Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Παρέμβαση από την ελληνική Κυβέρνηση ζητά η Γ.Σ.Ε.Ε. για την προστασία της μητρότητας από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/4/2015

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων και τους/τις Έλληνες/ίδες ευρωβουλευτές/ίνες, η Γ.Σ.Ε.Ε. ζητά να γίνει γνωστή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στην άρση του αδιεξόδου και την άμεση πρόοδο των διαδικασιών για την υιοθέτηση της πρότασης Οδηγίας για την ενίσχυση της προστασίας της μητρότητας και την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον 18 εβδομάδων άδειας μητρότητας.

Στην επιστολή της η Γ.Σ.Ε.Ε., από κοινού με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), επισημαίνουν ότι η απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διακοπή της νομοθετικής διαδικασίας για την άδεια μητρότητας τον Ιούνιο του 2015 λόγω μακρόχρονης εκκρεμότητας (ήδη από το 2010) και δημιουργίας δήθεν «γραφειοκρατικού βάρους» και η αντικατάστασή της με μια εναλλακτική αλλά μη δεσμευτική πρόταση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Αντιθέτως, με την υιοθέτηση μιας ισχυρότερης Οδηγίας για την άδεια μητρότητας θα δημιουργηθεί πεδίο βελτίωσης για τις χώρες που ήδη κατοχυρώνουν άδεια μητρότητας 18 εβδομάδων (ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα), ενώ χώρες που προβλέπουν μικρότερη άδεια μητρότητας (πχ Γερμανία, Κροατία) θα κληθούν να την αυξήσουν. Η νέα Οδηγία για την προστασία της μητρότητας θα έχει θετικό και άμεσο όφελος για εκατομμύρια οικογένειες και θα στείλει ένα θετικό μήνυμα για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ε.Ε. ότι έχει δεσμευτεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και μια πιο κοινωνική και δίκαιη Ευρώπη, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη Συνθήκη και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε

Υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη συνεχίζουν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες, στην Ελλάδα δε το ποσοστό αυτό είναι άνω του 20% με διαρκή αυξητική τάση, ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία με την επιβολή πληθώρας μνημονιακών αντεργατικών μέτρων. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εντείνεται μετά την απόκτηση παιδιού, με δια βίου μη αναστρέψιμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων των γυναικών οι οποίες είναι 40% λιγότερο από των ανδρών.

Το παραπάνω αίτημα διαβίβασε η Γ.Σ.Ε.Ε. και στη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21/4/2015, επισημαίνοντας επίσης:

– την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του διαρκούς κοινωνικού διαλόγου στα ζητήματα ισότητας φύλων,
– την ανάγκη άμεσης κατάργησης των μνημονιακών ρυθμίσεων σε βάρος εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων
– την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της λειτουργίας των δομών στήριξης των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με την επισήμανση της αύξησης των κρουσμάτων σωματικής ή ψυχολογικής βίας και στον εργασιακό χώρο
– το σημαντικό έργο που συντελέσθηκε στις δομές ισότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας τους
– την απουσία μηχανισμού παρακολούθησης και στοιχείων για το χάσμα αμοιβών γυναικών και ανδρών
– την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και του πεδίου παρέμβασης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο σύνολο των κρατικών πολιτικών, ώστε να παρακολουθείται η προώθηση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις εξάλειψης των διακρίσεων και προώθησης της ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Ετικέτες για αναζήτηση άδεια ΓΣΕΕ μητρότητα ETUC


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο