Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι βασικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Είσπραξης σύμφωνα με τη Γ.Γ.Δ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Γεν. Γραμ. Δ.Ε. Κατερίνας Σαββαΐδου στο συνέδριο Athens Tax Forum

Με την ομιλία της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου ολοκληρώθηκε το 11o ετήσιο συνέδριο Athens Tax Forum, που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «Η φορολογία απέναντι στις σύγχρονες απαιτήσεις του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος».

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Η φορολογική διοίκηση λειτουργεί εντός ορισμένου περιβάλλοντος και διάφοροι παράγοντες, εξωτερικοί και εσωτερικοί, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η φορολογική νομοθεσία, η κοινή γνώμη και κυρίως η αντίληψη των φορολογουμένων για το επίπεδο της φοροδιαφυγής και της δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος, οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, η οργανωτική κατάσταση της φορολογικής διοίκησης, το ανθρώπινο δυναμικό της (αριθμός υπαλλήλων που υπηρετούν και ο βαθμός εκπαίδευσής τους), οι οικονομικοί της πόροι, καθώς και η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης.

Ειδικότερα το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον οδήγησε στη μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και στην αρνητική εικόνα της κοινής γνώμης για την ανταποδοτικότητα των φόρων και τη δικαιοσύνη του φορολογικού συστήματος. Το οικονομικό περιβάλλον έχει εξάλλου σημαντική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι αυτονόητο ότι επιδρά στην εισπραξιμότητα των φόρων, κυρίως όσων σχετίζονται με τις συναλλαγές και την κατανάλωση, ενώ η χρήση διασφαλιστικών και αναγκαστικών μέτρων κατά των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους επηρεάζει με τη σειρά της την κατάσταση τους».

Η Κατερίνα Σαββαΐδου τόνισε επίσης ότι για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων η Γ.Γ.Δ.Ε. έχει ήδη σχεδιάσει Εθνική Στρατηγική Είσπραξης. Βασικοί πυλώνες της είναι:

1. Η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου ληξιπροθέσμων οφειλών μέσω της βελτίωσης της διαδικασίας χαρακτηρισμού τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

2. Ο καθορισμός σαφούς πλαισίου για την κίνηση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη.

3. Η επικέντρωση στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, των οποίων η εισπραξιμότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις παλαιές.

4. Η εντατικοποίηση των μέτρων κατά των μεγαλοοφειλετών που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας ανέφερε ότι «Αποτελεσματική φορολογική διοίκηση δεν είναι αυτή που απλά εισπράττει τα περισσότερα έσοδα, αλλά αυτή που διευκολύνει τη φορολογική συμμόρφωση. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επικοινωνιακές δράσεις σε στοχευμένες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αυτοματοποιημένες διαδικασίες ενημέρωσης νέων οφειλετών και επιμορφωτικά προγράμματα για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο