Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι νέες μέθοδοι ρύθμισης δανείων από τις τράπεζες

Και κίνητρα στους οφειλέτες δανειολήπτες προκειμένου να παραμένουν συνεπείς στην αποπληρωμή δανείων τους που θα μπουν σε καθεστώς ρύθμισης, παράλληλα με το λανσάρισμα νέων προϊόντων ρυθμίσεων, σχεδιάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης του όγκου των επισφαλειών.

Στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα ένας νέος όρος εξυπηρέτησης οφειλών, το balloon payment, θα «συστηθεί» στους δανειολήπτες, φιλοδοξώντας να θέσει τέρμα στη «στάση πληρωμών» προς τις τράπεζες και να διευκολύνει τους οφειλέτες στην αποπληρωμή των δανείων τους. Με βάση τη μέθοδο «balloon», οι τράπεζες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να «σπάνε» το κεφάλαιο της οφειλής τους σε δύο μέρη, μεταφέροντας στο μέλλον την αποπληρωμή του 50% του κεφαλαίου, το οποίο στο μεταξύ δεν θα εκτοκίζεται. Το διάστημα του «παγώματος» του τμήματος της οφειλής θα μπορεί να εκτείνεται από 4 μέχρι και 10 χρόνια, οπότε και το δάνειο θα επανεξετάζεται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του πελάτη, αλλά και τη συνεργασία που έχει επιδείξει με την τράπεζα. Προκειμένου να ενθαρρύνουν τη συνέπεια εκ μέρους του πελάτη, οι τράπεζες θα συνοδεύουν τις νέες ρυθμίσεις δανείων με προνόμια όπως π.χ. έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις, τα οποία θα χορηγούνται στον πελάτη κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής των δόσεων, π.χ. ανά εξάμηνο ή έτος και όχι στο τέλος της περιόδου.

Οι ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες για ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα προσφέρουν οι τράπεζες, έρχονται να αντικαταστήσουν τις λύσεις που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια (οι συνηθέστερες, «πάγωμα» των δόσεων για 6 ή 12 μήνες, επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, περίοδος χάριτος) και οι οποίες κατέστησαν ανεπαρκείς στο περιβάλλον της όξυνσης της κρίσης. Πλέον, οι συνθήκες αναγκάζουν τις τράπεζες να προχωρήσουν και σε μαζικού χαρακτήρα διαγραφές οφειλών, αναγνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξουν δάνεια, κυρίως καταναλωτικά, που έδωσαν αφειδώς σε ανθηρές οικονομικές περιόδους.

Η προχθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς περί διαγραφής των οφειλών σε καταναλωτικά δάνεια μέχρι 20.000 ευρώ και «παγώματος» στεγαστικών δανείων όπως επίσης διαγραφής των τόκων τους για όσους δανειολήπτες εμπίπτουν στα κριτήρια του νόμου 4320/2015 (ετήσιο πραγματικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, κλιμακούμενο αναλόγως οικογενειακής κατάστασης και αριθμού τέκνων και φορολογητέα αξία περιουσίας μάξιμουμ 200.000 ευρώ), σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς την αλλαγή στρατηγικής από πλευράς τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η μέθοδος balloon payment εξετάζεται και για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, για τα οποία, όπως έγραψε το Capital.gr, η BlackRock ως εξωτερικός σύμβουλος των τραπεζών ετοιμάζει προτάσεις που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση τον ερχόμενο μήνα.Πηγή:www.capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση δανειολήπτες δάνεια οφειλέτες τράπεζες


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο