Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 41 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN



Ι. Πρόλογος

Αν και οδεύουμε ολοταχώς προς τα τέλη του ξανθού Απρίλη, εντούτοις κανείς από μας δεν έχει καταλάβει πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός απ΄ τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα. Το σήμερα γίνεται χθες τόσο γρήγορα που δεν το αντιλαμβανόμαστε, ενώ το αύριο γίνεται κι αυτό γρήγορα σήμερα και χθες εν ριπή οφθαλμού. Οι στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας όλο αυτό το διάστημα ήταν ελάχιστες σε αντίθεση με το άγχος, την πίεση και το φόρτο εργασίας που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ακολουθώντας εκόντες άκοντες το κυνήγι των προθεσμιών, της συνεχούς ενημέρωσης, της μελέτης των συνεχόμενων αλλαγών και της καθημερινής πίεσης, προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι ακροβατώντας πραγματικά πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Η αγάπη γι΄αυτό που κάνουμε, το μεράκι και οι γνώσεις που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα δημιουργούν τη συνισταμένη δύναμη που μας ωθεί να διαβούμε τα κακοτράχαλα μονοπάτια της επαγγελματικής κονίστρας. Ο μόνιμος εχθρός μας σ΄αυτό τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο είναι το άγχος και η ανασφάλεια των συνεχόμενων αλλαγών που μας τρώνε σαν σαράκι επί καθημερινής βάσεως.

Άλλη μία εβδομάδα πέρασε λοιπόν και είμαστε εδώ προκειμένου να σχολιάσουμε όσα συνέβησαν στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Το καλό με το σχόλιο της Δευτέρας είναι ότι μέσα από αυτή την μικρή ανασκόπηση όλοι φρεσκάρουμε τη μνήμη μας αναφορικά με όσα πραγματοποιήθηκαν επτά ημέρες πριν. Βέβαια, πολλοί συνάδελφοι δυσφορούν για τα μακροσκελή σχόλια της Δευτέρας, όμως δεν ευθυνόμαστε εμείς γι΄αυτό, αφού η τρέχουσα επικαιρότητα είναι πάντα πλούσια σε υλικό για σχολιασμό. Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες ώστε να σταχυολογούμε όλο το υλικό και να το παρουσιάζουμε όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά, διανθισμένο συχνά με λίγο καυστικό χιούμορ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να γραφεί το κάθε σχόλιο είναι πολλαπλάσιος του χρόνου που απαιτείται για να διαβαστεί, οπότε αντιλαμβάνεστε όλοι το μέγεθος του χρόνου που χρειάζεται για να το βλέπετε στις οθόνες σας κάθε Δευτέρα. Μακάρι να μην έχουμε πολύ υλικό έτσι ώστε να είναι μικρό και το σχόλιο, όμως κάτι τέτοιο δεν βλέπω ότι θα γίνει σύντομα.

Ας αρχίσουμε όμως να αναλύουμε τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, γιατί η ώρα περνά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

 

II. Αλλαγές στα εργασιακά

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που επήλθαν στο εργατικό δίκαιο ήταν τόσες που ακόμη και όσοι ασχολούνταν με τα εργατικά θέματα γενικότερα, ένιωθαν πως είχαν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Μάλιστα, έχω συλλάβει πολλές φορές τον εαυτό μου να βρίσκεται μετέωρος ανάμεσα σε όσα γνώριζα και σε όσες αλλαγές είχαν επέλθει στο μεσοδιάστημα των τελευταίων χρόνων. Όμως, που να βρεις αποκούμπι μέσα σε ένα τέτοιο θολό τοπίο; Νέες αλλαγές λοιπόν έρχονται στα εργασιακά, με σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως την 1η Ιουλίου του 2016, αλλά και επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη. Μπορείτε να μελετήσετε το σχέδιο νόμου με τίτλο Τροποποίηση διατάξεων του Νόμου 1876/1990 – Αποκατάσταση και Αναμόρφωση του πλαισίου περί Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, Μεσολάβησης και Διαιτησίας και άλλες διατάξεις.

 

 

ΙΙI. Το διάστημα αυτό γίνεται γενικότερα της ρυθμίσεως...

Το χρονικό διάστημα που διανύουμε υπάρχει μία λέξη που ηχεί καθημερινά σχεδόν στα αυτιά μας και δεν είναι άλλη από τη «ρύθμιση». Ρύθμιση εξπρές, ρύθμιση σε 100 δόσεις, ρύθμιση σε ασφαλιστικά ταμεία, ρύθμιση στην εφορία, ρύθμιση εδώ, ρύθμιση εκεί, ρύθμιση παραπέρα. Στις εφημερίδες γράφουν για τις ρυθμίσεις, στα κανάλια μιλούν γι΄ αυτές, τα τηλέφωνα πραγματικά παίρνουν φωτιά για ερωτήσεις σχετικές με τα θέματα αυτά, κι εμείς νιώθουμε να παρασυρόμαστε όλο και περισσότερο στη χοάνη της κρίσης και της ανασφάλειας που ταλανίζει το επάγγελμά μας. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε συνεχείς ανακοινώσεις για τα θέματα των ρυθμίσεων γενικότερα.

α) Ρυθμίσεις για φορολογικά χρέη:

Λίγο έως πολύ έχετε ενημερωθεί για τα βασικά θέματα που αφορούν σ΄ αυτή τη ρύθμιση. Την περασμένη Δευτέρα κοινοποιήθηκε και η σχετική απόφαση του υπ. Οικ. για την εν λόγω ρύθμιση των 100 δόσεων [βλ. ΠΟΛ.1080/7.4.2015 Ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση του Ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32 Α'/21.3.2015)]. Ο κόμβος, όπως συνηθίζει άλλωστε εδώ και χρόνια, είχε προβεί και στη σύνταξη ενός συνοπτικού οδηγού για την υποβολή αίτησης στην ρύθμιση οφειλών του νόμου 4321/2015, τον οποίο ενημερώνει με νέο υλικό όταν παρίσταται ανάγκη.

Μελετώντας τον οδηγό αυτόν σε συνδυασμό και με την ερμηνευτική εγκύκλιο μπορείτε να είστε ενήμεροι γύρω απ΄αυτή τη ρύθμιση. Πάντως παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ρύθμισης. Οι προσαυξήσεις μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση σε πολλές περιπτώσεις άλλαζαν χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο (άλλες προσαυξήσεις εμφανίζονταν τη μία μέρα και άλλες την επόμενη, κ.λπ.), γεγονός που δημιούργησε μία ανασφάλεια σε όλους μας. Επίσης, κάποιοι από τους οφειλέτες θα χρειαστεί να επισκεφθούν τις Δ.Ο.Υ. για τον διαχωρισμό βεβαιωμένων προστίμων από το κεφάλαιο μιας και η ηλεκτρονική εφαρμογή της ρύθμισης, δεν μπορεί να διαχωρίσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις από το κεφάλαιο στις περιπτώσεις αυτά έχουν συμβεβαιωθεί. Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε συνήθως σε φορολογικές υποθέσεις πριν από το 2006, αλλά και σε φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί από ελέγχους της εφορίας ή άλλων ελεγκτικών κέντρων. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις να έχει συμβεβαιωθεί πρόστιμο ή προσαύξηση μαζί με οφειλόμενο φόρο, μετά την ισχύ του ν. 4174/2013, καθώς τα πρόστιμα καταχωρούνται σε ξεχωριστό ΚΑΕ. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.

Να σημειώσουμε ότι σε οφειλές που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός των προστίμων και προσαυξήσεων από το κεφάλαιο (κύρια οφειλή), η εφαρμογή του taxis ειδοποιεί με το ακόλουθο μήνυμα:

Η κα Βαλαβάνη, ανακοίνωσε ότι σε όσους δεν υπαχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα ξεκινήσει η διαδικασία για λήψη αναγκαστικών μέτρων.

β) Ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία:

Το υπ. Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσα από συνεχείς ανακοινώσεις που θύμιζαν ντελάλη που διαφημίζει την πραμάτεια του, μας ενημέρωνε για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ρύθμιση οφειλών (38.560 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20/4, 16η ημέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης, 46.528 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 21/4, 17η ημέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης, 54.205 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 22/04, 18η ημέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης, 71.835 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές τους μέχρι και 24/04, 20η ημέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης). Προβλέπω ότι κάθε μέρα θα έχουμε και μία τέτοια ανακοίνωση από το ανωτέρω υπουργείο. Θα θελα όμως στην πορεία να έχουμε και αντίστοιχες ανακοινώσεις σχετικά με το πόσοι απώλεσαν τη ρύθμιση λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Για να δούμε, θα δούμε και τέτοιες ανακοινώσεις;

Αναφορικά με τη ρύθμιση στον Ο.Α.Ε.Ε. να σημειώσουμε ότι η υποβολή αίτησης προς τον Ο.Α.Ε.Ε. για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν. 4321/2015 γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από της υπηρεσίας «ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΕΔΩ». Στη συνέχεια, το ταμείο ανακοίνωσε ότι επεκτάθηκε η δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση οφειλών διαδικτυακά και για οφειλές άνω των 5.000 €. Το μήνυμα όμως που κάνει θραύση σ αυτή την ηλεκτρονική εφαρμογή είναι το παρακάτω:

Όσοι κατάφεραν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν επιτυχώς αίτηση για ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, θα μπουν σε ειδική κλήρωση και θα κερδίσουν πλούσια δώρα, ευγενική χορηγία του Ο.Α.Ε.Ε. για τις προσπάθειες που κατέβαλαν! Ο κ. Ρωμανιάς όμως διατείνεται ότι «Δεν διαφαίνεται σωτηρία του Ο.Α.Ε.Ε.». Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Ο.Α.Ε.Ε. με θέμα «Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Π.Ε Σερρών και επλήγησαν από έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από 05.03.2015 έως 08.03.2015»,αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενόμενης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβησαν τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα και κεφαλαιοποιούνται οι τρέχουσες και καθυστερούμενες εισφορές, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα.

Σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά στο ΤΣΜΕΔΕ, δείτε τη σχετική ανακοίνωση του ταμείου.

 

ΙV. Μερικές φορές είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς...

«Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα παιδιά να σταματήσουν να αποτελούν τεκμήρια και αντίθετα να ενισχυθούν οι οικογένειες τους». Τάδε έφη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, κα Νάντια Βαλαβάνη, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μία ακόμη άτυχη στιγμή της κας Υπουργού, η οποία προφανώς έχει μπερδέψει κάποια πράγματα.


V. Δηλώσεις φυσικών προσώπων, στο ίδιο έργο θεατές!

Μέχρι σήμερα, έχουν παρέλθει μόνο 86 ημέρες από την 1η Φεβρουαρίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να είχε ανοίξει η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με την κα Βαλαβάνη, το σύστημα θα ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και η προθεσμία θα παραταθεί ίσως για το πολύ 10 ημέρες! Αυτά ανέφερε η κα αναπληρώτρια Υπουργός στα πλαίσια συζήτησης στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Χ. Θεοχάρη. Μπορείτε να διαβάσετε την «κόντρα» Θεοχάρη - Βαλαβάνη για την καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Ανακρίβειες ειπώθηκαν και από τους δύο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όμως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. Μονίμως οι μεν κατηγορούν τους δε και ποτέ κανείς τους δεν ευθύνεται για τίποτε! Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι τελικά πάντα εμείς οι λογιστές πληρώνουμε τα λάθη και την ολιγωρία των εκάστοτε υπευθύνων, αφού τα τελευταία χρόνια υποβάλλουμε τις δηλώσεις των πελατών μας με την ψυχή στο στόμα και κάτω από τον πέλεκυ των προστίμων που καραδοκούν σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής.

Η επιστημονική ομάδα του κόμβου, μέσα από ένα άρθρο με τίτλο Το αδιέξοδο με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Να ανοίξετε αλλά να μην μας περιμένετε, κατέθεσε την άποψή της επί του ζητήματος αυτού και πρότεινε κάποιες λύσεις προκειμένου να αποσυμπιεστεί η όλη κατάσταση αναφορικά με το μείζον θέμα της υποβολής των δηλώσεων. Η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών Φοροτεχνικών, αναφορικά με το ίδιο θέμα των δηλώσεων σε σχετική ανακοίνωσή της ζήτησε «να δοθεί προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2015».

Και φέτος προβλέπεται ότι θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων. Κάποια στιγμή όμως αυτό πρέπει να τελειώνει. Δεν πάει άλλο...

 

VI. Σημαντικές παρατηρήσεις από το σεμινάριο που διοργάνωσε ο κόμβος για τα φυσικά πρόσωπα

Στο webinar που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 24.4.2015 με θέμα τη φορολογία φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος, δόθηκαν σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα φλέγοντα θέματα που μας απασχολούν όλους. Θα παραθέσω μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στο σεμινάριο αυτό μέσα από την εισήγηση αλλά και τη διαλογική συζήτηση των εισηγητών μεταξύ τους αλλά και με τους συναδέλφους που παρακολουθούσαν, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι.

Αγρότες του κανονικού καθεστώτος, του ειδικού καθεστώτος, αλλά και όσοι έχουν εισπράξει αγροτικές αποζημιώσεις πρέπει να υποβάλουν Ε3.
Αν κάποιος φορολογούμενος έχει έναν αγρό π.χ. με ελιές και απλά ιδιοχρησιμοποιεί τις ελιές (δεν τις πουλά, απλά τις καταναλώνει ο ίδιος), δεν υποβάλει Ε3. Αν όμως ο ίδιος φορολογούμενος λαμβάνει ταυτόχρονα κάποια επιδότηση, τότε πρέπει να υποβάλει Ε3
Οι επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, κ.λπ. των αγροτών, βάσει των ισχυουσών διατάξεων θα φορολογηθούν, εκτός αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση
Η ιδιοχρησιοποίηση των γαιών θα υπολογιστεί με το ΑΑ- ΓΗΣ, εκτός αν και σ΄ αυτό το θέμα αλλάξει κάτι από πλευράς Διοίκησης.
Τα φωτοβολταϊκά των αγροτών θα φορολογηθούν με 26% και όχι με 13%. Ας δούμε όμως το σκεπτικό των ανθρώπων της Διοίκησης γύρω από το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την παρ. 1 περ. στ του άρθρου 1 του ν. 3874/2010, ισχύουν τα εξής: "στ) Αγροτική δραστηριότητα είναι κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή της φυτικής, της ζωικής ή της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων και της υδατοκαλλιέργειας, που αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, στη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων και στη δασική παραγωγή. Ειδικά για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ο ως άνω ορισμός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του ως άνω εισοδήματος".

Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1, τέθηκε όπως προστέθηκε με το άρθρο 116 του ν. 4316/2014 και ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 24-12-2014, σύμφωνα με το άρθρο 128 του ιδίου νόμου.

Η άποψη των ανθρώπων της Διοίκησης είναι ότι αφού το εδάφιο αυτό ισχύει από 24.12.2014 και μετά δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο συντελεστής φορολογίας των αγροτών 13% για τη δραστηριότητα αυτή από 1.1.2014 - 23.12.2014, συνεπώς, για το διάστημα αυτό τα έσοδα από Φ/Β έως 100 ΚW των αγροτών πρέπει να φορολογηθούν με 26% ! Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή είναι μία πολύ σημαντική και συνάμα δυσάρεστη εξέλιξη για τους αγρότες!

Για όσους φορολογούμενους που αναφέραμε ανωτέρω οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν Ε3 -οι οποίοι δεν είχαν ποτέ δραστηριότητα-, θα πρέπει να προσέλθουν στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ. προκειμένου να δηλωθεί δραστηριότητα, έτσι ώστε να τους ανοίξει το έντυπο Ε3. Εκφράστηκαν προβληματισμοί αναφορικά με τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται. Περιμένουμε νέες διευκρινίσεις από τη Διοίκηση για το θέμα αυτό.
Σχετικά με το αρχείο των βεβαιώσεων αποδοχών. Τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα κάτω από 300,00 της παρ. 8, αλλά και κάτω από 150,00 της παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 δεν είναι υποχρεωτικό να τις ανεβάσουμε με το αρχείο των βεβαιώσεων, ούτε θα υποστούμε κυρώσεις αν δεν τις αναγράψουμε. Επίσης, για τις αμοιβές με εργόσημο (είτε ΙΚΑ, είτε ΟΓΑ), δεν είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε αρχείο βεβαιώσεων, γιατί αυτό και για φέτος είναι υποχρέωση του Ι.Κ.Α. Αν δεν στείλουν οι οργανισμοί αυτοί τα στοιχεία αυτά και κατά συνέπεια δεν έχουν αναρτηθεί στους φορολογούμενους τα σχετικά ποσά -όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι-, τότε θα αναγράψουμε μόνοι μας τα ποσά που απέκτησαν οι ενδιαφερόμενοι.

Αναμένουμε παράταση για την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων, μέχρι την 10η Μαίου (σ.σ. δείτε και την ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).

Σχετικά με το θέμα των μελών ΔΣ που παρέχουν και υπηρεσίες στην ίδια εταιρεία λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας (π.χ. λογιστής, μηχανικός, κ.λπ.), για τις μεν αμοιβές ΔΣ θα φορολογηθούν σαν μισθωτοί, ενώ για τα τιμολόγια που εκδίδουν στην ίδια την εταιρεία βάσει της επαγγελματικής τους ιδιότητας θα φορολογηθούν με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας (26% ή 33%). Εδώ υπήρξε μια διαφορετική ερμηνεία από αυτή που κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1072/2015 αναφορικά με το ίδιο θέμα και ουσιαστικά ξεκαθάρισε το ζήτημα.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα μέλος του ΔΣ, ή διαχειριστής ΕΠΕ, κ.λπ. φορολογείται με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας λόγω της παροχής σε είδος από τη χρήση αυτοκινήτου, αλλά ταυτόχρονα εκδίδει και τιμολόγια σε άλλους, ακόμη κι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να φορολογηθεί σαν «μπλοκάκιας», εντούτοις, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, το εισόδημα από τα μπλοκάκια θα φορολογηθεί με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας (26% ή 33%), λόγω του γεγονότος ότι φορολογείται για τις παροχές σε είδος με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας (σ.σ. δείτε και την απόφαση ΠΟΛ. 1047/2015).
Μέχρι 30.4.2015 μπορούμε να υποβάλλουμε ξεχασμένες (αρχικές) δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών αλλά και από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς τα πρόστιμα του ΚΦΔ. Δηλαδή, αν δεν είχα υποβάλλει μία προσωρινή μηδενική δήλωση από μισθωτή εργασία του μηνός 1/2015, μπορώ να την υποβάλλω μέχρι 30.4.2015 χωρίς τα πρόστιμα του ΚΦΔ (250,00 ή 500,00 ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για τις ξεχασμένες αρχικές προσωρινές δηλώσεις από επιχειρηματική δραστηριότητα, στις οποίες αν υποβληθούν μέχρι 30.4.2015 δεν θα επιβληθούν τα πρόστιμα του ΚΦΔ, παρά μόνο οι σχετικές προσαυξήσεις.

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό -αφορά σε πελάτες σας δικηγόρους, κ.λπ.- ότι βάσει της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, παρατάθηκε έως 30/6/15, η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2014 για όλους τους τομείς ασφάλισης του Τομέα Νομικών. Συνεπώς από την απόφαση αυτή του Δ.Σ., σε συνδυασμό και με την απόφαση Δ12Α 1170320 ΕΞ 2014/30.12.2014 Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα δικηγόρων, οι δικηγόροι θα μπορούν να εκπέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους που θα καταβληθούν μέχρι 30.6.2015, στο φορολογικό έτος 2014.

Τέλος, να σημειώσω ότι θα υπάρξει επαναληπτικό σεμινάριο για τα φυσικά πρόσωπα στις 22.5.2015 με εισηγητές τους κ.κ. Θανάση Σαφαρή (στέλεχος του υπ. Οικ.) και Ηλία Κατούδη (πρώην αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Φορολογίας του υπ. Οικ.). Επίσης, να υπενθυμίσω ότι στις 8.5.2015, έχουμε επαναληπτικό σεμινάριο για τα νομικά πρόσωπα. Για τη συμμετοχή σας θα ενημερωθείτε από τον κόμβο όπου θα υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

VΙΙ. Αρθρογραφία, κ.λπ.

Ας δούμε στο σημείο αυτό και τη σχετική αρθρογραφία που δημοσιεύτηκε στον κόμβο. Για την προστασία του στρατευμένου εργαζόμενου αλλά και για το τί ισχύει για 1η Μαΐου, αναφέρθηκε ο καλός συνάδελφος Ανδρέας Σακελλαριάδης στα δύο αυτά άρθρα του. Να αναφέρω εδώ ότι με βάση την απόφαση υπ΄αριθμ. 13611/274/1.4.2015 Καθορισμός της 1ης Μαΐου 2015, ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας, που υπογράφηκε από τον υπ. Εργασίας κ. Σκουρλέτη, καθορίστηκε η ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν το εγχειρίδιο ενημέρωσης εφοριακών και φορολογικών ελεγκτών για τη δωροδοκία και τη διαφθορά.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ήταν και αυτό του συναδέλφου Γιώργου Ασημάκη με τίτλο Ενδοομιλικές Συναλλαγές – Συνοπτικός Πίνακας - Aτέλειες και Aσάφειες.


VIΙI. Τριγωνικών συναλλαγών του άρθρου 21 συνέχεια...

Αναφορικά με το θέμα των τριγωνικών συναλλαγών και του περιβόητου άρθρου 21 του ν. 4321/2015 είχαμε εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα. Στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του υπ. Οικ., τέθηκε για διαβούλευση η απόφαση για τις τριγωνικές συναλλαγές του άρθρου αυτού. Για το ζήτημα του άρθρου 21 καθώς και των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα έχουν γραφεί πολλές σελίδες μέχρι σήμερα από διάφορους φορείς. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 7η Μαΐου 2015 και ώρα 14.00. Μπορείτε να μελετήσετε την απόφαση αυτή ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Σε Δημόσια διαβούλευση η απόφαση για τις τριγωνικές συναλλαγές του άρθρου 21 του ν. 4321/2015

Επέλεξα να παραθέσω από την παραπάνω απόφαση τις εξαιρέσεις υπαγωγής στο εν λόγω άρθρο 21 του ν. 4321/2015:

Συναλλαγές μεταξύ ημεδαπών επιχειρήσεων
Συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. (ζ) ν.4172/2013, οι οποίες έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν.4172/2013 και των άρθρων 21 και 22 του ν.4174/2013.
Το άρθρο 21 περ. (γ) τίθεται σε εφαρμογή μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η ημεδαπή επιχείρηση δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διατάξεις των άρθρων 50 ν. 4172/2013 και των άρθρων 21 και 22 του ν.4174/2013, δηλαδή είτε πραγματοποιεί συναλλαγή με όρους διαφορετικούς από αυτούς που θα ίσχυαν μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, είτε δεν έχει τεκμηριώσει τη σχετική συναλλαγή στο πλαίσιο φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών σύμφωνα με το περιεχόμενο και τις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.4174/2013 και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι δαπάνες που καταβάλλονται σε συνδεδεμένα πρόσωπα, πριν τη λήξη της προθεσμίας για την σύνταξη του φακέλου τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών του αντίστοιχου φορολογικού έτους, θα υποστηρίζονται από τον φάκελο τεκμηρίωσης του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους. Ειδικά σε περιπτώσεις δαπανών που καταβάλλονται σε συνδεδεμένα πρόσωπα πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη σύνταξη του φακέλου τεκμηρίωσης για το αντίστοιχο φορολογικό έτος και αφορούν συναλλαγές που δεν έχουν τεκμηριωθεί στο πλαίσιο του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους (π.χ. νέες συναλλαγές), η υποχρέωση υποβολής αντιγράφου του φακέλου τεκμηρίωσης, για σκοπούς συμμόρφωσης με το άρθρο 21 παρ. (γ) του ν.4321/2015 θα μετατίθεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για τη σύνταξη του εν λόγω φακέλου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21παρ.3 του ν.4174/2013.
Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 21 του ν.4321/2015 εφαρμόζονται και για όσες συνδεδεμένες επιχειρήσεις δεν είναι υπόχρεες κατάθεσης φακέλου τεκμηρίωσης.
Ο ορισμός της «εν τοις πράγμασι» συνδεδεμένης επιχείρησης της περίπτωσης γ’ του άρθρου 21 του ν.4321/2015, ταυτίζεται με τον ορισμό του «συνδεδεμένου προσώπου», όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 (ζ) του ν.4172/2013. (σ.σ. συνδεδεμένο πρόσωπο κατά το άρθρο 2 του ΚΦΕ είναι:

ζ) «συνδεδεμένο πρόσωπο»: κάθε πρόσωπο, το οποίο συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, τον έλεγχο ή το κεφάλαιο άλλου προσώπου, το οποίο είναι συγγενικό πρόσωπο ή με το οποίο συνδέεται. Ειδικότερα, τα ακόλουθα πρόσωπα θεωρούνται συνδεδεμένα πρόσωπα:
αα) κάθε πρόσωπο που κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,
ββ) δύο ή περισσότερα πρόσωπα, εάν κάποιο πρόσωπο κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,
γγ) κάθε πρόσωπο με το οποίο υπάρχει σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης η ελέγχου η ασκεί καθοριστική επιρροή ή έχει τη δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής άλλου προσώπου ή σε περίπτωση που και τα δύο πρόσωπα έχουν σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής από τρίτο πρόσωπο.

Συναλλαγές που αφορούν ενδοομιλικές πληρωμές τόκων και δικαιωμάτων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 63 παρ.2 του ν.4172/2013.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της επιστημονικής ομάδας του κόμβου, η οποία μέσα από ένα άρθρο δυο επιστημονικών συνεργατών της, παρέθεσε παρατηρήσεις σχετικά με την δημόσια διαβούλευση της απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 21 του ν. 4321/2015. Για να δούμε πως θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της απόφασης μετά και τη διαβούλευση. Αν και δεν έχουμε γενικότερα και τις καλύτερες αναμνήσεις από ανάλογες διαβουλεύσεις, αφού αυτές γίνονταν μόνο για το θεαθήναι...

 

IX. Θέματα Γ.Ε.ΜΗ.

Στα σχόλια της Δευτέρας λίγες φορές απουσιάζουν οι ενότητες που αναφέρονται στο Γ.Ε.ΜΗ. Έτσι και στο σημερινό σχόλιο υπάρχει υλικό που αφορά στο αγαπημένο μας Γ.Ε.ΜΗ. Να τονίσω ότι γύρω από τα θέματα αυτά πολλοί από μας έχουμε μπερδευτεί και δεν ξέρουμε τι ισχύει αλλά ούτε και τι πρέπει να κάνουμε γύρω από τις δημοσιεύσεις ισολογισμών, κ.λπ.

i. Με την απόφαση υπ΄αριθμ αρ. πρωτ.: 25130/5.3.2015 Αιτήσεις καταχώρισης και έκδοσης πιστοποιητικών στο Γενικό Εμπορικο Μητρώο, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

α) Από 28-02-2015 η υποβολή αιτήματος για τη χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου www.businessportal.gr. Οι ενδιαφερόμενοι για έκδοση πιστοποιητικού ή αντιγράφου οφείλουν να προμηθευτούν ζεύγος κωδικών από το ΓΕΜΗ προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση με Α.Π.Κ2-4946/15.10.2014.

β) Όσον αφορά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων καταχώρισης οι διατάξεις του Ν.3419/2005 δίνουν τις κάτωθι δυνατότητες:

Κεφαλαιουχικές εταιρείεςΗ υποβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΓΕΜΗ (www.businessportal.gr) και με την προϋπόθεση ότι η το εν λόγω «είδος αίτησης» είναι διαθέσιμο, είτε με έντυπο τρόπο στις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ στις οποίες αφενός μεν η αίτηση θα έχει έντυπη μορφή αλλά οι πράξεις ή/και τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση θα παραδίδονται με ψηφιακό τρόπο.
Λοιπές νομικές μορφέςΗ υποβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΓΕΜΗ (www.businessportal.gr) και με την προϋπόθεση ότι η το εν λόγω «είδος αίτησης» είναι διαθέσιμο, είτε με έντυπο τρόπο στις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ στις οποίες αφενός μεν η αίτηση θα έχει έντυπη μορφή αλλά οι πράξεις ή/και τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση θα παραδίδονται είτε με ψηφιακό τρόπο είτε έντυπα.

Προσοχή: Στην ανωτέρω απόφαση αναφέρονται επίσης τα εξής: "έχουν ήδη υποβληθεί παράπονα ότι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων αρνούνται να παραλάβουν αιτήσεις καταχώρισης σε έντυπη μορφή και κατευθύνουν τους υπόχρεους, στην ηλεκτρονική διαδικασία ακόμα και σε περιπτώσεις που το είδος της αίτησης ΔΕΝ είναι διαθέσιμο καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην αυστηρή εφαρμογή των ανωτέρω χωρίς παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις".

ii. Μέσα από μία ακόμη απόφαση που αφορά το ετήσιο τέλος τήρησης μερίδας στο Γ.Ε.ΜΗ. έγινε γνωστό ότι, επειδή δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις που να ρυθμίζουν την καταβολή ή μη του σχετικού τέλους τήρησης μερίδας από τον υπόχρεο, εφόσον διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ, εντός του έτους, ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλει το σχετικό τέλος εξ ολοκλήρου ανεξαρτήτως της ημερομηνίας διαγραφής της εταιρείας.

Δηλαδή, τι μας λέει εδώ ο ποιητής; Ότι αν για παράδειγμα κάποια εταιρεία διακόψει τις δραστηριότητές της τον πρώτο μήνα του έτους, θα καταβάλλει ολόκληρο το τέλος τήρησης της μερίδας! Ωραία πράγματα....

 


 

X. Ενδοομιλικές συναλλαγές

Όπως είναι γνωστό, στις 30/4/2015 λήγει η προθεσμία υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών τεκμηρίωσης των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Μάλιστα, την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε κι ένα αίτημα από την Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. για παράταση προθεσμίας του συνοπτικού πίνακα. Δεν γνωρίζουμε αν θα δοθεί ή όχι παράταση γι΄ αυτή την υποχρέωση που έχουμε, οπότε ως συνήθως θα περιμένουμε. Για τον πίνακα με τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όπως ήδη αναφέραμε μπορείτε να διαβάσατε και το άρθρο του συναδέλφου Γ. Ασημάκη (θα το βρείτε στην ενότητα VII της αρθρογραφίας).

Σημαντική απόφαση που αφορά στο θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών είναι και η ΠΟΛ.1093/22.4.2015 Διευκρινίσεις ως προς την υποχρέωση τεκμηρίωσης των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών των εμποροβιομηχανικών εταιρειών που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του α.ν. 89/1967. Με την απόφαση αυτή γίνεται δεκτό ότι ειδικά οι εμποροβιομηχανικές ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρίες που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του α.ν.89/1967, όπως ισχύουν, εκπληρώνουν την υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών του άρθρου 21 του ν.4174/2013 (ήτοι Φάκελο Τεκμηρίωσης και συνοδευτικό Συνοπτικό Πίνακα Πληροφοριών), μέσω της μελέτης τεκμηρίωσης του περιθωρίου κέρδους που υποβάλλουν και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που εκδίδεται για την υπαγωγή τους στις εν λόγω διατάξεις, καθόσον προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδά τους με τη μέθοδο κόστους πλέον περιθώριο κέρδους (Cost plus Method), δηλαδή με μία εκ των αποδεκτών μεθόδων προσδιορισμού των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών των Κατευθυντήριων Οδηγιών του ΟΟΣΑ περί Ενδοομιλικών Τιμολογήσεων για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και τις φορολογικές αρχές (OECD Transfer Pricing Guidelines for Tax Administrations and Multinational Enterprises), όπως κάθε φορά επικαιροποιούνται (τελευταία επικαιροποιημένη έκδοση 2010).

Επίσης, μέσα από την υπ΄αριθμ 10025/23.4.2015 απόφαση του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. με θέμα Περί του χαρακτηρισμού των επιχειρήσεων ως συνδεδεμένων, λόγω ύπαρξης σχέσεων ουσιώδους οικονομικής εξάρτησης, αναλύθηκε άλλη μία περίπτωση αναφορικά με τον χαρακτηρισμό συνδεδεμένων επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση της υποχρέωσης σύνταξης φακέλου τεκμηρίωσης και υποβολής συνοπτικού πίνακα.

 

ΧΙ. Φορολογική μεταχείριση υποτροφιών κ.λπ.

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1094//17.4.2015 Φορολογική μεταχείριση των υποτροφιών, των χρηματικών βραβείων και των βοηθημάτων - οικονομικών ενισχύσεων, δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις φορολογούνται ή όχι οι υποτροφίες, τα χρηματικά βραβεία, κ.λπ. Αποκωδικοποιώντας την απόφαση αυτή, ετοιμάσαμε τον ακόλουθο πίνακα, έτσι ώστε να γίνει πιο κατανοητή η εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών. Να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης ή μη αυτών των χρηματικών ποσών.

Είδος υποτροφίας, χρηματικών βραβείων κ.λπ.

Κατηγορία εισοδήματος που εμπίπτει

α) υποτροφίες ή τα χρηματικά βραβεία, που χορηγούνται από το δημόσιο ή άλλους φορείς ήτοι υποτροφίες η βραβεία που χορηγούνται από το Δημόσιο και από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμούς, ιδρύματα, κοινωφελείς περιουσίες του ν. 4182/2013, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) ως οικονομική ενίσχυση σε σπουδαστές οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή επαγγελματικής κατάρτισης με σκοπό την συνέχιση ή την ολοκλήρωση των σπουδών και την απόκτηση τίτλου σπουδών, για δίδακτρα, έξοδα διαμονής ή τροφεία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή για τη βράβευσή τους, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεών τους στις σπουδές τους.Δεν υπάγονται σε καμία από τις αναγνωριζόμενες πηγές εισοδήματος και κατά τούτο δεν υπόκεινται σε φόρο[ σ.σ. η αιτιολογική έκθεση του ν. 4172/2013 ανέφερε τα εξής: «σε φόρο υπόκεινται μόνο τα εισοδήματα που εμπίπτουν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες που αναγνωρίζονται στο άρθρο αυτό και συνεπώς ό,τι δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο κανενός από τα αναφερόμενα εισοδήματα, δεν υπόκειται σε φόρο. Για παράδειγμα οι υποτροφίες ή τα χρηματικά βραβεία, που χορηγούνται από το δημόσιο ή άλλους φορείς, δεν υπάγονται σε καμία από τις αναγνωριζόμενες πηγές εισοδήματος και κατά τούτο δεν υπόκεινται σε φόρο»]
β) Τα ποσά των υποτροφιών που καταβάλλονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς προς τους υπαλλήλους τους ή τα τέκνα και λοιπούς συγγενείς αυτών, θα κρίνεται κατά περίπτωση αν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις (περίπτωση α) ή αποτελούν εισόδημα των άρθρων 12 και 13 του ν. 4172/2013.
Κρίνονται κατά περίπτωση
γ) Τα ποσά που καταβάλλονται από τα ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικές επιτροπές κ.λπ. σε ερευνητές ή προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές ως αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς και αυτά που καταβάλλονται από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κατά το διάστημα εκπόνησης διδακτορικής διατριβήςΧαρακτηρίζονται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά περίπτωση.
δ) Χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα ως χρηματικοί έπαινοι ή χρηματικά έπαθλα από το Δημόσιο ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμούς, ιδρύματα, κοινωφελείς περιουσίες του ν. 4182/2013, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.), για την ηθική και υλική αμοιβή τους καθώς και την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων ή επιδόσεων ή αρετών τους.Δεν υπάγονται σε καμία από τις αναγνωριζόμενες πηγές εισοδήματος και κατά τούτο δεν υπόκεινται σε φόρο[Τα χρηματικά βραβεία για να εξαιρεθούν από το φόρο εισοδήματος δεν πρέπει να αποτελούν κέρδος ή ωφέλεια για τους δικαιούχους από προσφερόμενη εργασία, αλλά απλώς να συμβολίζουν την αναγνώριση της προσπάθειας των βραβευόμενων προσώπων και να συμπληρώνουν την τιμητική διάκριση που τους απονέμεται.]
ε) Χρηματικά βραβεία που καταβάλλονται από τον εργοδότη σε υπαλλήλους του για μελέτες, εφευρέσεις κλπ, εφόσον περιέρχονται στην κυριότητα του εργοδότη και αξιοποιούνται από αυτόνΑποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία.
στ) Τα χρηματικά βραβεία που καταβάλλονται στους υπαλλήλους οποιουδήποτε ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, για επιβράβευση των επιστημονικών ή καλλιτεχνικών επιδόσεών τους, καθώς και στα τέκνα τους για τις επιδόσεις τους στις γυμνασιακές ή ακαδημαϊκές τους σπουδές,Αποτελούν τιμητική διάκριση και δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά στοιχεία του εισοδήματος από μισθωτή εργασία.
ζ) Τιμητική χορηγία προς επαγγελματίες καλλιτέχνες από το υπουργείο ΠολιτισμούΑποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθόσον δεν χαρακτηρίζεται ως βραβείο για την επιστημονική, καλλιτεχνική ή πνευματική τους επίδοση.
η) Χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση - βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, άτομα με ψυχωτικές παθήσεις, άστεγους, άπορους, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ), από το Δημόσιο, ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμούς, ιδρύματα, κοινωφελείς περιουσίες του ν. 4182/2013, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.)Δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος του άρθρου 7 και επομένως δεν φορολογούνται.

Σε περίπτωση προκήρυξης διαγωνισμού με την υπόσχεση απονομής βραβείου για την εκτέλεση κάποιας εργασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού και το αποτέλεσμα της εργασίας (έργο) θα περιέλθει σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης στην ιδιοκτησία του αγωνοθέτη και όχι του διαγωνιζόμενου, του οποίου θα προκριθεί το έργο, το αθλοθετούμενο έπαθλο δεν αποτελεί βραβείο με την πιο πάνω έννοια, αλλά αμοιβή για την εκπόνηση του έργου που θα προκριθεί. Επομένως, ανεξαρτήτως της νομικής υπόστασης του φορέα που διενεργεί την προκήρυξη, στα πιο πάνω ποσά που καταβάλλονται με τη μορφή βραβείου δεν εφαρμόζονται απαλλακτικές διατάξεις.

 


ΧΙΙ. Επιστροφή Φ.Π.Α. αγροτών ειδικού καθεστώτος σε 90 ημέρες και άλλα θέματα αγροτών

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1089/20.4.2015, έγιναν τροποποιήσεις στην απόφαση ΠΟΛ.1066/2.4.2013 Επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Όπως γνωρίζετε, ο κόμβος εδώ και χρόνια κωδικοποιεί και τις εγκυκλίους, οπότε αν ανατρέξετε στην ΠΟΛ. 1066/2.4.2013, θα δείτε άμεσα τις αλλαγές που επήλθαν. Μία εκ των βασικών αλλαγών είναι ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής πραγματοποιείται εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής. Ας δούμε όμως εν τάχει και τις υπόλοιπες αλλαγές που επήλθαν:

Χωρίς έλεγχο και εντός ενός μηνός πραγματοποιείται επίσης η επιστροφή στην περίπτωση που από τη σύγκριση των ακαθάριστων εσόδων της αίτησης με την κανονική αξία του ΥΠΑΑΤ προκύπτει διαφορά φόρου προς επιστροφή μέχρι 100 ευρώ
Σε κάθε περίπτωση που ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. διαπιστώνει από στοιχεία ή βάσιμες πληροφορίες (π.χ. δελτία πληροφοριών, εκθέσεις ελέγχου κλ.π.) που περιέχονται σε γνώση του ότι ο αιτών αγρότης ενήργησε ως λήπτης εικονικού ή πλαστού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου που νόθευσε αυτός ή άλλος για λογαριασμό του, η αίτηση διαβιβάζεται οπωσδήποτε στη ΔΟΥ που διαθέτει τμήμα ελέγχου προκειμένου να διενεργηθεί μερικός φορολογικός έλεγχος που θα αφορά το σύνολο των φορολογικών στοιχείων της αίτησης και η επιστροφή του υπόλοιπου ποσού που δεν αντιστοιχεί σε τέτοιου είδους παραστατικά δεν πραγματοποιείται.
Η Δ.Ο.Υ. θα καταθέτει με εντολή μεταφοράς το υπόλοιπο ποσό για κάθε ΑΦΕΚ σε τραπεζικό ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την απόδοση των ποσών επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, που πρέπει να δημιουργήσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης. Εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης των ποσών επιστροφής ΦΠΑ στον ανωτέρω ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, οι συνεταιριστικές οργανώσεις υποχρεούνται να καταθέσουν τα επιστρεφόμενα ποσά χωρίς καμία παρακράτηση και στο ακέραιο στο λογαριασμό κάθε δικαιούχου αγρότη και να επιστρέψουν, εντός είκοσι (20) εργασίμων ημερών, συνολικό για κάθε ΑΦΕΚ, extrait της Τράπεζας από το οποίο αποδεικνύεται η καταβολή αυτή και στο οποίο αναφέρεται υποχρεωτικά ο αριθμός του ΑΦΕΚ. Ποσά που ενδεχομένως δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν απ' ευθείας στους λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών επιστρέφονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ προκειμένου να επιστραφούν απευθείας στους αγρότες.
Η Δ.Ο.Υ υποχρεούται πριν την κατάθεση με εντολή μεταφοράς του υπόλοιπου ποσού για κάθε ΑΦΕΚ στον Ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την απόδοση των ποσών επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, να ζητά από την συνεταιριστική οργάνωση να προσκομίσει βεβαίωση από την τράπεζα που έχει ανοιχθεί ο εν λόγω λογαριασμός στην οποία θα βεβαιώνεται:
α) ο αριθμός του λογαριασμού,β) ο δικαιούχος του λογαριασμού,γ) για ποιό σκοπό θα χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός αυτός.

 

Μιας που στην ενότητα αυτή αναφερόμαστε στα θέματα των αγροτών, να αναφέρουμε ότι ο συνάδελφος φοροτεχνικός-αγροτολόγος κ. Γ. Παπαδημητρίου, εξανέστη με διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με τα θέματα των αγροτών και συνέταξε ένα άρθρο με τίτλο Φορολογία αγροτών: Βαράνε τα τοίχια ν’ ακούσουν τα παραστάσια.

Κλείνοντας την ενότητα αυτή να αναφέρουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι για το στάδιο των διοικητικών επανελέγχων εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για βόσκηση, σε ότι αφορά τις δασικές και μη εποικιστικές χορτολιβαδικές εκτάσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία των δασικών υπηρεσιών, θα πρέπει, να ακολουθήσουν τη διαδικασία που αναφέρεται στην απόφαση Δήλωση βοσκήσιμων γαιών.



ΧΙΙΙ. Αλλαγές στη νομοθεσία για τα τουριστικά πλοία

Με βάση ορισμένες διατάξεις του ν. 4276/2014, υπήρξαν τροποποιήσεις διατάξεων του ν.4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις». Με την απόφαση ΔΔΘΤΟΚ Γ 5008461 ΕΞ 2015/21.4.2015 δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με τις αλλαγές αυτές. Ας δούμε συνοπτικά τις αλλαγές αυτές:

Προκύπτει πλέον η υποχρέωση ενημέρωσης της κατάστασης επιβαινόντων από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη με τις εκάστοτε μεταβολές που λαμβάνουν χώρα χωρίς ωστόσο να απαιτείται η δήλωση της μεταβολής στη λιμενική αρχή ή η θεώρηση της κατάστασης επιβαινόντων
Για τα πλοία αναψυχής που εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα δεν απαλλάσσεται ο πλοίαρχος ή ο πλοιοκτήτης και το πλοίο από τις μεταξύ άλλων υποχρεώσεις τους (δηλαδή τήρησης ναυτιλιακών εγγράφων , καταβολή λιμενικών και λοιπών τελών και δικαιωμάτων) καθώς και της υποχρέωσης για την υποβολή πληροφοριών κατάπλου και απόπλου
Απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό ενός πλοίου αναψυχής ως επαγγελματικού είναι, έως την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του Μητρώου του άρθρου 2 του ν. 4256/2014, να διαθέτει άδεια του ν. 2743/1999 σε ισχύ (ή άδεια του ν. 2743/1999 για την οποία δεν έχει παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία για τη θεώρησή της κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4256/2014) ή να έχει εφοδιαστεί με προσωρινή άδεια της παρ. 8 του άρθρου 15 του ν. 4256/2014. Σε αντίθετη περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται επαγγελματικό πλοίο αναψυχής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4256/2014, ενώ μπορεί να έχει χαρακτηριστεί επαγγελματικό σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας.
Πλοία που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως επαγγελματικά στη χώρα μας σύμφωνα με τα ανωτέρω, μπορούν να εκτελούν διεθνείς πλόες, δηλαδή:
α) να παραλάβουν τους επιβάτες τους από την αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το εάν θα τους αποβιβάσουν ή όχι στην Ελλάδα ή
β) να παραλάβουν τους επιβάτες τους από την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα τους αποβιβάσουν στην αλλοδαπή ή
γ) να διέρχονται από την Ελλάδα, έχοντας παραλάβει τους επιβάτες τους από την αλλοδαπή και με σκοπό να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους (αποβίβαση) στην αλλοδαπή.
Τέλος και δεδομένου ότι σύμφωνα με το ν. 4256/2014 δίνεται η δυνατότητα σε πλοία αναψυχής που δεν εκτελούν σύμβαση ναύλωσης να ιδιοχρησιμοποιούνται από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές εφοδιασμού ή αντίστοιχα επιστροφής Ε.Φ.Κ. καυσίμων, στην προσεκτική εξέταση των εκάστοτε προσκομιζόμενων ναυλοσυμφώνων και καταστάσεων επιβαινόντων για την ορθή φορολογική μεταχείριση των παραλαμβανόμενων καυσίμων. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας αναφορικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων για τη νόμιμη χορήγηση της απαλλαγής από το φόρο του καυσίμου, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε όλες τις απαιτούμενες κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

 

ΧΙV. Πρόγραμμα αστικής ευθύνης για λογιστές από το Ο.Ε.Ε.

Με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, πληροφορηθήκαμε ότι το Ο.Ε.Ε. εξασφάλισε προνομιακές τιμές για κάλυψη αστικής ευθύνης. Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε εκτός των άλλων και τα ακόλουθα: «Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), κατανοώντας την ανάγκη των λογιστών φοροτεχνικών για ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ειδικά στην περίοδο οικονομικής ύφεσης που διανύει η χώρα μας, εξασφάλισε προνομιακές τιμές σε Προγράμματα τριών Ασφαλιστικών Εταιριών για την ασφάλισή τους σε θέματα αστικής ευθύνης [...]».

Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση είναι θετική, όμως πιστεύω ότι η Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για την αναβάθμιση του κλάδου μέσα από συνεχόμενες παρεμβάσεις, τόσο όσον αφορά στην πραγματική και διαρκή εκπαίδευση των μελών του -όχι όμως με σεμινάρια που γίνονται για καθαρά εισπρακτικούς λόγους-, όσο και αναφορικά με την περιχαράκωση του επαγγέλματός μας γενικότερα, που δυστυχώς ταλανίζεται από διάφορα φαινόμενα που υποβαθμίζουν τον ρόλο του σύγχρονου λογιστή-φοροτεχνικού στην οικονομική ζωή του τόπου.

 


XV. Ποιητική ανάσα...


Όπως σε κάθε σχόλιό μου, έτσι και σήμερα παρουσιάζω μια ενότητα με τον τίτλο ποιητική ανάσα, προκειμένου να σπάω λίγο τη μονοτονία των λογιστικών θεμάτων που μονοπωλούν την καθημερινότητά μας. Ίσως σε κάποιους συναδέλφους δεν αρέσει αυτή η ενότητα, ίσως άλλοι να τη θεωρούν αδιάφορη ή ακόμη και εκτός θέματος, όμως εγώ θα επιμένω να παρουσιάζω και τέτοια θέματα γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η ποίηση και η μουσική μας γαληνεύουν, μας ταξιδεύουν και μας οδηγούν σε δρόμους αναζήτησης και πνευματικής ανάτασης. Σήμερα, το σχόλιο φιλοξενεί λίγες αράδες από τον μεγάλο Οδυσσέα Ελύτη:

Ω, να μπορούσανε, λέει και τα οργανωμένα κράτη να διαμορφώσουν μια δημόσια ζωή με νόμους σαν αυτούς που διέπουν το άτομο. Να επιφοιτούσε στα κοινά η ψυχή, και μια διαταγή του υπουργείου Υγείας να ξαπόστελνε στα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων όλες τις πενταροδεκάρες των συμφερόντων, για να βγουν έστω και λίγα γραμμάρια ομορφιάς.

Να έπαιρνε πότε-πότε η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τις προεκτάσεις που παίρνει ένα δάκρυ όταν διαθλά τις αθλιότητες όλες κι απομένει να λάμπει σαν μονόπετρο.

Κοντολογίς, να μπορούσαν και τη σημασία των λαών να τη μετράνε όχι από το πόσα κεφάλια διαθέτουνε για μακέλεμα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά άπ' το πόση ευγένεια παράγουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες, όπως ο δικός μας ο λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι το χράμι όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων. .
Τί σταμάτησε αυτά τα κινήματα ψυχής που αξιώθηκαν κι έφτασαν ως τις κοινότητες;

Ποιός καπάκωσε μια τέτοιου είδους αρετή, που μπορούσε μια μέρα να μας οδηγήσει σ'ένα ιδιότυπο, κομμένο στα μέτρα της χώρας πολίτευμα; Όπου το κοινό αίσθημανα συμπίπτει με κείνο των αρίστων.


XVI. Αχ αυτές οι προθεσμίες...

 

Πλήθος υποχρεώσεων έχουμε και γι΄ αυτή την εβδομάδα. Θα μου πείτε και πότε δεν είχαμε, αλλά τι να κάνουμε, δυστυχώς στο επάγγελμά μας μονίμως τρέχουμε ασθμαίνοντες να προλάβουμε τις καταληκτικές ημερομηνίες. Στις 30.4.2015 είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

30 Απρ 2015 Παρακρατούμενοι φόροι
  1. 30 Απρ 2015 Χρόνος και τρόπος απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α' και γ' της παραγράφου 5 και της παραγράφου 6 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α') (Περιόδου Φεβρουαρίου)
  2. 30 Απρ 2015 Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Φεβρουαρίου)
  3. 30 Απρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Φεβρουαρίου)
  4. 30 Απρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα (Περιόδου: Φεβρουαρίου)
  5. 30 Απρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Φεβρουαρίου)

ΦΠΑ

  1. 30 Απρ 2015 Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. - Χρεωστικής - Μηδενικής - Πιστωτικής - για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία μηνός Μαρτίου
  2. 30 Απρ 2015 Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. - Χρεωστικής - Μηδενικής - Πιστωτικής - για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία ημερολογιακού τριμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου
  3. 30 Απρ 2015 Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από αγρότες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα για περιόδους Ιανουαρίου 2015

Διαβίβαση στοιχείων σε ΓΓΠΣ (ΠΟΛ.1077/2012 και ΠΟΛ.1033/2014.)

  1. 30 Απρ 2015 Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, Διαβιβάζουν . στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία για ομάδες πελατών τους που ανήκουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου»

Εργατικά

  1. 30 Απρ 2015 Υποβολή εντύπου Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας προηγούμενου ημερολογιακού έτους)

ΙΚΑ-ΑΠΔ

  1. 30 Απρ 2015 Υποβολή Συμπληρωματικών Α.Π.Δ. υπαγόμενων στην ασφάλιση υπέρ ΤΑ.Π.Ι.Τ. (Μόνο για τους ασφαλισμένους για τους οποίους δεν έχει αποδοθεί στο Μητρώο Ασφαλισμένων ΙΚΑ/ΕΤΑΜ ορθός χαρακτηρισμός στην κατηγορία, νέος/παλιός ασφαλισμένος)
  2. 30 Απρ 2015 Υποβολή συμπληρωματικών Α.Π.Δ. εισφορών υπέρ ΤΑ.Π.Ι.Τ. με μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο Υποκατάστημα χωρίς την επιβολή κυρώσεων
  3. 30 Απρ 2015 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΜΑΡΤΙΟΥ- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.
  4. 30 Απρ 2015 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός ηλεκτρονικά ή σε Υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως ΑΜΕ

Διάφοροι φόροι και τέλη

  1. 30 Απρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση εισφοράς Εισιτήρίων Δημοσίων Θεαμάτων
  2. 30 Απρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση φόρου από τις κινηματογραφικές επιχειρήσεις για τα εισιτήρια που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
  3. 30 Απρ 2015 Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας

Λοιπές υποχρεώσεις

  1. 30 Απρ 2015 Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝ LINE
  2. 30 Απρ 2015 Υποβολή εντύπων σε ΔΟΥ για την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου των ενδοομιλικών πληρωμών που έγιναν στο διάστημα 1.1.2014 έως 27.2.2015.
  3. 30 Απρ 2015 Υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών του άρθρου 39Α του ν.2238 στην ΓΓΠΣ.
  4. 30 Απρ 2015 Καταληκτική ημερομηνία για την τακτική συνέλευσης εταίρων ΙΚΕ

 

 

 

XVII. Αποφάσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

i.ΠΟΛ.1075/31.3.2015 - Καθορισμός διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης ειδικών περιπτώσεων του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ). Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό ότι:

Στην περίπτωση κατά την οποία οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε Ε.Ε.Τ.Α. είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος δεν εξοφλήθηκε στο σύνολό του ή εν μέρει μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά βεβαιώθηκε στο όνομα ενός εξ αυτών, παρέχεται η δυνατότητα σε αυτόν να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο Α.Φ.Μ. ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο Α.Φ.Μ., καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίων ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό Ε.Ε.Τ.Α. που να μην μπορεί να βεβαιωθεί. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να προσκομισθεί το συμβόλαιο ή αντίγραφο αυτού, κατάσταση με την πλήρη καταγραφή των στοιχείων των συμβολαίων, που αφορούν τους λοιπούς συνιδιοκτήτες (ο αριθμός, η ημερομηνία του, το όνομα του συμβολαιογράφου και, αν είναι εφικτό, και ο αριθμός εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο) καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί του αληθούς των αναφερομένων σε αυτή, ώστε να πραγματοποιηθεί ο επιμερισμός του τέλους επί του βεβαιωμένου ποσού μεταξύ των λοιπών συνιδιοκτητών

ii.ΠΟΛ.1077/6.4.2015 - Διαδικασία υποβολής των ενιαίων δηλώσεων ΦΠΑ, σύμφωνα με τα άρθρα 47α, 47β και 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000)

Με την απόφαση αυτή καθορίστηκε ο τρόπος και οι υποχρεώσεις υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων47α,47β και47γ του Κώδικα ΦΠΑ για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς εγκατεστημένους εντός της Ευρ. Ένωσης μη υποκείμενους στο φόρο. Για περισσότερες λεπτομέρειες πρέπει να ανατρέξετε στην ανωτέρω απόφαση.

iii. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Κατερίνας Σαββαΐδου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων του άρθρου 3 της απόφασης ΠΟΛ.1002/31.12.2014, όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1023/21.1.2015, από κατασκευάστριες εταιρίες φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) για βλάβες που αφορούν το φορολογικό έτος 2015, παρατείνεται μέχρι τις 10.1.2016.

iv. Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 17/21.4.2015 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν.4321/21.03.2015 για την επίδοση ατομικών ειδοποιήσεων στους οφειλέτες ΚΕΑΟ. Με την απόφαση αυτή δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία επίδοσης ατομικών ειδοποιήσεων σε οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. και παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

v. Αρ. πρωτ.: 27546/6.4.2015 Εφαρμογή του Ν. 4254/2014 περί κατάργησης διατάξεων του Π.Δ. 422/81, από 01/01/2015. Η απόφαση αυτή αφορά αφορά στις κρατήσεις επί των δαπανών των νοσοκομείων υπερ ΜΤΥΠ οι οποίες όπως είναι γνωστό καταργήθηκαν από 1.1.2015. Το υπουργείο Εργασίας, επειδή διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος, προέβη στην έκδοση της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να δώσει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

α) Για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως και 31/12/2014 ή υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί και δεν έχει πληρωθεί το συμφωνηθέν ποσό μέχρι τη λήξη του 2014 και εκδίδεται το ένταλμα πληρωμής το 2015, πρέπει να διενεργηθεί κράτηση 3% υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..
β) Για τις συμβάσεις που έχουν μεν υπογραφεί μέχρι και την 31/12/2014, αλλά αφορούν τμηματική παροχή υπηρεσίας ή προμήθειας υλικών και η αποπληρωμή γίνεται σε μηνιαία βάση, ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ενοίκια, σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, προμήθεια υλικών θέρμανσης, προμήθεια αναλωσίμων υλικών, μεταφοράς μαθητών, πάγια αντιμισθία δικηγόρων, αντιμισθία ιδιωτών αιρετών, κοινόχρηστα, κ.λ.π.) δεν θα γίνεται από 01/01/2015 κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..
Στις συμβάσεις που έχουν μεν υπογραφεί μέχρι και την 31/12/2014, αλλά η εκπλήρωσή τους έγινε ή θα γίνει κατά το έτος 2015 δεν θα γίνεται κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..
Επίσης καταργείται το χαρτόσημο και ο ΟΓΑ επί του χαρτοσήμου που υπολογιζόταν επί της κράτησης 3% υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..

 

XVΙΙI. Δήλωση περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων

Με την απόφαση υπ΄ αρ. πρωτ.: 42101/17.4.2015 Περί δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα της υποβολής των καταστάσεων αυτών από συγκεκριμένα πρόσωπα. Ειδικότερα, έγιναν γνωστά τα εξής (τα παρουσιάζουμε μέσα από έναν χρηστικό πίνακα):

Είδος δήλωσης Υπόχρεοι
Α. Δήλωση περιουσιακής κατάστασης:
Η υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης απορρέει από την περίπτωση της παρ. 15 και την περίπτωση ε παρ. 17 του άρθρου 7 του νόμου 3299/2004 (ΦΕΚ 261 Α΄) και του άρθρου 11 παρ. 7 του ν.3908/2011 (ΦΕΚ 8 Α’) καθώς και την περ. λι της παρ.1 του άρθρου 1 του ν.3213/2003, όπως ισχύει. Σύμφωνα με τα παραπάνω τα μέλη και οι εισηγητές της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, τα επιφορτισμένα με την εκταμίευση των ενισχύσεων όργανα καθώς και τα μέλη των οργάνων εξέτασης, αξιολόγησης και ελέγχου επενδύσεων, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.
Σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης το έτος 2015 καθώς και σε δήλωση οικονομικών συμφερόντων στην Επιτροπή του άρθρου 3Α του ν.3213/2003, η οποία επίκειται να συσταθεί, υποχρεούνται όσοι άσκησαν μια από τις παρακάτω ιδιότητες για τα έτη 2013 και 2014 ως ακολούθως:
1.Οι αξιολογητές επενδυτικών σχεδίων σε οποιαδήποτε φάση της αξιολόγησης (έλεγχος νομιμότητας, αξιολόγηση, συγκερασμός),
2.Οι ελεγκτές επενδυτικών σχεδίων σε οποιαδήποτε φάση του ελέγχου (ορισμός ΚΟΕ, πραγματοποίηση ελέγχου, υποβολή έκθεσης),
3. Τα μέλη και οι εισηγητές της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής και
4. Οι υπόλογοι.
Β. Δήλωση οικονομικών συμφερόντων:
Η υποχρέωση δήλωσης οικονομικών συμφερόντων απορρέει από το άρθρο 229 του νόμου 4281/2014 (ΦΕΚ 160 Α΄), ο οποίος τροποποίησε το ν.3213/2003 και αφορά τους υπόχρεους σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, οι οποίοι, εκτός από την ετήσια δήλωση υποβάλλουν στην ίδια προθεσμία, δήλωση οικονομικών συμφερόντων.

 

 

XIΧ. Τελικά θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε τον ΟΑΕΕ κάθε δίμηνο

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, ο χρόνος έναρξης της μηνιαίας καταβολής εισφορών αναβάλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος. Συνεπώς, η καταβολή των εισφορών θα συνεχιστεί προσωρινά σε διμηνιαία βάση, μέχρι την επίλυσή τους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες είναι ότι είτε η πληρωμή θα γίνεται ανά μήνα είτε ανά δίμηνο είτε ανά εξάμηνο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αφού οι επαγγελματίες δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

 

ΧΧ. Συναδελφική «αλληλεγγύη»...

Μαθαίνω συχνά από φίλους συναδέλφους που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, ότι κάποιοι συνάδελφοι εισηγητές σε σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε πόλεις της επαρχίας και μη, προτρέπουν το κοινό που παρακολουθεί τα σεμινάρια αυτά να μην εμπιστεύονται τον κόμβο TAXHEAVEN γιατί όσα γράφονται σε αρθρογραφία κ.λπ. στον κόμβο αυτόν αποτελούν προσωπικές απόψεις των αρθρογράφων, ότι δεν είναι αξιόπιστοι οι αρθρογράφοι και άλλα πολλά! Μα, οι κύριοι που λένε αυτά τα πράγματα στις εισηγήσεις τους δεν μεταφέρουν κατά τη διάρκεια της εισήγησης και τις προσωπικές τους απόψεις; Μήπως μεταφέρουν τις απόψεις άλλων ή μήπως μεταφέρουν τις απόψεις της Διοίκησης; Μήπως εν τέλει βαυκαλίζονται ότι είναι φωστήρες της λογιστικής και της φορολογίας και ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να εκφέρει την άποψή του; Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό λειτουργούν αυτοί οι «συνάδελφοι», πάντως το μόνο που μπορώ να σημειώσω είναι ότι είναι πραγματικά λυπηρό να λέγονται τέτοια πράγματα από συναδέλφους και μάλιστα όταν είναι απόντες αυτοί για τους οποίους αναφέρονται όλα τα ανωτέρω.



ΧΧΙ. Επίλογος

Σ΄αυτό το σημείο άλλο ένα σχόλιο της Δευτέρας έφτασε στο τέλος του. Ξέρω ότι πολλοί από σας θα φωνασκείτε επειδή βγήκε πάλι αρκετά μεγαλούτσικο, όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι γι΄αυτό αυτή τη στιγμή. Είναι πλέον αργά. Ευελπιστώ, όλα όσα γράφουμε στη στήλη αυτή να σας φαίνονται χρήσιμα και να φωτίζουν την πορεία σας όπως ένας φάρος που διακρίνεται μακριά στο βάθος και σας καθοδηγεί να βρείτε ένα απάνεμο και ήρεμο λιμάνι, μακριά από την θαλασσοταραχή του πελάγους της φορολογίας.

Προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση αν μέσα από το σχόλιο της Δευτέρας έστω κι ένας ή μία συνάδελφος βοηθηθεί από τα γραφόμενά μας. Δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά, κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου συγγραφικού ταξιδιού, αισθάνομαι πως όταν ολοκληρώσω το κείμενο, στη συνέχεια θα επικοινωνήσω με όλους εσάς που θα διαβάσετε αυτές τις αράδες. Αυτή η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων, η κριτική, οι εικόνες που θα μοιραστούμε ή έστω ένας καλός λόγος, αποτελούν τις συνιστώσες εκείνες που μας ωθούν να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο την επόμενη φορά, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο για σας. Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι μιμητές του σχολίου της Δευτέρας, όσο κι αν προσπαθούν θα συντάσσουν πάντα κακέκτυπα! Γιατί, τα δικά μας κείμενα είναι ανεπιτήδευτα, χωρίς ψιμύθια και αποσκοπούν αποκλειστικά στην ενημέρωση όλων σας.

Πάντως, αν μέσα σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχετε -όπως κι εγώ άλλωστε- προλάβατε και φτάσατε μέχρι εδώ, τότε ειλικρινά σας συγχαίρω!

Καλημέρα και καλή δύναμη...



Υποσημείωση

Όλα τα σκίτσα είναι του μεγάλου σκιτσογράφου ΚΥΡ. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενα των σκίτσων.

 




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης