Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το πρώτο νομοσχέδιο με στόχο να πειστούν οι θεσμοί για συμφωνία

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Πολυνομοσχέδιο με την προσδοκία να ψηφιστεί και να οδηγήσει σε μερική εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν ετοιμάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν συμφωνηθεί ακόμη οι διατάξεις του με τους δανειστές της χώρας. Μετά την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη», με τον υπουργό, κ. Γ. Βαρουφάκη, να δηλώνει ότι το πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σήμερα και θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Έκτακτη εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει κάποιου είδους έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).

3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).

5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.

8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα κριτήρια θα είναι «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά θα είναι υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, καθώς η αλλαγή τους είναι ένα μέτρο που θα εξεταστεί τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον φόρο διανυκτέρευσης σε πολυτελή ξενοδοχεία, που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα αυτά ενδεχομένως να αποτελέσουν «μαξιλάρι» σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε μεγάλο δημοσιονομικό κενό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως τώρα να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

Από την άλλη πλευρά, στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται μέτρα με τα οποία υπάρχει σύγκρουση με τους δανειστές. Ειδικότερα:

1. Εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει σε αυτή τη φάση σε αύξηση του κατώτατου μισθού ή αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

2. Ασφαλιστικό. Δεν θα περιλαμβάνονται η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και η καταβολή 13ης σύνταξης.

3. Δεν θα υπάρχει ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (Bad Bank).

«Το νομοσχέδιο έχει δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν. Αν συμφωνήσουμε μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης χθες, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να υπάρξουν νομοσχέδια για να απεγκλωβιστούμε από θέματα που συμφωνούμε». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Ευ. Τσακαλώτος, ανέφερε χθες ότι η νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης θα λάβει αποφάσεις «επί θεμάτων που εκτιμάμε ότι μπορούν να περάσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα ή το υπουργικό συμβούλιο», αναδεικνύοντας το δύσκολο των πολιτικών χειρισμών στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, δήλωσε χθες ότι «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου». Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η συμφωνία θα μεταφερθεί για τον Ιούνιο. Σε αυτό το σενάριο, πάντως, αβέβαιη είναι η χρηματοδότηση της χώρας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες της χώρας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως θα αποτυπωθούν στο πολυνομοσχέδιο, θα συζητηθούν στο Brussels Group (BG) που –εκτός απροόπτου– θα συνεδριάσει διά ζώσης την Τετάρτη. Χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του B.G., όπου τέθηκε επί τάπητος η ατζέντα των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν από αύριο, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο