Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

28η Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Αθήνα, 23 Απριλίου 2015

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΚOINΩNIKΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓENIKH Δ/NΣH ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πληροφορίες: Α. Μοίρου
Ι. Κωνσταντακόπουλος
Tηλέφωνα: 2131516565
2131516090
e-mail: [email protected],
[email protected]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: 28η Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία


Η Δ.Ο.Ε. έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία», από το 2001 με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών ανά τον κόσμο που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ο φετινός εορτασμός έχει θέμα «Δημιουργούμε όλοι μαζί κουλτούρα πρόληψης για την ΑΥΕ» (http://www.ilo.org/legacy/english/osh/index.html) και εστιάζει στην ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ «Εθνική κουλτούρα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας είναι εκείνη κατά την οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, όπου οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων, ευθυνών και καθηκόντων και όπου η υψηλότερη προτεραιότητα δίνεται στην αρχή της πρόληψης».

Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες δράσεις:

-Γνωστοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας σε όλους τους εμπλεκόμενους για την ανάδειξη της σπουδαιότητας των θεμάτων ασφάλειας και υγείας και των φετινών προτεραιοτήτων. Ευαισθητοποίηση για το ευρύ κοινό με τη συμβολή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Αττικό Μετρό, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, τραμ κλπ.) με τη μετάδοση σχετικών spot (ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρής διάρκειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ΑΥΕ) με την ευγενική χορηγία της ΣΤΑΣΥ Α.Ε..

-Έκθεση φωτογραφιών που παράγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ΑΥΕ (EU-OSHA) σε μορφή banners και διανομή ενημερωτικού υλικού στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» (έξοδος «Β. Αμαλίας») στις 27 και 28 Απριλίου με την ευγενική χορηγία της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

-Επιστολές προς τους εκπαιδευτικούς της Β’θμιας εκπαίδευσης με προτάσεις για τη διεξαγωγή στοχευμένων δράσεων και με ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ασφάλεια και υγεία στην εργασία στα σχολεία τον Απρίλιο και τον Μάιο.

-Εμπλουτισμός του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, τη διευκόλυνση στην πρόσβαση στοιχείων, με υλικό που διαθέτει η ΔΟΕ, καθώς και διασυνδέσεις και πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα μας και στην Ευρώπη σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

-Στο πλαίσιο συμμετοχής της χώρας μας στην πανευρωπαϊκού επιπέδου εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, «Ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας: οφέλη για εσένα προσωπικά, οφέλη για τις επιχειρήσεις» με θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία» 2014-2015, στην οποία τονίζεται ιδιαίτερα ο ρόλος της δημιουργίας νοοτροπίας πρόληψης, διοργανώνονται οι ακόλουθες ενημερωτικές εκδηλώσεις:
→ Βόλος - Ημερίδα στις 27 Μαΐου
→ Ιωάννινα – 2 Ημερίδες στις 16 και 17 Ιουνίου

-Συμμετοχή σε σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης άλλων φορέων με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα (ημερίδα Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, εκδήλωση της ΕΥΔΑΠ, εκδήλωση της Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος και του ΕΛΙΝΥΑΕ, ημερίδες στις Ένοπλες Δυνάμεις στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, Εργατικό Κέντρο Δράμας κλπ.).

-Συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων με αφορμή την εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία» 2014-2015 (εσπερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών (ΕΙΔΠΠΥ) της ΕΕΔΕ, ημερίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ και Διακυβέρνησης (EPLO) στη Σπάρτη, ημερίδα ΟΑΕΔ)

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν!

Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας ….

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να προγραμματίσουμε κοινές δράσεις!


O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔIEYΘYNΣHΣ
ΑΝΤ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο