Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Δέσμευση για ολοκλήρωση των Περιφερειακών Χωροταξικών και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον χωρικό σχεδιασμό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αθήνα, 27 Απριλίου 2015

Δέσμευση Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνη για ολοκλήρωση των Περιφερειακών Χωροταξικών και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον χωρικό σχεδιασμό στην Ανοικτή Σύσκεψη του ΣΕΠΟΧ

Στην Ανοικτή Σύσκεψη του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) με θέμα: «Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ): αποτίμηση της αξιολόγησης, αναθεώρησης, εξειδίκευσης – κρίσιμα ζητήματα στο νέο πολιτικό τοπίο», ήταν εισηγητής σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, στην Αίθουσα Συγκλήτου του Ιστορικού Κτιρίου της παλιάς Πρυτανείας του ΕΜΠ.

Κύριος στόχος της Σύσκεψης ήταν η ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου μέσω της διατύπωσης προβληματισμών και εκτιμήσεων αναφορικά με τη διαδικασία αναθεώρησης των θεσμοθετημένων ΠΠΧΣΑΑ και η καταγραφή προτάσεων στην κατεύθυνση ουσιαστικής ανάδειξης των ΠΠΧΣΑΑ ως βασικών εργαλείων χωρικής ανάπτυξης.

Ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ επεσήμανε ότι: «η δέσμευση της κυβέρνησης είναι μία, και περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις μας: Να ολοκληρώσουμε γρήγορα τα περιφερειακά πλαίσια, γιατί οι χρόνοι πιέζουν αφόρητα. Προσανατολιζόμαστε έτσι σε επιτάχυνση όλων των σχετικών διαδικασιών. Είμαστε κοντά σας για να επιταχύνουμε όλοι μαζί, και παράλληλα να καταλήξουμε στην αναθεώρηση του Ν. 4269/2014».

Αναλυτικότερα, στην εισήγησή του ο Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε: «Η κυριότερη αιτία λανθασμένης οικονομικής εξέλιξης της χώρας μας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε ανέκαθεν τον χωρικό σχεδιασμό. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, αυτή η τάση επιδεινώθηκε. Η τάση δηλαδή να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το χώρο σε κάποιες ευκαιριακές, κυρίως οικονομικές ανάγκες οι οποίες πολλές φορές έχουν και ένα ένδυμα οικολογικό. Για παράδειγμα, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση για υψηλού επιπέδου τουρισμό...

Το να μπορέσουμε να βάλουμε τον χώρο να υπηρετεί τέτοιες προτεραιότητες, ίσως για κάποιους ακούγεται ελκυστικό. Προσωπικά, το ξεκαθαρίζω, είμαι εντελώς αντίθετος. Αυτός ο τρόπος θεώρησης έκανε τον κόλπο της Ελευσίνας να έχει αυτή την εικόνα. Κάποιος, κάπου, ήθελε να δώσει προτεραιότητα στην βιομηχανία και έπρεπε να προσαρμοστεί αυτή η περιοχή της Δυτικής Αττικής στην ανάγκη της βιομηχανίας, και όχι το αντίθετο», είπε με έμφαση ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ.

Όπως εξήγησε: «Αυτό μπορεί να το κατορθώσει ένας εθνικός σχεδιασμός που θα πατάει πάνω στους περιφερειακούς σχεδιασμούς. Και όχι το αντίθετο που ήθελε τα περιφερειακά να αλυσοδένονται πάνω σε μια τομεακή σκοπιμότητα».

Τέλος, ο Γιάννης Τσιρώνης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΣΕΠΟΧ στη διαδικασία ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων καθώς και στην αναθεώρηση του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για τη Χωροταξική-Πολεοδομική Μεταρρύθμιση.

Οι βασικοί άξονες της Ημερίδας του ΣΕΠΟΧ συνοψίζονται ως εξής:

➢ Ο ρόλος των ΠΠΧΣΑΑ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης (ΧΩΠΟΜΕ) και της συγκυρίας της κρίσης – Αλληλεπιδράσεις / επιπτώσεις Γενικού και Ειδικών Πλαισίων.
➢ Προωθούμενο αναπτυξιακό πρότυπο μετά τα νομοθετήματα της κρίσης.
➢ Σύζευξη χωρικού και οικονομικού σχεδιασμού στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020).
➢ Αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των ΠΠΧΣΑΑ στις τρέχουσες συνθήκες σε σύγκριση με την επιθυμητή – επιδιωκόμενη συνεισφορά τους.
➢ Ανάδειξη προβλημάτων μέσα από την διαδικασία εκπόνησης των μελετών.
➢ Προτάσεις επί θεμάτων θεσμικού πλαισίου.


Ετικέτες για αναζήτηση χωροταξικός


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο