Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εντονη αντίθεση του IAB Hellas στη φημολογούμενη επιβολή φόρου στις online διαφημίσεις

Ο Οργανισμός Διαδραστικής Επικοινωνίας Ελλάδος (IAB Hellas), ο κλαδικός φορέας που εκφράζει το σύνολο της εγχώριας αγοράς ψηφιακής και διαδραστικής διαφήμισης, με μέλη εταιρείες-διαφημιζομένους, online media και διαφημιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή διαφήμιση, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη φημολογούμενη επιβολή φόρου σε διαφημίσεις που προβάλλονται στα ηλεκτρονικά μέσα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η αγορά της ψηφιακής διαφήμισης αποτελεί ακόμα ένα μέρος μόνο (και σίγουρα όχι το μεγαλύτερο) της συνολικής αγοράς διαφήμισης, ενώ τα νούμερά της απέχουν σημαντικά από άλλες αγορές της Ευρώπης, καθώς η υγιής ανάπτυξή της έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την ύφεση των τελευταίων ετών.

Παράλληλα, ως νέο και διεθνές μέσο, παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης, ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς πιθανή εφαρμογή οποιασδήποτε επιβάρυνσης θα προκαλούσε αναπόφευκτη στρέβλωση της αγοράς και βέβαιη ανακοπή της ανάπτυξης της αγοράς, με τη δημιουργία κινήτρου για τη μεταφορά έδρας εγχώριων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό, με απώλειες θέσεων εργασίας και πιθανότητα απώλειας του αντίστοιχου φορολογικού εσόδου.

Σύμφωνα με πρόσφατο paper (20 Απριλίου 2015) που εξέδωσε το IAB Europe, η ψηφιακή διαφήμιση παίζει βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση ψηφιακού περιεχομένου, υπηρεσιών και εφαρμογών, καθιστώντας τα ευρέως διαθέσιμα με ελάχιστο ή καθόλου κόστος για τον καταναλωτή. Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, οι ψηφιακές υπηρεσίες δημιουργούν περισσότερο net value για τους καταναλωτές από κάθε άλλο κλάδο. Για παράδειγμα, αν οι χρήστες-καταναλωτές έπρεπε να χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες αυτές, ένα 40% αυτών δεν θα είχε ούτε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα πάλι με έρευνα της McKinsey, η ψηφιακή διαφήμιση έχει προκαλέσει με τρόπο άμεσο αύξηση του ΑΕΠ κατά 15% στις οικονομίες των G20 χωρών από το 2002 ως το 2010. Παράλληλα, η ψηφιακή διαφήμιση ενδυναμώνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιουργώντας ευκαιρίες για την προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε ένα ευρύτερο κοινό ακόμα και εκτός της χώρας στην οποία κυρίως δραστηριοποιούνται.

Ο Οργανισμός Διαδραστικής Επικοινωνίας Ελλάδος, με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της αγοράς παραγωγής online περιεχόμενου και ψηφιακής διαφήμισης, οφείλει να τονίσει τις συνέπειες από μια επιβάρυνση η οποία θα έπληττε το ήδη βεβαρυμένο επιχειρείν στη χώρα μας, αλλά και θα προσέθετε επιπλέον πολυπλοκότητα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς λόγω της δυσκολίας εφαρμογής της.

Καλεί δε την Κυβέρνηση σε διάλογο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κλάδο να παρουσιάσει σε βάθος τις αρνητικές επιπτώσεις από την οποιαδήποτε επιπλέον φορολόγηση των Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψηφιακής διαφήμισης, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις ευρύτερα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο