οφειλές που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2015.

Ειδικότερα, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 2/6/2015, ενώ στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ασφαλιστικές οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1/4/2015. Ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην Ο.Π.Α.Δ η αίτηση για υπαγωγή υποβάλλεται έως και την 30/6/2015.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/4/2015 και εφεξής. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτησή τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 1.500.000 ευρώ.

Εκτός από την παράταση όμως είχαμε και αλλαγές στην ρύθμιση :

Ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η αίτηση υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθμιση, η δε ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:
• Μη καταβολής τρεχουσών εισφορών
• Καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, τριών δόσεων της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης. Οι πέραν της μιας δόσης καθυστερούμενες δόσεις της ρύθμισης προσαυξάνονται με επί πλέον επιτόκιο 0,25% μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς για τις προϋποθέσεις , τους όρους και τη διαδικασία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση μέσα από τις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών φορέων.

• Για το ΙΚΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://www.ika.gr.
• Για τον ΟΑΕΕ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα https://www.oaee.gr.
• Για το ΕΤΑΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα https://www.etaa.gr.
• Για τον ΟΓΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://www.oga.gr.

Το σχετικό δελτίο τύπου μαζί με την τροπολογία μπορείτε να τα δείτε εδώ


Επιστροφή στα δικά μας.

Στα σημαντικά της εβδομάδας που πέρασε συγκαταλέγεται η παράταση στην υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, η οποία έγινε γνωστή με δελτίο τύπου της ΓΓΔΕ.

Το κείμενο του δελτίου τύπου είχε ως εξής :

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, που είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, παρατείνεται έως και τις 10 Μαΐου 2015 η προθεσμία για την χωρίς πρόστιμο ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών αρχείων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων μέχρι και την 31.12.2015.

Φαντάζομαι ότι δεν έχετε καμία απορία για το πότε θα "ανοίξουν" οι εφαρμογές για την υποβολή των δηλώσεων.!!!


Εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελβετία προωθεί η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση θα συντάξει νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους εθελοντικής αποκάλυψης Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές φορολογικές αρχές, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θα διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε, μόλις το νομοσχέδιο περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η πολιτική διακήρυξη μεταξύ των δύο κρατών να μπορεί να υπογραφεί και να εφαρμοστεί. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών. [Δείτε ολόκληρο το θέμα εδώ]


Φορολογούνται ή όχι οι επιδοτήσεις των αγροτών;  Η απάντηση σ' αυτή την ερώτηση που μας στοιχειώνει εδώ και καιρό, θα έρθει με την τροπολογία που θα κατατεθεί (μάλλον αυτή την εβδομάδα) από την αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη. Δείτε το σχετικό θέμα εδώ [Βαλαβάνη: Αφορολόγητες οι επιδοτήσεις των αγροτών για το 2014 με νομοθετική ρύθμιση - Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2015]Ένας σύγχρονος τρόπος αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) μίας Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) είναι η παραχώρηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options). Πρόκειται ουσιαστικά για προσφορά στα μέλη του ΔΣ, αλλά ενίοτε και στους εργαζομένους της εταιρείας, μετοχών σε χαμηλή τιμή, ως αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχουν στην εταιρεία και οι οποίες επέφεραν την αύξηση της κερδοφορίας της αλλά και της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών. Σύμφωνα με την απόφαση ΔΕΑΦ 1055728 ΕΞ 2015/23.4.15, δίνονται διευκρινίσεις για το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών σύμφωνα με το νέο Κ.Φ.Ε.

Ως χρόνος κτήσης του εισοδήματος της παροχής θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του και κρίσιμος χρόνος άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης είναι εκείνος κατά τον οποίο μεταβιβάζονται οι μετοχές με μεταφορά αυτών στις μερίδες των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ., καθόσον κατά το χρόνο αυτό ο δικαιούχος αποκτά τυχόν ωφέλεια, η οποία αποτιμάται στην τιμή κλεισίματος κατά τον κρίσιμο αυτό χρόνο μειωμένη με την τιμή διάθεσης του δικαιώματος (προνομιακή τιμή). ( δείτε αναλυτικά εδώ )

Ενδιαφέροντα άρθρα

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το άρθρο του συνάδελφου Λεωνίδα Κορρέ για την παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από δικαιώματα. Στο άρθρο αναφέρεται ο ορισμός του δικαιώματος ως εισόδημα που προέρχεται από δικαιώματα πνευματικής, βιομηχανικής ιδιοκτησίας και λοιπά δικαιώματα όπως το know how η επιστημονική πείρα ή γενικότερα αμοιβές που πραγματοποιούνται για ανταλλαγή πληροφοριών. Άμα ανατρέξετε στο άρθρο θα διαπιστώσετε πως ο όρος δικαιώματα καλύπτει ένα μεγάλο πλήθος συναλλαγών και έχει εφαρμογή μόνο στις συναλλαγές μεταξύ φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, καθώς και μεταξύ φορολογικών κατοίκων Ελλάδας και χωρών με τις οποίες δεν έχει συναφθεί σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας αυτής. Σε περίπτωση συναλλαγών μεταξύ φορολογικών κατοίκων Ελλάδας και κατοίκων χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας εφαρμόζεται ο ορισμός ο οποίος προβλέπεται από τη συγκεκριμένη σύμβαση. ( δείτε αναλυτικά εδώ )

Στο άρθρο που έγραψαν οι συνάδελφοι Γιώργος Δαλιάνης και Μαρία Πουρνία για την αυτοπαράδοση ακινήτων αναλύονται οι φορολογικές αλλαγές που έφερε η ψήφιση του νόμου 4316/2014 όπου καταργείται το τεκμήριο της αυτοπαράδοσης ακινήτων, παγώνει από 01/01/2015 μέχρι 31/12/2016 ο φόρος ( 15% ) υπεραξίας ακινήτων και οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται να δηλώσουν την δαπάνη απόκτησης του ακινήτου όταν αυτό προέρχεται στην ιδιοκτησία τους μετά από αυτοπαράδοση. Να υπενθυμίσουμε πως η αρχική διάταξη προέβλεπε, ότι μετά την παρέλευση πέντε ετών (5) από την έκδοση της οικοδομικής αδείας ανέγερσης ενός ακινήτου, ο κατασκευαστής όφειλε να κάνει τη διαδικασία αυτοπαράδοσης και να καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ. ( δείτε αναλυτικά εδώ )

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ το τεύχος του περιοδικού Συνεργασία από την ΠΙΜ Εργασιακή. Στο τεύχος αναφέρονται άρθρα όπως :

 • τα είδη συμβάσεων εργασίας ( πλήρους, μειωμένης, εκ περιτροπής, ετοιμότητας, τηλεεργασία, έργου, δοκιμής )

 • κυρώσεις αδήλωτης εργασίας

 • υπολογισμός αποζημίωσης εκ περιτροπής εργασίας και αορίστου χρόνου

 • επιμόρφωση εργοδοτών σε εκπαιδευτικά προγράμματα για άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας επικινδυνότητας

 • η αμοιβή εργασίας κατά την ημέρα εορτής του αγίου πνεύματος

ΠΟΛ - Εγκύκλιοι - Αποφάσεις

ΠΟΛ.1088/17.4.2015 - Αφορά οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης Ε1 και των λοιπών εντύπων - δικαιολογητικών που υποβάλλονται με αυτή. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ( αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, ή δηλώσεις με επιφύλαξη ) φορολογικού έτους 2014, υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά ( μέσω διαδικτύου ) έως τις 30.06.2015 (προβλέπω σίγουρη παράταση). Εάν και εφόσον συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο τότε μόνο επιτρέπεται η χειρόγραφη υποβολή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Η Δ.ΗΛΕ.Δ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εκδίδει ηλεκτρονικά μέσω taxis τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου όπου βεβαιώνεται η οφειλή στον υπόχρεο και καταβάλλεται σε 3 ισόποσες δόσεις ( 31/07, 30/09, 30/11 ) εφόσον η προβλεπόμενη υποβολή είναι η 30/06.

Ποσό φόρου ( υπόχρεου και συζύγου ) μικρότερο των 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται και δεν επιστρέφεται ποσό φόρου μικρότερο των πέντε ευρώ. Για πρώτη φορά φέτος θα συμπληρώσουμε υποχρεωτικά το ΑΜΚΑ στο Ε1 ενώ στο Ε2 είναι προαιρετική η συμπλήρωση του αριθμού της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας. Για πρώτη φορά φέτος καταγράφονται μέσα από την δήλωση οι τόκοι εσωτερικού και εξωτερικού ώστε να υπολογιστεί η παρακράτηση του φόρου 15% επί των καταθέσεων. Τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχουν εισπραχθεί από φυσικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό καταχωρούνται.

Όταν συμπληρώνονται κωδικοί της δήλωσης με εισοδήματα - φόρους που καταβλήθηκαν στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση, οι φορολογούμενοι δύναται να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους. Σε ότι αφορά τις φοροαπαλλαγές, από το νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων.

Στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ( ΠΙΝΑΚΑΣ 4Α )

Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 307-308 σε συνδυασμό με τους κωδικούς 019-020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των προσώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις (3), πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.

Οι κωδικοί κωδικοί 325-326 αφορούν τις αμοιβές μελών Δ.Σ. που δεν προέρχονται από διανομή κερδών, ενημερώνονται αυτόματα ( βάσει του αρχείου που υποβάλουμε στο taxis ΠΟΛ.105119.2.2015 ) από το taxis και φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Οι κωδικοί 351-352 αφορούν ασφαλιστικές εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. Δηλώνεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του φορέα στον οποίο καταβλήθηκαν.

Οι κωδικοί 651-652 συμπληρώνονται από το φορολογούμενο με το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για εισόδημα από μισθούς-συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης στο οποίο η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης. Δεν συμπληρώνεται τυχόν ποσό φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για εισόδημα από μισθούς-συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα, βάσει ΣΑΔΦ, έχει αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης.

Οι κωδικοί 393-394 έχουν συμπληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση βάσει του αρχείου βεβαιώσεων που αποστέλλουν ηλεκτρονικά οι εκκαθαριστές (ΠΟΛ.1051/19.2.2015) και αφορούν αποδοχές που καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες για μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και οι οποίες δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται προκειμένου να συμψηφιστούν ποσά φόρου που εκ παραδρομής παρακρατήθηκαν στην Ελλάδα.

 

Ο πίνακας 4Β αφορά τα εισοδήματα από αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού όπου φορολογούνται με συντελεστή 15% και 10% αντίστοιχα. Ο πίνακας 4Γ1 αφορά τα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς από 01/01/2014 έχει καταργηθεί ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος και τα λογιστικά κέρδη που προκύπτουν ( μεταφορά του κέρδους από το Ε3 ) φορολογούνται με 13%.

Ο πίνακας 4.Γ2 αφορά τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ καταργούνται οι πίνακες για το εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα. Το εισόδημα από τα πρόσωπα που ασκούν ένα από τα κατ΄ ονομαζόμενα στο άρθρο 48 του προηγούμενου ΚΦΕ (Ν 2238/1994) επαγγέλματα, αναγράφεται στον πίνακα 4Γ2.

Στον πίνακα Δ1 δηλώνονται τα εισοδήματα ( π.χ. τόκοι καταθέσεων ημεδαπών τραπεζών, μερίσματα ) που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2014 , ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν, ή ο φόρος που αυτοαποδόθηκε, ή ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή εφόσον η αλλοδαπή είχε δικαίωμα φορολόγησης.

Ο πίνακας 4.Ε αφορά τα εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης Κεφαλαίου μετά τις μεταβολές που επέφεραν τα άρθρα 41 – 43 του Ν.4172/2013.

Όταν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τότε συνυποβάλλονται ( κατά περίπτωση με την κατηγορία των εισοδημάτων ) και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως τα έντυπα (Ε2,Ε3 και Ε16) και τυχόν βεβαιώσεις ( π.χ. για μερίσματα, αγροτικές επιδοτήσεις, αμοιβές για τεχνικά έργα, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες, βεβαιώσεις τόκων ή παρακράτησης φόρων, βεβαιώσεις για το ποσό διατροφής που καταβλήθηκε ετησίως ) ( δείτε αναλυτικά εδώ )


Υπενθυμίζω τέλος  ότι όλες οι πληροφορίες για την υποβολή των δηλώσεων του 2014 (προθεσμίες, έντυπα, διατάξεις αποφάσεις) βρίσκονται στον σχετικό σύνδεσμο " Προθεσμίες φορολογικών δηλώσεων 2015 - Πλήρης οδηγός " στην κεντρική σελίδα του κόμβου. μπορείτε να ανατρέχετε εκεί για να δείτε ότι είναι σχετικό με την υποβολή των φετινών δηλώσεων.


ΠΟΛ.1098/30.4.2015 - Παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης μέρους της οφειλής με έκπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 4321/2015. Παρατείνεται με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, μέχρι και τις 26 Μαΐου 2015, η προθεσμία καταβολής της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν.4321/2015, όπως ισχύει με ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εμπρόθεσμης καταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό. Τα ανωτέρω έγιναν γνωστά με δελτίου τύπου που κοινοποιήθηκε από το υπ. Οικονομικών. Θυμίζουμε ότι η ημερομηνία που είχε εκπνεύσει η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της λεγόμενης προκαταβολής με ισόποση ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εμπρόθεσμης καταβολή, ήταν η 27.4.2015. ( δείτε αναλυτικά εδώ )

Δόθηκε στην δημοσιότητα και η  ΠΟΛ.1097/28.4.2015 με τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 και της φορολογικής αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2014.

Δείτε το αναλυτικό άρθρο που έχει αναρτηθεί στο κόμβο και καταγράφει όλες τις αλλαγές του εντύπου Ε3 ( δείτε εδώ ) ωστόσο επιγραμματικά υπενθυμίζω τις αλλαγές του νέου εντύπου που εκτός από λεκτικές παρεμβάσεις προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν νέοι κωδικοί και πίνακες :

προστέθηκαν :

 • Οι νέοι κωδικοί 594, 597, 595-596, 907-908,348,280,515,319,324

 • Προστέθηκαν πεδία για τους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα

 • Κωδικός 347 Φορολογητέα Καθαρά Αποτελέσματα από αγροτική δραστηριότητα

 • τροποποίηση του πίνακα φορολογικής αναμόρφωσης με κατηγοριοποίηση δαπανών ( εκπιπτόμενες και μη ) - σε ισχύει η ΠΟΛ.1235/24.11.2011 , με την οποία δόθηκαν οδηγίες για τη συμπλήρωση της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.
Καταργήθηκε ή αφαιρέθηκαν :

 • οι κωδικοί 066,069,071,519,840,336

 • υποπίνακας εξωλογιστικού προσδιορισμού των κερδών

 • πίνακας συμπλήρωσης των ακαθάριστων εσόδων ανά Μ.Σ.Κ.Κ. για απλογραφικά βιβλία

 • τα πεδία των κωδικών που αφορούν δαπάνες και έσοδα για ελεύθερους επαγγελματίες

 • πίνακας Ι ( αφορά τον αυτοέλεγχο )

 • πίνακας με τα αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού καθαρών κερδών τεχνικών επιχειρήσεων


Στην εν λόγω απόφαση όμως είχαμε και μια σημαντική ανατροπή (ή διευκρίνιση διαλέξτε ότι θέλετε) σε σχέση με τις αμοιβές Δ.Σ. και τον τρόπο φορολόγησης αυτών σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Αναλυτικά στην παράγραφο 5 αναφέρεται ότι :  "επισημαίνεται ότι, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα ως διευθυντές ή μέλη Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, με την ιδιότητά τους αυτή φορολογούνται ως αποκτώντες εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (περίπτωση δ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12). Αντίθετα, όταν παρέχουν υπηρεσίες πέραν της ιδιότητας αυτής π.χ. ως μηχανικοί, λογιστές, δικηγορικές υπηρεσίες κ.λπ., στην ίδια εταιρεία - νομικό πρόσωπο από την οποία αποκτούν εισόδημα ως διευθυντές ή μέλη Δ.Σ. και ανεξάρτητα αν υπάρχει σύμβαση ή όχι, το εισόδημα τους αυτό προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα. ( δείτε αναλυτικά εδώ )"

Για όσους δεν το θυμούνται η ανατροπή έχει σχέση με τα αναφερόμενα στην απόφαση ΠΟΛ.1072/31.3.2015

Τέλος με βάση την απόφαση επισημαίνεται, ότι οι οικοδομικές επιχειρήσεις που ανεγείρουν οικοδομές προς πώληση όταν μετά την ανέγερση τους, επακολουθήσει εκμετάλλευση της οικοδομής με οποιοδήποτε τρόπο, όπως εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση κλπ., τότε τα εν λόγω ακίνητα αποκτούν την ιδιότητα του ενσώματου πάγιου στοιχείου της επιχείρησης, σε αντιδιαστολή με τα εμπορεύσιμα στοιχεία αυτής, οπότε κατά την πώληση αυτών η επιχείρηση αποκτά εισόδημα που προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση λογιστικά και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας.


Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦΑ 1054972 ΕΞ 2015/23.4.2015

Καθορισμός διαδικασίας και στοιχείων που χορηγούνται από τις Δ.Ο.Υ. στις Ειδικές Επιτροπές Κοινωνικής Αρωγής. Η Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής του Δήμου αποστέλλει εγγράφως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτημα χορήγησης στοιχείων με κατάσταση των αιτούντων βιβλιάριο ασφάλισης. Τα μέλη των Επιτροπών και γενικότερα όσα πρόσωπα λάβουν γνώση απόρρητων φορολογικών στοιχείων εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ.2 του αρ.17 του ν.4174/2013 περί φορολογικού απορρήτου. Οι Δ.Ο.Υ. στη συνέχεια χορηγούν συγκεκριμένα (για τον κάθε αιτούντα) φορολογικά στοιχεία ώστε να υπολογιστούν από τις επιτροπές οι αυξήσεις και μειώσεις για τον καθορισμό των δικαιούχων. σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ζητήσουν την έγκριση ή απόρριψη από υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. του αιτήματος για χορήγηση βιβλιαρίου σε ανασφάλιστο. ( δείτε αναλυτικά εδώ )

Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α 1048038 ΕΞ 2015/8.4.2015

Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθ. Δ6Α 1036682 ΕΞ/2014 25.2.2014 (Β' 478 και 558) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ισχύει, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότησης υπογραφής «Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης.

Αριθ. πρωτ.: 10582/27.4.2015

Επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς τους Ο.Τ.Α.- το πρόστιμο επιβάλλεται στις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 01/01/2015 μέχρι 20/03/2015 και η καταβολή της οφειλής γίνεται μετά την παρέλευση εξαμήνου από τον χρόνο στον οποίο αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη. Επομένως για τις οφειλές που βεβαιώνονται μετά από την 20/03/2015 επιβαρύνονται μόνο με τον τόκο ( το ύψος του επιτοκίου έχει καθοριστεί στο 0,05% πλέον 8,51 εκατοστιαίες μονάδες ) εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με τη παρ. 3 του αρ. 53 του ν. 4174/2013 δεν υπολογίζονται και δεν οφείλονται τόκοι επί των τόκων, ενώ, μέχρι 31-12-2015, οι τόκοι υπολογίζονται κατά την είσπραξη και για ολόκληρο το μήνα, εντός του οποίου αυτή διενεργείται ( παρ. 4, αρ.8, ν. 4224/2013). Οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι την 31/12/2014 εφαρμόζονται, ως προς τον υπολογισμό και το ανώτατο όριο των προσαυξήσεων, οι διατάξεις του αρ. 6 του ν.δ. 356/1974 όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή του από την παρ. 6 του αρ.7 του ν. 4224/2013 καθώς και οι συναφείς ρυθμίσεις (ενδ. ΥΑ 1016358/800/0016/2005, ΦΕΚ 244 Β' και άρ. 13, παρ.1 ν.3193/2003, ΦΕΚ 266 Α'). ( δείτε αναλυτικά εδώ )


Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1055958 ΕΞ 2015/24.4.2015 - Διαχείριση εκκρεμοτήτων φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων προηγούμενων ετών

Εντολή προς τις Δ.Ο.Υ. να επιβάλλουν τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται κατά περίπτωση (100, 250, 500 ευρώ) στις δηλώσεις εισοδήματος που δεν έχουν εκκαθαριστεί, λόγω μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους υπόχρεους, δίνει με απόφασή της η Γ.Γ.Δ.Ε.

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικών ετών 2014 και προηγούμενων ετών, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου επειδή δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα δικαιολογητικών που ζητήθηκαν από την Φορολογική Διοίκηση, δίδονται οι παρακάτω οδηγίες για τον χειρισμό τους:

α) Η ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των δηλώσεων και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί από τη ΔΗΛΕΔ, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα. Επομένως καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στην διάθεσή τους, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 32 του ΚΦΔ.

β) Η έκδοση και κοινοποίηση της πράξης πρέπει να πραγματοποιείται με βάση το άρθρο 37 του ΚΦΔ και να δίνεται προσοχή ώστε να αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός, όπως ορίζει η παραγρ. 3 του άρθ. 32 του πιο πάνω νόμου.

γ) Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται το πρόστιμο της περιπτ. δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 54, δηλαδή εκατό (100) ή διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση - απλοποιημένα - πλήρη). Η επιβολή, κοινοποίηση και πληρωμή των προστίμων, γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθ. 62 του ίδιου νόμου.

δ) Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 01/01/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί.

ε) Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

Ανακοινώσεις

Με δελτίο τύπου το Σ.Ε.Π.Ε. ανακοίνωσε πως οι αναρτήσεις στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις επιθεωρητών εργασίας για έλεγχο πραγματοποιούνται μετά την διενέργεια τους. Ωστόσο εξετάζουν υπηρεσιακώς ένα μεμονωμένο περιστατικό ανάρτησης που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να συμβεί. ( δείτε αναλυτικά εδώ )


ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής της, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, που μέχρι σήμερα διατίθετο μόνο στα γραφεία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΠΑΔ, θα χορηγείται από Δευτέρα 04 Μαΐου 2015 από όλα τα Υποκ/τα και Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. ( δείτε αναλυτικά εδώ )


Υποχρεώσεις Μαΐου 2015


10 Μαϊ 2015
 1. 10 Μαϊ 2015 Υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα
11 Μαϊ 2015
 1. 11 Μαϊ 2015 Υποβολή περιοδικής δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή από πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου

20 Μαϊ 2015
 1. 20 Μαϊ 2015 Δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου προηγούμενου ημερολογιακού τριμήνου


 2. 20 Μαϊ 2015 Καταβολή αγγελιoσήμου υπέρ ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ


 3. 20 Μαϊ 2015 Υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων

26 Μαϊ 2015
 1. 26 Μαϊ 2015 Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ


 2. 26 Μαϊ 2015Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας.

28 Μαϊ 2015
 1. 28 Μαϊ 2015 Υποβολή δήλωσης απόδοσης Παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα - Τόκους - Δικαιώματα (Περιόδου Μαρτίου)

29 Μαϊ 2015
 1. 29 Μαϊ 2015 Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. - Χρεωστικής - Μηδενικής - Πιστωτικής - για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία μηνός Απριλίου


 2. 29 Μαϊ 2015 Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝ LINE

31 Μαϊ 2015
 1. 31 Μαϊ 2015 Διαβίβαση πληροφορίων από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Γ.Γ.Π.Σ. (Πιστωτικοί - χρεωστικοί τόκοι - συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες κλπ) 2013 και 2014, χωριστά για κάθε έτος


 2. 31 Μαϊ 2015 Διαβίβαση πληροφορίων από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Γ.Γ.Π.Σ. (Στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών) 2013 και 2014, χωριστά για κάθε έτος

Υποχρεώσεις Μαΐου που μεταφέρονται λόγω αργίας την 2α Ιουνίου 2015
2 Ιουν 2015 Παρακρατούμενοι φόροι
 1. 2 Ιουν 2015 Χρόνος και τρόπος απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α' και γ' της παραγράφου 5 και της παραγράφου 6 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α') (Περιόδου Μαρτίου)


 2. 2 Ιουν 2015Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Μαρτίου)


 3. 2 Ιουν 2015Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Μαρτίου)


 4. 2 Ιουν 2015Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα, περιόδου : Μαρτίου


 5. 2 Ιουν 2015Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Μαρτίου)

ΙΚΑ-ΑΠΔ

 1. 2 Ιουν 2015Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.


 2. 2 Ιουν 2015Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός ηλεκτρονικά ή σε Υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως ΑΜΕ

Διάφοροι φόροι και τέλη

 1. 2 Ιουν 2015Υποβολή δήλωσης και απόδοση φόρου από τις κινηματογραφικές επιχειρήσεις για τα εισιτήρια που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα.


 2. 2 Ιουν 2015 Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας


 3. 2 Ιουν 2015Υποβολή δήλωσης και απόδοση εισφοράς Εισιτήρίων Δημοσίων Θεαμάτων


Λοιπές υποχρεώσεις

 1. 2 Ιουν 2015 Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου

 

Κλείνοντας το σημερινό μου σχόλιο θέλω να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας ( ελπίζω να μην πήγατε κατευθείαν στο τέλος ) και να σας υπενθυμίσω πως ο κόμβος έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή 08/05 ένα χρηστικό σεμινάρια ( webinar) για τη Φορολογία εισοδήματος Νομικών προσώπων όπου θα αναλυθούν εκτός των άλλων όλες οι αλλαγές μέσω χρηστικών παραδειγμάτων πάνω στα έντυπα θα παραδείγματα φορολόγησης νομικών οντοτήτων.

Το σεμινάριο αυτό (webinars) θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου στην γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα που διαθέτει ο κόμβος.

Όσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήματα, να κατεβάζουν τις σημειώσεις, να συνομιλούν μεταξύ τους (chat), να βλέπουν ταυτόχρονα τους εισηγητές αλλά και τις παρουσιάσεις. Σε όλα τα σεμινάρια που πραγματοποιεί ο κόμβος οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν άμεσα τη βεβαίωση παρακολούθησης, αλλά και τις ερωτοαπαντήσεις που θα λάβουν χώρα στο σεμινάριο. Να σημειώσω ότι στα τελευταία webinars που διοργάνωσε ο κόμβος έχουν απαντηθεί πάνω από 400 ερωτήματα στο κάθε ένα. ( δηλώστε συμμετοχή από εδώ )

Τέλος να ενημερώσω ότι  αναρτήθηκε και η σχετική ανακοίνωση για το επόμενο webinar που αφορά την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. [Δείτε εδώ σχετικά και δηλώστε συμμετοχή.]

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια ...
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
 • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο