Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλαγές στην λειτουργία των εφοριακών - Κυκλική αντικατάσταση και αξιολόγηση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559 e-mail: [email protected]

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Δελτίο Τύπου

Την έναρξη συνεχούς, ανοιχτής και απρόσκοπτης συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με την Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, για την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου όσον αφορά τις οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και τη χαρτογράφηση και καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, συμφώνησαν στη σημερινή συνάντησή τους ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκη και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής.

Μετά τη συνάντηση έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γιάνης Βαρουφάκης, Υπουργός Οικονομικών:

Με πολύ μεγάλη χαρά σήμερα καλωσόρισα τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, στο Υπουργείο. Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη πολλών συναντήσεων που θα ακολουθήσουν και η απαρχή μίας αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Επιθεώρησης και του Υπουργείου. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία έχουμε ανάγκη τον κ. Ρακιντζή για μία πιο χρηστή, αποτελεσματική και δίκαιη λειτουργία των θεσμών, των υπηρεσιών του Υπουργείου και γενικότερα της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία άπτεται πολλών δραστηριοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Συζητήσαμε την αρχή της συνεργασίας μας όσον αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, το διορισμό και την ανακύλιση (rotation) των εφόρων στις εφορίες της χώρας με τρόπο που να εμποδίζει τη δημιουργία στεγανών και πρακτικών που εναντιώνονται στο δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Ρακιντζής μας έκανε μία πρόταση για να υπάρξει θέμα κωλύματος εντοπιότητας όπως και στους δικαστές. Θα το συζητήσουμε, θα μας κάνει συγκεκριμένη πρόταση επί του ζητήματος.

Ακόμη, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αρχίσει μία διαδικασία συζήτησης του τρόπου με τον οποίο πρέπει να επανασυσταθεί και να στελεχωθεί η οικονομική επιθεώρηση και να επανεξετασθούν οι αρμοδιότητες, στόχος ο οποίος συνάδει με την ισχυροποίηση των οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης.

Συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα- στο οποίο ο κ. Ρακιντζής και η Επιθεώρηση θα μας βοηθήσουν- της χαρτογράφησης και καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, κάτι που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επίσης, στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεών μας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ιδίως σε μία περίοδο όπου θα πρέπει να αποτελέσει εχέγγυο σε μία αναπτυξιακή προσπάθεια, συζητήσαμε τη σύσταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας την οποία θα προωθήσουμε ως κυβέρνηση. Επίσης, συζητήσαμε γενικότερα μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη φορολογική δημοσιονομική διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία. Έχουμε ορίσει δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Επιθεώρησης, που θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, σε καθημερινή βάση. Υπάρχει μία σειρά από προτάσεις του κ. Ρακιντζή προς το Υπουργείο μας, οι οποίες πολύ σύντομα θα πάρουν νομοθετική και διοικητική μορφή.

Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης:

Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό για την ευκαιρία που μου έδωσε να του υποβάλω προτάσεις για χρόνια ζητήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό δημόσιο, εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, γιατί έχουμε βαρίδια κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση και στην αξιοπρεπή και αξιολογική λειτουργία του κράτους. Έθεσα τα θέματα που σας είπε ο κ. Υπουργός, θα τα αξιολογήσουμε κατά σειρά προτεραιότητας και ελπίζω σιγά-σιγά, όταν επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα, να έχει αποδώσει καλύτερα και το κράτος και η οικονομία και γι αυτό ευχαριστώ τον υπουργό και τον συγχαίρω για την πρωτοβουλία.

Ερώτηση για την οικονομική αποτίμηση των προτάσεων και για το τι θα μπορούσαν να αποδώσουν:

Λ. Ρακιντζής: Δεν ξέρω. Ξέρω απλώς ορισμένα μεγέθη. Πχ τα κληροδοτήματα, που θα προσπαθήσουμε να τα αξιολογήσουμε, είναι μία περιουσία 10 δισ. ευρώ. Η κτηματική περιουσία του δημοσίου, η οποία κανείς δεν ξέρει πόση είναι, είναι πολλαπλάσια αυτού του ποσού, αλλά πώς θα αξιολογηθεί είναι θέμα πολιτικών και οικονομικών συναθροίσεων. Για να κάνεις όμως το γύρο του κόσμου πρέπει κατ’ αρχήν να κάνεις το πρώτο βήμα. Και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο βήμα.


Ετικέτες για αναζήτηση αξιολόγηση εφοριακοί Βαρουφάκης


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο